Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

1403 - Όσιος Αρσένιος Κονέφσκυ (†1447)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Ιουνίου


Ο μακάριος Αρσένιος καταγόταν από το μεγάλο Νοβγκορόντ. Νέος έγινε μοναχός σε μοναστήρι της πατρίδος του και με ζήλο δόθηκε στους μοναχικούς αγώνες, ώστε αγαπήθηκε απ' όλους.
Έχοντας σφοδρή επιθυμία να έλθει στο Άγιον Όρος, το πέτυχε, όταν συνάντησε στη γενέτειρά του μερικούς Αγιορείτες μοναχούς. Με την ευλογία του ηγουμένου του, ύστερα από πολλά δάκρυα του Αρσενίου, ήλθε στον Άθωνα ταπεινός προσκυνητής και, με ιδιαίτερη αγάπη και εσωτερική φλόγα, συνέχισε εδώ τη θαυμαστή ζωή του. Υποτάχθηκε στον ηγούμενο Ιωάννη και διακρίθηκε στους μοναχικούς αγώνες του στο Παλαιό Ρωσικό μοναστήρι (Παλαιομονάστηρο).
Το 1393 επέστρεψε στην πατρίδα του, έχοντας μαζί του μια θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, προς τιμή της οποίας έκτισε μοναστήρι κοντά στη λίμνη Κονέφσκυ.

Αφού κτίσθηκε το μοναστήρι και πλήθαιναν οι μοναχοί, ο Αρσένιος ήλθε ξανά στο Άγιον Όρος και πάλι γύρισε στα πνευματικά του τέκνα.
Μετά μια εικοσιπενταετία, οι ασυνηθιστες πλημμύρες της λίμνης ανάγκασαν τον όσιο να μεταφέρει την αδελφότητά του στη θέση που βρίσκεται σήμερα το νέο μοναστήρι. Έκτισε πέτρινο ναό στο Γενέθλιο της Θεοτόκου και γύρω από αυτόν τα ξύλινα κελλιά των αδελφών.
Ύστερα από πολύχρονους ασκητικούς αγώνες, παρέδωσε στον Κύριο την καθαρή του ψυχή, ο θαυματουργός όσιος, στις 12 Ιουνίου του 1447, ημέρα των μεγάλων οσίων Ονουφρίου και Πέτρου του Αθωνίτου, το παράδειγμα των οποίων ακολούθησε.


Ετάφη στο νάρθηκα της κτητορικής εκκλησίας του.


Δείτε φωτογραφίες της Ι.Μονής Γέννησης της Θεοτόκου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου