Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

10148 - Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Tomasz Moscicki για το Άγιο Όρος

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Το Άγιον Όρος του Tomasz Mociski» τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, που συνδιοργανώθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο και την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών της Α’ Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κεντρικό χώρο του Συμβουλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού T. Jagland.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΣτΕ, Πρέσβυς κ. Στ. Περράκης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην έκθεση, τονίζοντας ότι το Άγιον Όρος αποτελεί μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πρόκειται για μια μοναστηριακή δημοκρατία με χιλιετή ιστορία στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ένα μέρος όπου η ψυχή γαληνεύει με το μπλε του Αιγαίου πελάγους και του ουρανού, ένα ιδανικό μέρος προσκυνήματος και περισυλλογής.
Ο ΓΓ του ΣτΕ, T. Jagland, αναφέρθηκε στη θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική διάσταση των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους, πνευματική πρωτεύουσα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού με χιλιετή ιστορία, που ωστόσο αιχμαλωτίζει τη φαντασία και ανθρώπων όλων των θρησκειών. Οι φωτογραφίες δείχνουν γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς συλλαμβάνουν την ομορφιά, το μυστήριο και το μεγαλείο του Αγίου Όρους. Η καλλιτεχνική διάσταση και η ατμόσφαιρα των φωτογραφιών δείχνουν το μεγαλείο των μοναστηριών και ταυτόχρονα την αίσθηση μοναξιάς της ζωής στη μοναστική κοινότητα. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεταφορά της έκθεσης στο χώρο του Συμβουλίου, εκτιμώντας τη συνεισφορά της τέχνης και του πολιτισμού στη δημοκρατία. 
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε επίσης στη χιλιετή και πλέον ύπαρξη του Αγίου Όρους και στη μοναδικότητά του όσον αφορά την κληρονομιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ως μέγιστη εμπειρία του Χριστιανισμού της Ανατολής. Χάρη στην έκθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναλαμβάνεται την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας και τον πνευματικό πλούτο του μέρους αυτού, που έγινε μέσα από τους αιώνες το κέντρο του μοναχισμού. Η έκθεση συμπίπτει με την 30η επέτειο ένταξης του Αγίου Όρους στον κατάλογο μνημείων της UNESCO. Το Άγιον Όρος συναρπάζει με τον τρόπο ζωής του και τις αξίες του, πρόσθεσε.
Ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ενώ επίσης και ο φωτογράφος, κ. Tomasz Mociski, χαιρέτησε την εκδήλωση, και ευχαρίστησαν για την υλοποίηση της έκθεσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, μέλη των Κοινοβουλίων και των Μονίμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εργασίες της ΚΣΣΕ, μέλη της ελληνικής κοινότητας του Στρασβούργου και άλλοι προσκεκλημένοι.
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης ενορίας των Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο.



















































Πληροφορίες 
Διάρκεια έκθεσης 22-31 Ιανουαρίου 2018 
Στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Foyer du Comité des Ministres, Council of Europe, Avenue de l'Europe F-67075 Strasbourg).
Ημέρες και ώρες λειτουργίας για το κοινό: από Παρασκευή 26 Ιανουαρίου μέχρι Τετάρτη 31 Ιανουαρίου (απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση).
Επικοινωνία: Θεσσαλονίκη info@agioritikiestia.gr τηλ 2310 263308 
Στρασβούργο (για τις παράλληλες εκδηλώσεις): Ενορία Τριών Ιεραρχών
τηλ: 0033676147751 - Εmail: eglisegrecque.strasbourg67@laposte.net

Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση, πρέπει να έχουν ενημερώσει για την παρουσία τους στην γραμματεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα, αλλιώς η πρόσβαση στο Συμβούλιο δεν θά 'ναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου