Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

10304 - Μεγάλο Αφιέρωμα της «Πεμπτουσίας» στον Παππού του Αγίου Όρους

Ο τέλειος υποτακτικός, ο ασυγκατάβατος προς τον εαυτό του ασκητής, ο μέγας τηρητής της ακριβείας, ο χαρισματούχος μοναχός, ο διακριτικός γέρων, η αδιαλείπτως και καθαρώς προσευχομένη καρδία, ο διορατικός και προορατικός πατήρ, ο υπομονετικός στους πειρασμούς και τις ασθένειες.
Θα μπορούσαμε για πολύ ακόμη να μακρύνουμε αυτόν τον κατάλογο των αρετών, ο οποίος ξεδιπλώθηκε μπροστά μας. Αυτά και πολλά άλλα «κοινώνησαν» τα μέλη της συντακτικής ομάδας της Πεμπτουσίας τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιώντας αποκλειστικές συνεντεύξεις οι οποίες θα αρχίσουν να παρουσιάζονται από σήμερα. Οι συνεντεύξεις αυτές αφορούν στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη. Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2018, συμπληρώνονται 20 χρόνια από της κοιμήσεώς του. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι λαϊκοί, ακόμη και αυτοί που γνωρίσαμε κοντά τον παπα-Εφραίμ, δύσκολα θα
συγκρατούσαμε αυτήν την ημερομηνία.
Ήταν αδύνατον όμως να διαφύγει από τους Αγιορείτες Πατέρες! Εδώ και μήνες μας την επεσήμαναν ως κάτι πολύ ιδιαίτερο τόσο ως σύμβολο όσο και ως περιεχόμενο. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την αγιότητα και την προσωπικότητα του Γέροντος. Ωστόσο μέσα από την επαφή των συνεντεύξεων με τους ανθρώπους που τον γνώρισαν από κοντά, μπορέσαμε και ψηλαφήσαμε έστω και λίγο την αγάπη των Αγιορειτών για το πρόσωπό του.
Για τους Αγιορείτες πατέρες, σε όλα τα Μοναστήρια, τις Σκήτες και τα Κελιά ο παπα-Εφραίμ δεν ήταν μόνον ο ενάρετος Γέρων, όπως τον σκιαγραφήσαμε στην πρώτη παράγραφο: ήταν ο Παππούς! Ήταν ο άνθρωπος της αγάπης που αγκάλιασε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα τους μοναχούς, με το χαμόγελο, την βροντερή φωνή, τα αγιασμένα χέρια και το φωτεινό πνεύμα. Ήταν αυτός που έδιδε παρηγοριά η οποία δεν ήταν εκ του κόσμου τούτου και γι’ αυτό είχε σφραγίδα αυθεντικότητας και τελειότητας.
Ακαδημαϊκοί, ιατροί, απλοί άνθρωποι, μοναχοί, Ηγούμενοι μας μίλησαν ώρες ολόκληρες για τον Παππού!. Όλοι μιλούσαν αβίαστα! Όλοι είχαν να πουν κάτι ξεχωριστό! Όλων η μνήμη εύκολα πρόβαλε τις εικόνες και τις αναμνήσεις! Καταλάβαινε κανείς ότι η παρουσία του δεν σημάδεψε μόνον την ζωή και τον νου, αλλά χάραξε την βαθεία καρδία όσων τον γνώρισαν και έζησαν στιγμές κοντά του.
Με την έμπνευση και την ευλογία του σεβαστού Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και των πατέρων της μονής, η Πεμπτουσία θα παρουσιάσει ένα εκτενές αφιέρωμα για τα είκοσι χρόνια από της κοιμήσεως του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Από σήμερα και για πολλές τρεις φορές την Εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, θα φιλοξενεί ζωντανές και αποκλειστικές συνεντεύξεις και κείμενα για τον αγαπημένο και σεβαστό Γέροντα των απαράκλητων Κατουνακίων. Για όλους εμάς χωρίς επισημότητες και «τυμπανοκρουσίες» το 2018 είναι το έτος του παπα-Εφραίμ του Κατουνακιώτη, του Παππού!
Ας έχουμε την ευχή του!
Νικόλαος Κόϊος, Συντονιστής Περιεχομένου Ενότητας Θρησκείας – Πεμπτουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου