Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

6725 - Νέος Οσιομάρτυς Ακάκιος ο Ιβηρίτης († 4 Ιουλίου 1913)

Βρισκόταν στο μετόχι της μονής Ιβήρων, παρά το χωριό Καλύβια της περιφέρειας Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης, με τον οικονόμο του μετοχιού ιερομάρτυρα Ευδόκιμο Ιβηρίτη († 1913), περί του οποίου αναφέρουμε στο βιβλίο μας Οι άγιοι τον Αγίου Όρους. Στις 4.7.1913 οι Τούρκοι εισέβαλαν στο χωριό, το οποίο λεηλάτησαν και φόνευσαν όσους κατοίκους είχαν απομείνει. ‘Ο μοναχός Ακάκιος μαζί με τον οικονόμο Ευδόκιμο κι έναν άλλο ιερέα, Χρήστο, ήταν κρυμμένοι στο καμπαναριό του μετοχιού, δίχως να μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Όταν τους αντιλήφθηκαν οι Τούρκοι, προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τραβώντας τους από τα γένεια. Ο οικονόμος Ευδόκιμος εσφάγη με δρέπανο. Ο ιερεύς Χρήστος μετά από πολλά κολαστήρια κατακρεουργήθηκε.

Ο μοναχός Ακάκιος σύρθηκε από τους Τούρκους, με τη θηλειά στον λαιμό, σε πλησιόχωρη χαράδρα και αφού τον καταβασάνισαν, του έκοψαν τ’ αυτιά, τη μύτη και το δεξί του χέρι. Τον άφησαν ημιθανή στον τόπο του μαρτυρίου, «όπου σφαδάζων εκ των φρικτών πόνων άφησε την τελευταίαν του πνοήν και κατετάγη ομού μετά του ηγουμένου του εις την χορείαν των εθνομαρτύρων της ’Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας».
Πηγές-Βιβλιογραφία:
Αποστόλου Ευθυμιάδη, Η συμβολή της Θράκης εις τους απελευθερωτικούς αγώνας τού έθνους. Αλεξανδρούπολις 2002, σσ. 598-600.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α’ – 1956-1983, § Μοναχός Ακάκιος Ιβηρίτης († 1913), σελ. 107, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου