Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

10234 - Στη Λάρισα το φωτογραφικό οδοιπορικό του Στράτου Καλαφάτη στο Άγιο Όρος

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, παρουσιάζει στους μεγάλους εκθε-σιακούς Χώρους – αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα, την έκθεση φωτο-γραφίας «Άθως-Τα χρώματα της πίστης» του καταξιωμένου φωτο-γράφου Στράτου Καλαφάτη, ένα μοναδικό εικαστικό οδοιπορικό στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, διεθνούς ακτινοβολίας. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του
Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.
Τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός επικού φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες. Με καράβια, μουλάρια και σκληρές πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο καλλιτέχνης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης και ζώσας παράδοσης. Η ρήξη της αληθοφάνειας μέσα από ένα ιδιαίτερο ποπ αρτ φωτογραφικό ύφος, συνάδει με τη σύνθεση των αντιθέτων που συναντά κανείς στην Αθωνική Πολιτεία: ευαισθησία και αυστηρότητα, έσω πλούτος και υλική πενία, αγάπη και νόμος, ψηφίδες μιας πατερικής διδασκαλίας που οδηγεί εν τέλει τους πιστούς της στην κατάκτηση της μερίδας του λέοντος, το ελάχιστον.
Ο κυρίαρχος θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τα πορτραίτα, κυρίως μοναχών αλλά και μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής. Δε λείπουν και πορτραίτα εργαζομένων στο Άγιον Όρος, όπως και κάποιων επισκεπτών.
Υπάρχει επίσης ενότητα αφιερωμένη στο τοπίο και την αρχιτεκτονική ενώ μία ακόμη είναι αφιερωμένη στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 7μ.μ.
Θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου.
Θα λειτουργεί
Τρίτη – Παρασκευή 10πμ.-2μ.μ. και 6-9μ.μ.,
Σάββατο – Κυριακή 10π.μ. -2μ.μ.
Πληροφορίες:info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499.

Σχετικές αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου