Σάββατο 9 Απριλίου 2016

8248 - Βιβλιοπαρουσίαση του «γιαυτό κλαίω και εγώ...»


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, η παρουσίαση του βιβλίου «γιαυτό κλαίω και εγώ...» του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Προδρομίτη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας, στο βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Προδρομίτης, ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος ενώ εισαγωγικά σχόλια και τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, καθώς επίσης και ο Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ. 
Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Προδρομίτης μιλώντας στο ακροατήριο, αναφέρθηκε στο προσωπικό του βίωμα από τη τριαντάχρονη διαμονή του στο Άγιον Όρος και εστίασε σε συγκεκριμένα περιστατικά με Γέροντες του Άθω που τον στιγμάτισαν και του έδωσαν το ερέθισμα για την συγγραφή του βιβλίου του. Με άκρως λογοτεχνικό ύφος επίσης, αφηγήθηκε προσωπικές ιστορίες από τη μαθητεία του δίπλα στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, ενώ έκλεισε την ομιλία του με το ακόλουθο ποίημα:

Να σου πω για μένα
μακεδονίτικη λαλιά
κεφάλι αγύριστο
καρδιά μπαχτσές
χαμόγελο και γέλιο ακρογιάλι
μάτια δυό φλόγες
αγκαλιά της θάλασσας.
Στεγνώνει η γλώσσα μου στις τόσες λέξεις
δίχως νόημα
στεγνώνει ο νους μου από την πίκρα.
Όλα στα είπα
τώρα τι ψάχνεις
με ξεγύμνωσες. Τι άλλο θέλεις;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου