Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

9010 - Η επιστροφή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Του Ηλία Προύφα, ilproufas@gmail.com
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και βαθιάς κατάνυξης ολοκληρώθηκαν και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις εορτασμού της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης.
Χιλιάδες προσκυνητές για μία ακόμη χρονιά από την Ελλάδα, την Κύπρο και διάφορες χώρες της Ευρώπης, προσήλθαν στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου για να ασπασθούν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, η οποία εξήλθε από το Άγιον Όρος προς ευλογία των πιστών.

Από τις 4 Σεπτεμβρίου και για 10 ημέρες το Δοχειαρίτικο γυναικείο μετόχι του Σοχού είχε γίνει το Πανελλήνιο κέντρο προσκυνήματος, αφού είναι γνωστή η μεγάλη αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου προς την Παναγία Γοργοϋπήκοο. Ιδιαίτερη  είναι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου και προς τον πεφωτισμένο Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Γρηγόριο, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες βρισκόταν κοντά στους χιλιάδες προσκυνητές που ήρθαν για να τον συναντήσουν. Άνθρωποι όλων των ηλικιών άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν την ευκαιρία και δυνατότητα να μεταβούν στο Άγιον Όρος, προσκύνησαν με δάκρυα στα μάτια την Παναγία και έλαβαν την ευλογία του Γέροντα Γρηγορίου. 
Προχθές Τετάρτη και μετά από την καθιερωμένη αγρυπνία της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χιλιάδες προσκυνητές με μπροστάρη τον σεπτό ποιμενάρχη της περιοχής Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη ξεπροβόδησαν την εικόνα της Παναγίας η οποία όπως ανέφερε ο Γέροντας Γρηγόριος ''επιστρέφει πίσω στο θρονί της''. Μετά από μια στάση για δέηση στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ουρανούπολης, με τη συνοδεία των πιστών που επιβιβάστηκαν σε δύο πλοία, η Παναγία επέστρεψε στο σπίτι της την Ιερά Μονή Δοχειαρίου. 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου