Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

10155 - Ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής των μοναχών σε Κελλιά του Αγίου Όρους (βίντεο).


Η Χαρά Θεού (τηλεοπτική σειρά ΕΡΤ3) σε κελλιά μοναχών του Αγίου Όρους, στο κελλί του Αγ. Διονυσίου εκ Φουρνά, του Αγ. Νικολάου του Χαλκιά, και των Αρχαγγέλων. Μικρές κοινότητες Μοναχών μιλούν για τον μοναχισμό, τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους και το εργόχειρο τους.
Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Ιερομόναχος Κύριλλος, Γέροντας του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελιού Αγίου Νικολάου Χαλκιά
Ιερομόναχος Αναστάσιος, Γέροντας του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελιού Τιμίου Προδρόμου-Διονυσίου του εκ Φουρνά
Μοναχός Νικήτας, Γέροντας του Ιερού Κουτλουμουσιανού Ησυχαστήριου Παναγίας Πορταΐτισσας
Μοναχός Παΐσιος, Γέροντας του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελιού Αγίων Αρχαγγέλων-Αβερκαίων

Ιερομόναχος Κύριλλος
Ο Ιερομόναχος Κύριλλος είναι Γέροντας του Κελιού Αγίου Νικολάου Χαλκιά στις Καρυές. Ο Γέροντας με τη συνοδεία του ασχολούνται με διάφορα εργόχειρα, όπως με την παρασκευή θυμιάματος, ντουρβάδων, κομποσχοινίων, καλογερικών σχημάτων, πολυσταυρίων κ.ά. και διατηρούν μικρό κατάστημα αγιορειτικών ειδών στις Καρυές.

Ιερομόναχος Αναστάσιος
Ο ιερομόναχος Αναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινούπολης. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το 1977 και από το 1982 εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου “Διονυσίου εκ Φουρνά” στις Καρυές, κτήτωρ του οποίου είναι ο μέγας διδάσκαλος της αγιογραφικής τέχνης ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά των Αγράφων (περ. 1670-1745). Διακονεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ζωγραφίζει, γράφει και καλλιεργεί τον κήπο του Κελλιού. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Βέροια, τον Βόλο, την Αγιά Λάρισας, την Αθήνα καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, το Ελσίνκι και τη Γρανάδα. Έχει εκδώσει τα κάτωθι λευκώματα – πονήματα, ενώ το 2007 επανεξέδωσε το περισπούδαστο έργο «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (περ. 1728-1733) του ιερομονάχου Διονυσίου του εκ Φουρνά, το οποίο αποτελεί επί τρεις και πλέον αιώνες πολύτιμο εγχειρίδιο και μοναδικό έργο.

Μοναχός Νικήτας
Ο π. Νικήτας κατάγεται από το νησί της Κω. Μεγάλωσε στη θάλασσα, μαζεύοντας τα δίχτυα με τον πατέρα του. Μαθήτευσε στην Ιερά Μονή Ιβήρων επί πολλά έτη. Ασκητεύει στο Άγιον Όρος, στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας, το οποίο κτίστηκε το 1518 και υπάγεται στην Μονή Κουτλουμουσίου. Έχει αναλάβει το διακόνημα του μάγειρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας μυηθεί στα μυστικά της μακραίωνης Αγιορείτικης μαγειρικής τέχνης από τους παλαιούς πατέρες. Έχει εκδόσει τις συνταγές του στο βιβλίο “Παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές” από τις Εκδόσεις Σαΐτη.

Μοναχός Παΐσιος
Ο Μοναχός Παΐσιος είναι Γέροντας του Χιλιανδαρινού Κελιού Αγίων Αρχαγγέλων-Αβερκαίων στις Καρυές. Είναι θεολόγος, αγιογράφος και καθηγητής αγιογραφίας στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία στο Άγιο Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου