Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

9264 - Λαμπρός ο Εορτασμός των Ταξιαρχών στο Δοχειαρίτικο Μετόχι Ποτίδαιας Χαλκιδικής

Του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Με την πρέπουσα Αγιορείτικη τάξη και κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στο φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στην Ποτίδαια Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία μοναχών με δύο ιερείς και διακόνους μετέβησαν όπως κάθε χρόνο στην περιοχή για να τιμήσουν τους Αρχαγγέλους προστάτες του Μοναστηριού.
Τη Δευτέρα, παραμονή της εορτής το απόγευμα, τελέσθηκε Μέγας εσπερινός παρουσία αρκετών πιστών που είχαν συρρεύσει στο μετόχι και από μακρινές περιοχές, ενώ χθες Τρίτη κυριώνυμο ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε το παραδοσιακό Μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε στην παραθαλάσσια  ψαροταβέρνα της περιοχής ''Μαρίνα'' όπου ο ιδιοκτήτης της κος Κωνσταντίνος Καναράκης προσέφερε για μία ακόμη χρονιά δωρεάν το γεύμα τιμώντας με τον τρόπο αυτό τους Ταξιάρχες και τον εορτάζοντα γιο του.
Το Δοχειαρίτικο Μετόχι και η ιστορία του
Το μετόχι των Ταξιαρχών στην Ποτίδαια, βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή ''Μετόχι'', λίγα μόλις μέτρα από την έξοδο της πόλης προς την Καλλιθέα. Ανήκει στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου από το 1200 όπου αριθμούσε 27.000 στρέμματα. Ο περικαλλής ναός ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο των 4 στρεμμάτων που έχουν απομείνει στην κυριότητα της μονής, είναι χτισμένος με αρχαίες πέτρες που φέρουν επιγραφές, γρανίτη και κατατάσσεται στα μεταβυζαντινά μνημεία. Από το Μετόχι της Ποτίδαιας η Μονή Δοχειαρίου έπαιρνε τα σιτηρά της, τα οποία αφού κρατούσε ένα μέρος για τις ανάγκες του μοναστηριού, διέμενε τα υπόλοιπα ως ελεημοσύνη στους φτωχούς της περιοχής.
Η τιμωρία των Ταξιαρχών σε ασεβή πρόσφυγα κάτοικο της περιοχής
Κατά την ανταλλαγή του πληθυσμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αρκετοί πρόσφυγες κατέφυγαν στην περιοχή, όπου προκειμένου να αποκτήσουν κλήρο και να δημιουργήσουν οικισμούς, τους δόθηκαν εκτάσεις από το μετόχι των Ταξιαρχών. Κάποιοι από αυτούς προκειμένου να βρουν οικοδομικά υλικά για την κατασκευή των οικιών τους, προέβησαν σε καταστροφές των πέτρινων κτισμάτων που υπήρχαν γύρω από την εκκλησία με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μόνο ο ναός. Την περίοδο εκείνη και σύμφωνα με τις μαρτυρίες, υπήρξε και κάτοικος της περιοχής ο οποίος προκειμένου να πάρει υλικά, προσπάθησε να κατεδαφίσει την εκκλησία. Την ώρα που άρχισε να χαλάει με την σκαπάνη την γωνία του ναού, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και πέθανε επιτόπου. Μέχρι σήμερα η γωνιά του ναού δεν έχει χτιστεί και παραμένει με τα τούβλα για να μαρτυρά την ασέβεια και την πλεονεξία του ανθρώπου που είναι αθεόφοβος. Σήμερα οι πατέρες της Μονής που μεταβαίνουν στο Μετόχι από την παραμονή, μη έχοντας κτίριο να στεγαστούν για το βράδυ, φιλοξενούνται στην οικία του κου  Χρ. Χρυσάφη στην Καλάνδρα. 
Όλοι πλέον ετοιμάζονται για την κορυφαία ετήσια Πανήγυρη των Αρχαγγέλων που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου (8/11 με το παλαιό ημερολόγιο)  στο Δοχειάρι. Χιλιάδες πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τους Ταξιάρχες, να λάβουν τη χάρη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και την ευλογία του πολύ αγαπητού και Σεβάσμιου Καθηγουμένου Γέροντα Γρηγορίου.

















2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί και γνωστοί Πατέρες, ο Θεός να τους έχει καλά μαζί με όλη την εξαιρετική αδελφότητα της Μονης Δοχειαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΕΡ ΑΠΟΛΛΩ,ΧΑΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΣΘΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή