Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

9484 - Οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Το φιλαγιορειτικό ιστολόγιο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ μετά από οκτώ, και πλέον, χρόνια καθημερινής παρουσίας (http://agioritikesmnimes.pblogs.gr και http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/ 6/11/2008-21/12/2016) αναστέλλει τη λειτουργία του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες που μας εμπιστεύθηκαν αλλά και σ’ αυτούς που με τις υποδείξεις τους πολλές φορές μας διόρθωσαν. Εύχομαι η Αθωνίτισσα να μας σκεπάζει όλους. 
Καλά Χριστούγεννα.
Ο διαχειριστής Γιάννης Κοντσιώτης (keliotis)

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

9483 - Κύριε, ελέησον (†Μωυσής μοναχός Αγιορείτης)

Φωτογραφία Κώστα Μπαλάφα
Και ξαφνικά ανοίγει ένα παραθυράκι στο νου.
Έρχεται ένα φως. Τότε έχεις μια άλλη αίσθηση. Τότε το κατανοείς καλά. Όχι προς το ετυμολογικό. Μα με μια κατάνυξη και συναίσθηση και θεία θαλπωρή.
Και λές:
«Τι αλλο να λέω;» Παρά μόνο πάλιν και πολλάκις και συνεχώς: «Κύριε ελέησον!»
Δίχως να βαριέσαι. Δίχως να κουράζεσαι. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλει άλλα και πολλά. Μόνο ποιητικά μπορεί κανείς μερικές φορές να εκφραστεί. Η προσευχή είναι ποίηση. Όλες οι προσευχές είναι ποιήματα.
Οι ποιητές νιώθουν τους συναθρώπους τους και τους παρηγορούν, όπως οι άγιοι. Είναι μεγάλη ευλογία να συναντάς ένα ποιητή κι ένα άγιο. Οι άγιοι δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους ίχνη. Οι άνθρωποι μόνο αφήνουν πάνω τους τ' αχνάρια της κακίας τους. Κύριε ελέησε τους, δεν ξέρουν τι χάνουν και τι κάνουν.
Λυπάμαι οταν δεν μπορώ να προσευχηθώ. Και τούτο προσευχή είναι, μου 'πε ένας διακριτικός γέροντας. Όπως χαίρομαι όταν με τόση ικετευτική στάση μου ζητούν να προσεύχομαι στον Κύριο.
Πιστεύω πως για την ταπείνωση τους θα τους ελεήσει ο Κύριος.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

9482 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 14ο)

Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 13ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα     

Προηγούμενα: 
  1ο,  2ο,  3ο,  4ο,  5ο,  6ο,  7ο  8ο,  9ο,  10ο

9481 - Στην πανήγυρι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, πριν 60 χρόνια!


(Γράφει ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος)

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα, που, την πρωτομηνιά του Δεκεμβρίου (1956), ο αντιπρόσωπος της Σταυρονικήτα Προηγούμενος Σωφρόνιος (Γκούμας Σπυρίδων του Ιωάννου εκ Σαλαμίνος, γεν. 1884, προσελ. 1912, κουρ. 1914, κοιμ. Ιουν. 1966) μου ενεχείρισε προσκλητήριο επιστολή, για να ψάλω ως αριστερός ψάλτης στην πανήγυρι του Αγίου Νικολάου. 

9480 - Μοναχός Αρσένιος Καυσοκαλυβίτης (1866 - 19 Δεκεμβρίου 1956)


Ο Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης στο περίφημο Λαυσαϊκόν του αναφέρει περί αυτού: «Η σημερινή δόξα και του Αγίου Όρους καύχημα, είναι ο λαμπρός και περί την αρετήν θαυμαστός καλλιτέχνης Αρσένιος, γέρων ογδοηκοντούτης ήδη με παιδικήν χάριν και αγαθότητα».
Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, που τον επισκέφθηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1914, γράφει στο ημερολόγιό του: «Πηγαίνομε έπειτα στον ξυλογλύπτη Αρσένιο που κάνε το εγκόλπιο των Καρύων, τη Δευτέρα Παρουσία. Αυτοδίδακτος άρχισε από μικρούς άξεστους σταυρούς. Δούλεψε 15 χρόνια τη Δευτέρα Παρουσία. Σε κάθε πρόσωπο έδωκε έκφραση. Στην όψη του έχει σταλαγμένο το φως της εργασίας. Στο μικρό του δωμάτιο όλα τα σύνεργα της τέχνης του. Το κοτσύφι του. Τρώει σμυρτιά απ’ το χέρι, κουκκί κισσού, ζυμάρι. Μια πίστη στον άνθρωπο». Περισσότερα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

9479 - Φευγαλέα πλευτικά θα λογιούνται

Του Β. Χαραλάμπους
Δραπετεύει το θώρι
από το μικρό παράθυρο
στην Τράπεζα της Μονής Γρηγορίου
στο πελαγίσιο αγνάντεμα
στο μικρό βαπόρι της γραμμής
που για τόσο λίγο φαίνεται
από τούτο τ’ αψηλό μοναστήρι
κι ύστερα χάνεται.

9478 - Πανηγυρίζουν δυο μοναστήρια και πολλά κελλιά στο Άγιο Όρος


Πανηγυρίζουν αύριο, εορτή του Αγίου Νικολάου στο Άγιο Όρος (6/19 Δεκεμβρίου), οι Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Οσίου Γρηγορίου καθώς και πολλά Κελλιά των οποίων οι ναοί τιμώνται επ’ ονόματι του θαυματουργού αγίου. Απόψε στα δυο μοναστήρια θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

9477 - Χρυσόστομος επίσκοπος Ζίτσης, ο Χιλιανδαρινός (1939 - 18 Δεκεμβρίου 2012)

Χρυσόστομος Χιλιανδαρινός
επίσκοπος Ζίτσης
Χρυσόστομος Χιλιανδαρινός
ως Πρωτεπιστάτης
του Αγίου Όρους
Γεννήθηκε το 1939 στη Σερβία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μίλαν Στόλιτς του Γεωργίου και της Ραδοσλάβας.
Στις 8 Νοεμβρίου 1961 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ντετσάνης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1961 και Πρεσβύτερος στις 4 Απριλίου 1962 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο.
Το 1966 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Τριάδος στο Jordanville. Μετά τις σπουδές του, υπηρέτησε ως εφημέριος σε σερβικούς ναούς μέσα και γύρω από το Σικάγο.
Στο Άγιον Όρος, στη μεγάλη σερβική λαύρα του Χιλιανδαρίου, ήλθε το 1969. Το επόμενο έτος εξελέγη προϊστάμενος. Υπηρέτησε τη μονή του ως εφημέριος, ψάλτης, βιβλιοθηκάριος και σκευοφύλακας.

9476 - Μοναχός Φανούριος Καψαλιώτης (1898 - 18 Δεκεμβρίου 1986)

...Ένας μοναχός που τον επισκέφθηκε γράφει περί αυτού: «Ήταν ένα κοντό, αδύνατο γεροντάκι. Το πρόσωπό του ήταν φωτεινό, σαν τον ήλιο. Ήταν αληθινά πρόσωπο μικρού παιδιού, πράο, ροδοκόκκινο, νεανικό, καθάριο, ιλαρό, αγνό, άγιο. Δεν είχε τίποτε να μας κεράσει, μόνο λίγο νερό. Όταν τον ρωτήσαμε πώς περνάει, απάντησε: “Περνάω πολύ καλά. Με φροντίζει ο Χριστός και η Παναγία. Τρώγω παξιμάδι και χόρτα. Τη νύχτα κάνω κομβοσχοίνι, λέγοντας την ευχή. Δεν τα μετρώ. Λέγω το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» μέχρι να έλθουν τα δάκρυα. Προ­σεύχομαι και κλαίω για όλο τον κόσμο. Σταματώ όταν θέλει ο Κύριος. Όταν σταματήσουν τα δάκρυά μου για τον κόσμο …”». Περισσότερα

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

9475 - Φωτογραφίες από τις εόρτιες εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος για την εφέστια εικόνα της Μονής, την Παναγία την Γερόντισσα.

 Δείτε εδώ:

9474 - Αθωνιάς Ακαδημία. Η αρχιτεκτονική του μνημείου και μερικές σκέψεις για την αποκατάστασή του


Ο Σταύρος Μαμαλούκος, αναπλ. καθηγητής του Τμ. Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού», που συνδιοργάνωσαν η  I. Μητρόπολις Κερκύρας και η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 18-19 Νοεμβρίου 2016. Ο τίτλος της εισήγησής του είναι: «Αθωνιάς Ακαδημία. Η αρχιτεκτονική του μνημείου και μερικές σκέψεις για την αποκατάστασή του».

9473 - Επίσκεψη του Γέροντα Εφραίμ στην Αθωνιάδα Σχολή


Η επίσκεψη του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ στην Αθωνιάδα Σχολή. Τον Γέροντα Εφραίμ προσφωνούν ο Διευθυντής της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Δημήτριος Δημάκης, ο Δημήτριος Τσαλμάς, Οικονομολόγος, Καθηγητής της Αθωνιάδος  και ο Γεώργιος Ριζιώτης, Διευθυντής του Οικοτροφείου της Αθωνιάδος.

9472 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 62ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 62ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα
Προηγούμενα:  
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο11ο12ο13ο14ο15ο
16ο17ο, 18ο19ο20ό21ο, 22ο23ο, 24ο25ο26ο27ο28ο29ο30ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο37ο38ο39ο40ό41ο42ο43ο44ο45ο
46ο47ο48ο49ο50ό51ο52ο53ο 54ο55ο56ο57ο58ο, 59ο60ό

9471 - Περί των μοναχών (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Ὑπάρχουν τινες οἱ ὁποῖοι λέγουν ὅτι οἱ μοναχοὶ ὀφείλουν νὰ ὑπηρετοῦν τὸν κόσμον, ἵνα μὴ τρώγουν τὸν ἄρτον δωρεάν. Πρέπει ὅμως νὰ ἐννοήσωμεν εἰς τί ἔγκειται ἡ ὑπηρεσία αὕτη καὶ τίνι τρόπῳ ὀφείλει ὁ μοναχὸς νὰ βοηθῇ τὸν κόσμον.
Ὁ μοναχὸς εἶναι ἱκέτης ὑπὲρ ὅλου τοῦ κόσμου· θρηνεῖ δι᾿ ὅλον τὸν κόσμον· καὶ εἰς τοῦτο ἔγκειται τὸ κύριον ἔργο αὐτοῦ.
Ποῖος ἆρά γε προτρέπει αὐτόν, ὅπως χέῃ δάκρυα δι᾿ ὅλον τὸν κόσμον;
Ὁ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός, ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, ἐμπνέει τὸν μοναχόν. Αὐτὸς δίδει εἰς τὸν μοναχὸν τὴν ἀγάπην τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, καὶ ἐκ τῆς ἀγάπης αὐτῆς ἡ καρδία τοῦ μοναχοῦ εἶναι πάντοτε περίλυπος διὰ τὸν λαόν, ἐπειδὴ δὲν σῴζονται πάντες. Ὁ Ἴδιος ὁ Κύριος ἦτο τοσοῦτον περίλυπος διὰ τὸν λαόν, ὥστε παρέδωκεν Ἑαυτὸν εἰς τὸν διὰ σταυροῦ θάνατον. Καὶ ἡ Παναγία τὴν αὐτὴν λύπην διὰ τοὺς ἀνθρώπους ἔφερεν ἐν τῇ καρδίᾳ Αὐτῆς καὶ ὁμοίως πρὸς τὸν Ἠγαπημένον Αὐτῆς Υἱὸν εἰς τέλος ἐπόθει τὴν σωτηρίαν τοῦ σύμπαντος κόσμου.

9470 - Ο π. Γεώργιος (Χατζη-Γεώργης) Αγιορείτης εκ Καππαδοκίας (1809 – 17 Δεκεμβρίου 1886)

Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Θεολόγος
Βίος του οσίου πατρός ημών Γεωργίου (Χατζη-Γεώργη) του Αγιορείτου 
του εκ Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας 
(1809 – 17 Δεκεμβρίου 1886)
Ο Οσιότατος πατέρας Γεώργιος γεννή­θηκε στην Κερμήρα της Καισάρειας της Καππαδοκίας το 1809. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, όχι μόνον από αρετές, αλλά και από αγαθά του Θεού, με τα οποία βοηθούσαν τους φτωχούς. Ο πατέρας του ονο­μαζόταν Ιορδάνης και ήταν από την Κερμήρα, η δε μητέρα του Μαρία ήταν από την Γκέλβερη (Ναζιανζό).
Αφού απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γαβριήλ (Χατζη-Γεώργη) και τον Αναστάσιο, μετά ζούσαν πιό πνευματικά, εν παρθενία. Η μητέρα του είχε ασκητικό πνεύμα από μικρή.

9469 - Οι Όσιοι Κτίτορες Αθανάσιος, Νικόλαος και Αντώνιος (10ος-11ος αι.)

Ο τάφος των κτητόρων
στο καθολικό της μονής Βατοπεδίου



Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Δεκεμβρίου




Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

9468 - Η Ιερωσύνη, οι Ποιμένες και τα προσόντα αυτών (Γέροντας Γεώργιος, Προηγούμενος Γρηγοριάτης)


α) Ἡ φύσις καὶ ἀποστολὴ τῆς Ἱερωσύνης.
Τὴν εὐθύνην καὶ τὸ λειτούργημα τῆς διαποιμάνσεως τοῦ πιστοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ ἀναλαμβάνουν διὰ τῆς χειροτονίας των οἱ Ποιμένες τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι ὁ Ἐπίσκοπος καὶ ὁ Πρεσβύτερος καὶ ὁ τούτων βοηθὸς ἐν τῇ διακονίᾳ τῶν Μυστηρίων διάκονος (ιη΄ τῆς Α΄ ), χαρακτηριζόμενοι καὶ ὡς «προεστῶτες» αὐτῆς (α΄ Ἀντιοχ.).
Οἱ ἱ. Κανόνες διακρίνουν τάς ἑξῆς τάξεις ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ:

9467 - Βίντεο από την Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέα στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές

Στιγμές από την πανήγυρη της Βατοπαιδινής Σκήτης του αγ. Ανδρέα στο Σεράι στην οποία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, συλλειτούργησαν ο Δικαίος της Σκήτης Γέροντας Εφραίμ, αγιορείτες ιερομόναχοι, και συνεόρτασαν πολλοί αγιορείτες μοναχοί με πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Σχετικά:

9466 - Νέα έκδοση της Σιμωνόπετρας: Τυπικόν Μεθοδίου

Νικόλαος Κόιος, Διευθυντής Σύνταξης Πεμπτουσίας, Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΑΘ
Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας εκτός από το εντυπωσιακότατο κτηριακό της συγκρότημα, είναι γνωστή στους φιλαγιορείτες για την ιδιαίτερη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζει τη λειτουργική ζωή και την ψαλτική. Στο πνεύμα αυτό τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σειρά ιδιαίτερα επιμελημένων λειτουργικών και μουσικών εκδόσεων.
Νέος καρπός αυτού του τόπου της αγιορειτικής λειτουργικής ζωντάνιας αποτελεί το Τυπικόν του ιερομονάχου Μεθοδίου Σιμωνοπετρίτου του Ηλιοπολίτου, το οποίο παραδίδεται στη δημοσιότητα από τη Μονή του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτη και της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου. Πρόκειται για τυπικές σημειώσεις πάνω στην πολύπτυχη και πολυποίκιλη λειτουργική παράδοση του Αγίου Όρους. Είναι γεγονός ότι η Αγιορειτική λατρευτική ζωή, αν και έχει ενιαίο λειτουργικό κορμό, χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, εφόσον κάθε Μονή έχει τις δικές της τυπικές διατάξεις και παραδόσεις.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

9465 - Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους


Εορτάζει στις 2/15 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της «Γερόντισσας» βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους και είναι εφέστια εικόνα του Μοναστηρίου. Είναι αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνος της Παναγίας Γοργοεπηκόου, που βρισκόταν στη μονή Παντοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως. Η μορφή της είναι στη θέα γλυκύτατη, ευχάριστη και γεμάτη έλεος, αφήνοντας στον κάθε προσκυνητή αισθήματα χαράς, ευφροσύνης, αγαλλιάσεως, ελπίδας, παρηγοριάς και ευσπλαχνίας, δείχνοντας ότι προστρέχει στην ανάγκη των τέκνων Της και ότι πάντοτε παραμυθεί τους πιστούς Της.

9464 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέα στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές



Στις 12-13 Δεκεμβρίου 2016 (29-30 Νοεμβρίου παλαιό ημερολόγιο) εορτάστηκε στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι) στο Άγιο Όρος η εορτή του Αγίου Ανδρέα.

9463 - Ομιλίες από την Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέα στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές



Οι ομιλίες που έγιναν στην τράπεζα της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι) στις Καρυές, στην εορτή του Αγίου Ανδρέα, από τον Γέροντα Εφραίμ Δικαίο της Σκήτης και τον Καθηγ. της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ.

9462 - Αθωωτική η πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση Βατοπαιδίου

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα βάσει των στοιχείων της δίχρονης διαδικασίας για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις.
Οι κατηγορίες μάλιστα για απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις οποίες παραπέμφθηκαν, δεν επιβεβαιώθηκαν σε κανένα σημείο της υπόθεσης.

9461 - Φωτογραφίες από την υποδοχή του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος



9460 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίου σε κληρικούς στα Χανιά (βίντεο)

«Πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον και να τον βοηθάμε στις δύσκολες στιγμές του» τόνισε  ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρθολομαίος, στην πολύ όμορφη πνευματική ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως μας, στα πλαίσια της ιερατικής συνάξεως που συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, όπου και πρώτος χαιρέτισε την σύναξη και τους Κληρικούς της Μητροπόλεως μας, ευχαριστώντας παράλληλα και τον π. Βαρθολομαίο που ήρθε να μιλήσει, προσφέροντας μία πνευματική όαση στις δύσκολες μέρες του εγωισμού και του εγωκεντρισμού που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

9459 - Τέλος στα ύποπτα δημοσιεύματα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αθωνιάδας

Τέλος δίνει με ανακοίνωσή της η Εφορεία της Αθωνιάδος Σχολής στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που κάνουν τον γύρω του κόσμου, σχετικά με 12χρονο μαθητή της Αθωνιάδος.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 12χρονος έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος, προκαλώντας επίσης γράφοντας ότι δεν κάνει ότι άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

9458 - Μοναχός Ιερόθεος Δοχειαρίτης (1880 - 15 Δεκεμβρίου 1976)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Κυριάκου Κοντόπουλος γεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές της Α. Θράκης το έτος 1880. Προσήλθε στην ωραία και ιερά μονή Δοχειαρίου το 1900. Μοναχός εκάρη το 1902. Το 1911 εξελέγη προϊστάμενος αυτής. Επί μία τριακονταετία και πλέον διακόνησε αόκνως στη γραμματεία της μονής. Το υπομονετικό κι επιμε­λημένο έργο του παραμένει μέχρι σήμερα αρκετά χρήσιμο. Εργάσθηκε για τη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους. Διετέλεσε αντιπρόσωπος με βαρύνουσα γνώμη και ήταν σεβαστός απ’ όλους. Συνέχεια

9457 - Ιερομόναχος Ακάκιος Ξηροποταμηνός (1834 - 15 Δεκεμβρίου 1922)

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Μάδης γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι της Λακωνίας το 1834. Μεγάλωσε ασχολούμενος με τα πατρικά του κτήματα. 
Στη μονή Ξηροποτάμου εισήλθε το 1865. Μοναχός εκάρη το 1866 μετονομασθείς Ακάκιος. Το 1869 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1872 πρεσβύτερος. Το 1876 προήχθη σε Προϊστάμενο της μονής του. 
Αγαπούσε ιδιαίτερα την εκκλησία και τις ιερές ακολουθίες. Είχε ευλάβεια, προσοχή και κατάνυξη. Διετέλεσε επί έτη και καλός τυπικάρης.  Συνέχεια

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

9456 - Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης: Η Ορθοδοξία κηρύττει την ελευθερία και δεν εξαναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει.

Γράφτηκε από την Romfea.gr.
Πραγματοποιήθηκε Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην Θεολογική Σχολή της Κινσάσας του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», εκπαιδευτική ημερίδα της περιφερείας Κινσάσας, προεδρεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου και συμμετεχόντων των εφημερίων και των διευθυντών των σχολείων των ενοριών της ως άνω περιφερείας. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους συνέδρους και εκδήλωσε την χαρά του για την παρουσία τους στην Θεολογική Σχολή, ενώ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ημερίδος προκειμένου να συντονισθεί καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο της Μητροπόλεως.

9455 - «Όρθρος Βαθύς, το πώς η φθορά τῇ ζωῇ νικάται». Το νέο βιβλίο του παπα Αναστάση, Γέροντος του Ι. Κελλιού Τιμίου Προδρόμου (Φουρνά)

Στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, τις Καρυές, βρίσκεται το ιστορικό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου, κτίτωρ του οποίου είναι ο μέγας διδάσκαλος της αγιογραφικής τέχνης ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά των Αγράφων (περ. 1670-1745), συγγραφέας του περισπούδαστου έργου «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (περ. 1728-1733).
Το Ιερό Κελλί, συνεχίζοντας την παράδοση περί την τέχνην, διακονεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως εκθέσεις και εκδόσεις υπό τον διακριτικό τίτλο «Ερμηνεία».
Τελευταία έκδοση αποτελεί το βιβλίο του Γέροντος του Κελλιού Ιερομονάχου Αναστασίου, με τίτλο «Όρθρος Βαθύς, το πώς η φθορά τ ζωῇ νικάται»

9454 - Βίντεο από τη χθεσινή πανήγυρη στην Ι. Σκήτη Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές του Αγίου Όρους

9453 - Στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, με τον φακό του Орлов Владимир


9452 - Από τους θησαυρούς του Αγίου Όρους: Ομήρου, Άπαντα

Ομήρου, Άπαντα
έτος 1488
Βιβλιοθήκη Μονής Ιβήρων
Φλωρεντία

[Ομήρου Τα Σωζώμενα] [στο τέλος του δευτέρου τόμου]: Η του Ομήρου ποίησις άπασα εντυπωθείσα πέρας είληφθεν ήδη συν θεώ εν φλωρεντία, αναλώμασι μεν, των ευγενών και αγαθών ανδρών, και περί λόγους ελληνικούς σπουδαίων βερνάρδου και νηρίου τανάϊδος του νεριλίου φλωρεντίνοιν. πόνω δε και δεξιότητι δημητρίου μεδιολανέως κρητός, των λογίων ανδρών χάριν και λόγων ελληνικών εφιεμένων, έτει τω από της χριστού γεννήσεως χιλιοστώ τετρακοσιοστώ ογδοηκοστώ ογδόω μηνός δεκεμβρίου ενάτη.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

9451 - Στο «φως» στοιχεία της σχέσης Αριστοτέλη με τον Άθω, από τον Μοναχό Μάξιμο Ιβηρίτη

Άγνωστα έως τώρα στοιχεία για την σχέση του Αριστοτέλη με τον Άθω αλλά και της παρουσίας του Μακεδόνα φιλοσόφου στο Άγιο  Όρος αποκάλυψε ο μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Χαλκιδικής στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο μοναχός Μάξιμος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με θέμα «Αριστοτελικά Αποτυπώματα εις τον Άθωνα» κι όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στον εναρκτήριο λόγο του, «το Άγιο Όρος είναι Ουρανογείτων αλλά είναι και Αριστοτελικογείτων αφού ο Αριστοτέλης καταγόταν από τα αρχαία Στάγειρα, πόλη που βρίσκεται στην προ του Άθω περιοχή».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα αποτυπώματα του Μακεδόνα φιλοσόφου στον Άθω και  στο Άγιο Όρος σήμερα, ο μοναχός Μάξιμος  τόνισε ότι:

9450 - Η Κατάκριση (Γέροντας Νίκων Νεοσκητιώτης)



Μία εξαιρετική ομιλία για την Κατάκριση παρακολούθησαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων - Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης με ομιλητή τον Γέροντα Νίκωνα από το Ιερό Κελλί Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Σκήτης Αγίου Όρους την Δευτέρα 12-12-2016.

9449 - Μέσα στον κόσμο των ιερών εικόνων ο ήλιος δεν δύει ποτέ! (Παταπίου μοναχού Καυσοκαλυβίτου)

(…) Στήν παράσταση τῆς εἰκόνας τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, μέ τήν ταυτόχρονη ἀπεικόνιση μέσα στήν ἴδια σύνθεση γεγονότων πού διαφέρουν χρονικά μεταξύ τους, δίνεται μία ἄλλη αἴσθηση τοῦ χρόνου, πού εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἐνόρασης τῶν Χριστουγέννων ὡς γεγονότος ἱστορικοῦ ἀλλά καί πέρα ἀπό τήν ἱστορία· γεγονότος μυστηριακοῦ, ἐξωχρονικοῦ. Γιά παράδειγμα: ἡ ταυτόχρονη παρουσίαση τοῦ Χριστοῦ στή φάτνη καί στό λουτρό, καί οἱ Μάγοι πού ταξιδεύουν καί συγχρόνως προσφέρουν τά δῶρα τους στόν Χριστό. Ὑπογραμμίζεται ἐδῶ ἡ ὑπέρβαση τοῦ τρισδιάστατου φυσικοῦ χώρου καί χρόνου καί ἡ ἀναγωγή του σέ ἕνα συνεχές ‘‘ἐδῶ’’ καί ἕνα διαρκές δοξολογικό ‘‘παρόν’’. 
Μέσα στην Ἐκκλησία ὅλα τά γεγονότα τῆς θείας Οἰκονομίας εἶναι διαχρονικά. «Σήμερον ὁ Δεσπότης τίκτεται ὡς βρέφος…», «Σήμερον γεννᾶται ἐκ Παρθένου…», θά ψάλλουμε κατά τήν ἑορτή τῶν Χριστουγέννων, κι ἄς ἀναφερόμαστε σ᾿ ἕνα γεγονός πού συνέβη πρίν δύο χιλιάδες χρόνια.