Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

10256 - Η ευλογημένη πορεία του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού


Ο Μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός δοξάστηκε μετά θάνατον αλλά αντί για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για να τον γνωρίσετε, ο καλύτερος τρόπος είναι οι ίδιες οι ομιλίες του, (διαδίκτυο) και τα βιβλία του τα οποία έχουν εκδοθεί από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου (16 στο σύνολό τους).
Είναι γεγονός ότι τα βιβλία του  μιλούν απευθείας στην ψυχή μας και απαντούν στις πνευματικές μας αναζητήσεις, βασισμένα στη βιωματική εμπειρία του Γέροντα και την συναναστροφή του με αγίους. Το κυριότερο είναι ότι αν και αγράμματος, ο Γέροντας Ιωσήφ έγραφε για βαθύτατες πνευματικές έννοιες, για την μετάνοια, τα δάκρυα, την συντριβή αλλά και για πατέρες, που  με τη ζωή και την εν γένει φυσιογνωμία τους, πρόσθεσαν στην δυναμική της πνευματικότητας του Αγίου Όρους. Ένας από αυτούς ήταν  και ο Πάπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης που ήταν ένας χαρισματούχος υποτακτικός.
 
Ο Μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ χαμογέλασε μετά το θάνατόν του, γεγονός που αποτυπώθηκε κι έγινε γνωστό παγκοσμίως, ενώ κανείς από τους μοναχούς του δεν θα ξεχάσει, σύμφωνα με μαρτυρίες,ότι κάθε φορά που κοινωνούσε τα μάτια του ήταν πάντα γεμάτα δάκρια.
Ήταν πνευματικό τέκνο του γέροντος της καρδιακής και αδιαλείπτου προσευχής, του γέροντος Ιωσήφ του Σπηλαιώτη.
Ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν εκείνος που με τη συνοδεία του αναστήλωσε πνευματικά και κτιριακά την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία σήμερα επιτελεί μεγάλο φιλανθρωπικό, κοινωνικό πολιτιστικό και πνευματικό έργο αφήνοντας και μετά τον θάνατό του μια αδελφότητα με δυναμική παρουσία στον μοναχισμό και στην κοινωνία, η οποία αδελφότητα σήμερα συνεχίζει το έργο και το όραμα του Γέροντος Ιωσήφ, προς δόξα Θεού.
Φωτογραφικό υλικό από τις Σπηλιές της Αγίας Άννας έως την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου: Μακάριος Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός – 63 χρόνια στο Άγιον Όρος (1946-2009) – Σύντομο Φωτογραφικό Οδοιπορικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου