Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

9868 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

[...] Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος.
Ήδη τα δύο σώματα, αυτό των λαϊκών και των αρχιερέων, τηλεγράφησαν στον Παναγιώτατο, συγχαίροντάς τον επί τη εκλογή του. Η χαρμόσυνη είδηση σχεδόν αστραπιαία μαθεύτηκε ακόμη και στις εσχατιές του Άθωνα, το απόγευμα της 25ης Μαΐου.
Η είδηση της εκλογής στον Μυλοπόταμο
Πρώτος έφθασε στο μονύδριο του Αγίου Ευσταθίου ο διευθυντής του Τηλεγραφείου των Καρυών, κομίζοντας επισήμως την είδηση και συγχαίροντας τον Πατριάρχη. Ο σεβάσμιος ιεράρχης πότιζε εκείνη τη στιγμή τον κήπο του και δέχθηκε ατάραχος το νέο. Ακολούθως ήρθε εκεί ο αντιπρόσωπος της Λαύρας και φίλος του Παναγιωτάτου Χρυσόστομος Λαυριώτης. Σε λίγο κελιά, σκήτες, μονές διατράνωσαν τη χαρά των μοναζόντων σ’ αυτές με ηχηρές κωδονοκρουσίες και φωταψίες, ενώ αγγελιοφόροι μετέδιδαν παντού τα χαροποιά νέα.
Το επόμενο πρωί, ημέρα Σάββατο, 26 του μηνός, ο Πατριάρχης ξύπνησε ενωρίς κατά το συνήθειό του και κατευθύνθηκε στον ναΐσκο να τελέσει τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, η οποία θα ήταν η τελευταία στο μονύδριο. Όταν τελείωσε και πήγε στα δώματά του, είδε να τον περιμένουν στην αίθουσα υποδοχής πολλοί ηγούμενοι, δικαίοι από πολλές σκήτες και άλλοι μοναχοί, για να του υποβάλουν εγκαρδίως τα σέβη και τα συγχαρητήριά τους.
«Η μικρά του Μυλοποτάμου άκρα κατέστη αυτό τούτο προσκύνημα, από πάσης δε γωνίας του Όρους έσπευδον πολλοί να προσέλθωσι προς τον σεβαστόν αυτού κατοικον», γράφει ο Σπανούδης, προσθέτοντας κατά προσέγγιση τον πλήρη κατάλογο των προσελθόντων.[...] Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου