Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

8964 - Η απλότητα ως θεϊκό στολίδι (Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η απλότητα είναι το στολίδι του Θεού στον άνθρωπο! Ο Θεός είναι απλός, αλλά ο άνθρωπος δυστυχώς έγινε πολύπλοκος, εξαιτίας του εγωισμού.
Μεγάλο αγώνα χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος για να επανέλθει στην απλότητα. Η πολυπλοκότητα έχει γίνει δεύτερη φύση των περισσοτέρων, ώστε αν βρεθεί κάποιος άνθρωπος που βιώνει την απλότητα και φέρεται απλά, αυτός να φαίνεται στα μάτια των πολλών ως λάθος.
Μπορεί να έρθει κάποιος στην θέση ενός τέτοιου ανθρώπου, ο οποίος με την απλότητά του προσπαθεί να σπρώξει και τους άλλους προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό να βοηθηθούν, συχνά όμως οι άλλοι μοιάζουν σαν το «λιωμένο τυρί»… Όσο και να το σπρώχνεις, αυτό θα χύνεται προς τα πίσω!
Τι λύπη θα εισπράττει ανθρωπίνως ένας αληθινά απλός άνθρωπος για την σκληροκαρδία και την αδιαφορία που αντιμετωπίζει, όμως η αγάπη του για τον συνάνθρωπο θα του αυξάνει τον ζήλο να συνεχίσει την προσπάθεια!

Ας κυριεύσει την καρδιά μας η επιθυμία για απλότητα, για να ξεκινήσει η προσπάθεια! Τότε μόνο θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και να καταλάβουμε την ομορφιά της ζωής, όταν είναι απλή, όπως την δημιούργησε ο Θεός!
Εύχεσθε!
+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι.Μ. του Εσφιγμένου
[Φωτογραφία του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη]

1 σχόλιο: