Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

10269 - Κτιτορικό Μνημόσυνο στην Αγιορειτική Ιερά Μονή Αγίου Παύλου (φωτογραφίες)


Η Αγιορειτική Ιερά Μονή Αγίου Παύλου που ίδρυσε ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμινός 
βρίσκεται στους πρόποδες του Άθωνα και στα δυτικά της ομώνυμης χερσονήσου.


Μνήμη, τιμή, ευχαριστίες και ευχές υπέρ αναπαύσεως αναπέμπουν οι σημερινοί οικιστές των μοναστηριών και των λοιπών μοναστικών καταλυμάτων στους κτίτορες και στους πρόπατορές τους με το κτιτορικό μνημόσυνο.

Το υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων μνημόσυνο τελείται κατά τον εσπερινό που πραγματοποιείται την ημέρα της πανηγύρεως, εν προκειμένω το απόγευμα της 2ας Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το Αγιορειτικό εορτολόγιο) κατά την οποία η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου πανηγυρίζει, εορτάζοντας την Υπαπαντή του Κυρίου. (2/15-2-2018)


Στον εσπερινό και το μνημόσυνο που ακολούθησε χοροστότατησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος. Αριστερά βρίσκεται ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Παύλου Γέροντας Παρθένιος και στο μέσο ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Γέροντας Βαρθολομαίος.


Μπροστά από την εικόνα του Αγίου Παύλου του Ξηροποταμινού είναι ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Νικάνωρος Ζάβορδας Γρεβενών, δίπλα του ο αντιπρόσωπος της Μονής Χιλανδαρίου π. Μακάριος Χιλανδαρινός και στα δεξιά ο αντιπρόσωπος της Μονής Εσφιγμένου π. Γαβριήλ.


Ο τυπικάρης της ακολουθίας π. Προκόπιος.


Η Υπεραγία Θεοτόκος, η έφορος του Αγίου Όρους και προστάτης των μοναχών του, Μητέρα, Μεσίτρια, Καταφυγή και Παραμυθία όλου του κόσμου.






"Υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων κτιτόρων της αγίας μονής ταύτης και παντων των προαναπαυσαμένων πατέρων και αδελφών ημών...".












Ανάμνηση, δέος, κατάνυξη, συντριβή και χρέος για τους κτίτορες και προπάτορες της Ιεράς Μονής.






Ανάγνωση της αρχιερατικής συγχωρητικής ευχής.









"Δέσποτα πολυέλεε, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών...".





Στα μοναστήρια, ακόμη και το φαγητό στην κοινοβιακή τράπεζα, αποτελεί μία ακόμη τελετή, μία λατρευτική πράξη.


"Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος". Τα κόλλυβα συμβολίζουν την Ανάσταση των κεκοιμημένων.

Ο αναγνώστης στην κοινοβιακή τράπεζα διαβάζει συνήθως κατά τη διάρκεια του φαγητού το συναξάρι της ημέρας ή κάποιο πατερικό κείμενο.




Ο πολιός Γέροντας Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου π. Παρθένιος.




Η παραδοσιακή φωτογραφία των Πανηγύρεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου