Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

7240 - Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ι.Μ. Δοχειαρίου και χειροτονία Ιερέα και Διακόνου από το Μητροπολίτη Δράμας (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με βυζαντινή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος. Εκατοντάδες πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν για δύο ημέρες στη Μονή όπου συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας. 
Την παραμονή της εορτής προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και τη συμμετοχή των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Λογγοβάρδας Πάρου και Δοχειαρίου κ.κ. Χρυσοστόμου και Γρηγορίου πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία, η οποία ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί.
 
Μετά από μια μικρή διακοπή ακολού​​​​​​θησε η πανηγυρική θεία λειτουργία και κατόπιν η περιφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας στη Μονή, ο αγιασμός του Δοχειού κατά το Δοχειαρίτικο τυπικό και η πανηγυρική τράπεζα. Την πανήγυρη λάμπρυνε με την παρουσία του και ο Βυζαντινός χορός «ΤΡΟΠΟΣ» με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη οι οποίοι και έψαλλαν στο δεξιό αναλόγιο ενώ στο αριστερό συμμετείχαν οι καλλίφωνοι πατέρες της Μονής.
Χειροτονία Ιερέως και Διακόνου
Μια τέτοια λαμπρή ημέρα όπως η χθεσινή αποφάσισε και έστειλε ο Καθηγούμενος Γρηγόριος δυο νέους μοναχούς ως λειτουργούς στο Ιερό θυσιαστήριο. Πρόκειται για τον Διάκονο Π. Νεόφυτο ο οποίος και χειροτονήθηκε ιερέας και τον Μοναχό Π. Παρθένιο ο οποίος από χθες κατατάσσεται ανάμεσα στους Διακόνους της Μονής. Πρόκειται για δύο αξιόλογους και αγαπητούς νέους Πατέρες οι οποίοι διακονούν με πολύ αγάπη και αφοσίωση την Παναγία Γοργοϋπήκοο. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της χειροτονίας από τον σεπτό Μητροπολίτη Δράμας κ.κ Παύλο ο Καθηγούμενος Γρηγόριος φανερά συγκινημένος έκλαψε από χαρά στο χώρο του Ιερού.
Συγκινητική ήταν επίσης και η στιγμή κατά την οποία ο φυσικός Πατέρας του Π. Νεοφύτου, Πατέρας Ευάγγελος Καρακάσης οδήγησε τον γιο του στο ιερό θυσιαστήριο. Ιερέας της Μεθώνης Πιερίας ο Π. Ευάγγελος είχε την χαρά να δει 5 από τα 8 παιδιά του να έχουν ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Τρεις  από τους 6 γιους του βρίσκονται ως Μοναχοί στο Δοχειάρι ενώ οι δύο κόρες του ακολούθησαν το μοναχικό βίο και εγκαταβιούν στο γυναικείο Δοχειαρίτικο μετόχι της Ι.Μ Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης.
Το Δοχειάρι της Καρδιάς μας
Τον τίτλο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει την αγάπη του κόσμου για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, την Παναγία Γοργοϋπήκοο και τους Αρχαγγέλους προστάτες του Μοναστηριού. Εκατοντάδες στην κυριολεξία οι επισκέπτες που συνέρρευσαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος την Κύπρο αλλά και από πολλές χώρες του Εξωτερικού για να προσκυνήσουν την Παναγία. Κανείς δεν έμεινε παραπονούμενος όλοι τακτοποιήθηκαν σε κρεβάτια, η τράπεζα στρώθηκε δύο και τρεις φορές για να εξυπηρετήσει το μεγάλο όγκο των προσκυνητών. Φημίζεται εξάλλου το Δοχειάρι για την Αβραμιαία φιλοξενία του. Αυτές είναι και οι εντολές του Καθηγουμένου Γρηγορίου τον οποίο  κυριολεκτικά είχαν «κυκλώσει» οι προσκυνητές μετά την τράπεζα για να πάρουν την ευχή του. «Δεν βρίσκεις εύκολα ηγούμενο να σηκώνει ο ίδιος ο ίδιος το τηλέφωνο και κάνει προσευχή για σένα όταν το έχεις ανάγκη'' μας ανέφερε προσκυνητής». «Ο Γέροντας της ψυχής μου και της καρδιάς μου» έγραψε φίλη σε σχόλιο στο λογαριασμό μου στο  facebook σε ρεπορτάζ για το Δοχειάρι. «Ήρθαμε και μετά το προσκύνημα στην Παναγία μας, παίξαμε Ποντιακή Λύρα στο Γέροντα γιατί τον αγαπάμε πολύ» μας ανέφερε μια ομάδα νεαρών παιδιών ποντιακής καταγωγής από την Αθήνα με τους οποίους συναντηθήκαμε χθες τα μεσάνυχτα και στα Τέμπη κατά την επιστροφή μας από το Δοχειάρι. «Λόγω οικονομικής κρίσης και προκειμένου να μην χάσουμε το προσκύνημα στην Παναγία μαζευτήκαμε 20 άτομα και ναυλώσαμε λεωφορείο το οποίο και μας πήγε στη Μονή» μας ανέφεραν. Αυτό είναι το Δοχειάρι που γνωρίσαμε. Απλό, ζεστό, ειλικρινές, καθαρό, έντιμο. Το Δοχειάρι της Καρδιάς μας και της ψυχής μας!

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 













































. .

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/10/15, 6:58 μ.μ.

    Μπορεί να γίνει πρόταση στον π. Απόλλωνα που ασχολείται με τα ηλεκτρονικα να δημιουργησει ενα ειδικο σαιτ για να διχνει βιντεο απο την μονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΩΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΊΤΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ π ΑΠΟΛΛΩ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΩΛΟΝΑΣ ΝΑ ΖΉΣΕΙ Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΗΣΖΩ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ. ΚΑΛΗ ΙΕΡΟΣΎΝΗ ΚΑΛΗ ΥΠΑΚΟΉ ΚΑΛΟ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταμάτης Σάββας16/10/15, 4:08 μ.μ.

    ΔΙΑΜΑΝΤΙ Ο Π.ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Π.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ.ΠΟΛΥ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ Ο Π.ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΚΟΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή