Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

10103 - Λόγια Αγιορειτών Πατέρων (2)

Τα πατρικά χάδια στα παιδιά δημιουργούν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
***
Η προφητεία, για τους πιστούς, δεν έχει μεγά­λη σημασία, γιατί δεν μας πληροφορεί για κάτι και­νούργιο, που πρέπει να μάθουμε. Εμείς βαδίζουμε «με την πίστη» και όχι «με την όραση». (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)
***
Μη επιθυμείς να βρεις χαρά και ανάπαυση σε όσα η ψυχή σου λυπάται και η θεία Χάρις δεν αναπαύεται. (Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής)
***

Ο πνευματικός πατέρας υποφέρει, πονά, κλαίει και προσεύχεται περισσότερο από αυτούς που έρχονται σε αυτόν· μόνο κάτω από τις συνθήκες αυτές μπορεί αληθινά να διακονήσει τους ανθρώπους. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
***
Mερικοί απελπίζονται, σκέφτονται πως ο Κύριος δεν θα τους συγχωρέση τις αμαρτίες. Τέτοιες σκέψεις προέρχονται από τον εχθρό. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
***
Την ώρα που τα λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει απ’ όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές· διότι, την ώρα που τα λες, ο εξομολόγος εύχεται θερμά στον Κύριο για την απαλλαγή σου. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)
***
Αν η προφητεία δεν είναι εκ Θεού, πρόκειται για απάτη και δόλο σατανικό, που σκοπό έχει τη ζημιά και την αποπλάνηση του ανθρώπου, αυτό που ο διάβο­λος επιδιώκει πάντοτε. (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)
***
Η μετάνοια, το πένθος, τα δάκρυα και όλα που συμβαίνουν σ’ αυτόν που μετανοεί είναι όλα της θείας Χάριτος. (Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής)
***
Όταν η ψυχή με το Άγιο Πνεύμα γνωρίσει τον Κύριο, τότε κάθε στιγμή ακατάπαυστα εκπλήσσεται από την ευσπλαχνία του Θεού, το μεγαλείο και την παντοδυναμία Του. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
***
Η Εκκλησία έχει το κατάλληλο φάρμακο, για να πέσει ο τοίχος της αμαρτίας. Αυτό είναι η μετάνοια και εξομολόγηση. Έρχονται πολλοί και ενδιαφέρονται για νοερά προσευχή. Εμείς πρώτα λέμε: «Εξομολογήθηκες καμία φορά; κοινωνάς; ζεις χριστιανικά;» κλπ. Αν πει ναι, τότε προχωρούμε. Αν όχι, μη χάνουμε λόγια άδικα. Πρώτα λοιπόν, βάζουμε αρχήν με την μετάνοια και εξομολόγηση. Κατόπιν ακολουθούμε τη συμβουλή ενός κατάλληλου πνευματικού. (Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης)

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/1/18, 10:18 μ.μ.

    Τα πατρικά χάδια στα παιδιά δημιουργούν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
    Α, βρέ γέροντα, πόσο μας λείπεις.....
    Ερχόμαστε κάθε 2-3 μήνες στο Αγιον Ορος, σε συναντούσαμε, και πρίν σου πούμε τα προβλημαατά μας, μας τα έλυνες.... " οχι βρε΄παιδί, μην ανησυχείς.... ολα θα πάνε καλά.." ... σαν τώρα, αντηχούν αυτά τα λόγια σου....
    Δρ. ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή