Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

7011 - Μοναχός Αρέθας Καρυώτης (1888 – 1965)

Αρέθας μοναχός Καρεώτης,
ο βιβλιοπώλης (1888-1964)
(Φωτ.: Καρυές, 4 Απριλίου 1931.
Πηγή: Μοναχολόγιο μονής Διονυσίου)
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Γιαννακάς του Αποστόλου και της Μαρίας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1888. Προσήλθε στο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Χαραλάμπους το 1915, στις Καρυές, υπό τον ενάρετο ιερομόναχο Σάββα († 1923). Το 1919 εκάρη μοναχός.
Συναγωνιστής του και κατόπιν Γέροντάς του ήταν ο μοναχός Κοσμάς († 29.6.1965), που ήταν από την Κάρπαθο, όπως και ο Γέροντάς τους Σάββας. Ο Κοσμάς γεννήθηκε το 1877, προσήλθε το 1898 κι εκάρη μοναχός το 1901. Ο Γέροντας Κοσμάς διατήρησε το βιβλιοπωλείο που ειχε ιδρύσει ο Γέροντάς του.
Ο μοναχός Αρέθας ήλθε στο Άγιον Όρος από την Αμερική, όπου εργαζόταν στα δάση ως υλοτόμος, με δύο φίλους του, τον Γεώργιο και τον Όθωνα. Ο Γεώργιος έμεινε μαζί του, όμως κάπως τον ζήλευε και τον φθονούσε με τη συνεργία του πονηρού. Κατόπιν κοινοβίασε στη μονή Ξενοφώντος, όπου εκάρη μοναχός υπό το όνομα Γαλακτίων και είχε ειρηνικό τέλος. Ο Όθων μετέβη στη μονή Διονυσίου, όπου εκάρη μοναχός, ονομάσθηκε Λάζαρος και διακρίθηκε για την υπακοή του. Ουδέποτε, λέγουν, λύπησε άνθρωπο.

Ο μοναχός Αρέθας Πνευματικό ειχε στην αρχή τον ιερομόναχο Κοσμά Μικραγιαννανίτη († 1923). Μάλιστα, για να εξομολογηθεί, ξεκινούσε από τις Καρυές τα χαράματα και βαδίζοντας πολλές ώρες επέστρεφε πάλι στο Κελλί του τα μεσάνυχτα, για να διακονεί τον κατάκοιτο Γέροντά του. Μετά την κουρά του αγωνιζόταν υπεράνθρωπα. Δεύτερο ράσο δεν είχε, μόνο το παλαιό του Πνευματικού του και του Γέροντά του. Η αρετή του, η ευλάβειά του και οι γνώσεις του βοήθησαν τους πατέρες και τους προσκυνητές των Καρυών. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας συνέδραμε πολλούς ξένους επισκέπτες.
Ήταν παρηγορητικός και ωφέλιμος στους άλλους. Συζητώντας μαζί του σου έφευγε η στενοχώρια. Ήταν πολύ μελετηρός και αγαπούσε ιδιαίτερα την ανάγνωση. Συμβούλευε τους νέους να μελετούν προσεκτικά, για να φωτίζεται ο νούς τους.
Ανεπαύθη εν Κυρίω στις αρχές του σωτηρίου έτους 1965, ύστερα από επτάχρονη ασθένεια, από εγκεφαλικό επεισόδιο, που τον άφησε κατάκοιτο και τον υπηρέτησε ο Γέροντάς του Κοσμάς με αγάπη.
Πήγες – Βιβλιογραφία:
Μοναχολόγιον Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου. Χρυσάνθου Αγιαννανίτου ιερομ., Αρέθας Μοναχός, Η Αγία Σκέπη 115/1985. σσ. 13-14 και 19.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Β΄ – 1956-1983, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου