Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

6766 - Ο Γεώργιος Λαμπάκης και η αρχαιολογική φωτογραφική τεκμηρίωση στο Άγιον Όρος

Η σημαντική δραστηριότητα του Γεωργίου Λαμπάκη στο αντικείμενο της Χριστιανικής Αρχαιολογίας τον κατατάσσουν σε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες πρωτοπόρων και μελετητών της αρχαιολογικής φωτογραφικής τεκμηρίωσης.
Με απώτερο στόχο  τη διάσωση κάθε μορφής λατρευτικών αντικειμένων της ιστορίας της Εκκλησίας αλλά και του παρελθόντος της θρησκευτικής ζωής των πιστών της, ίδρυσε μαζί με είκοσι άλλα άτομα τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (Χ.Α.Ε.). Το φωτογραφικό αρχείο της Χριστιανικής Αρχαιολογίας Εταιρείας ενσωματώθηκε στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας το 1923 και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της.
Εξαίρετος φωτογράφος ο ίδιος, πρόσθεσε μια διαφορετική νότα στο τεκμηριωτικό ύφος των τοπογραφικών απεικονίσεων, συνδυάζοντας την επιστημονική σχολαστικότητα με την ευλάβεια και ένα είδος ρομαντικού ιδεαλισμού.
 
Οι περιηγήσεις του Λαμπάκη, είναι πέρα από ταξιδιωτικά οδοιπορικά και προσκυνήματα.
Μεγάλο μέρος από φωτογραφίες της συλλογής Λαμπάκη προέρχονται από την περιοδεία του στο Άγιον Όρος και στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο του 1901.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου