Κυριακή 26 Απριλίου 2015

6373 - Μνήμη ιερή Γέροντος Ιεροθέου Καρεώτου (†25 Απριλίου 2015)



π. Κων. Ν. Καλλιανός
Σε ώρες εαρινές, αναστάσιμες ξεκίνησε το ταξίδι του για τον ουρανό που τόσο βίωσε, ο Γέροντας Ιερόθεος ο Καρεώτης, ο γνωστός από το φιλόξενο βιβλιοπωλείο, εκδοτικό οίκο, «Ο ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ», αλλά και χώρο οικείο για κάθε προσκυνητή. Ήταν δε κι ο ίδιος που εξέδωσε και το περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ με συνεργάτη γόνιμο τον αείμνηστο Γέροντα Μωυσή, που το κράτησε ίσαμε την κοίμησή του άσβηστο καντήλι της λόγιας αγιορειτικής προσφοράς.
Όμως εκεί που αναδείχθηκε ο Γέροντας Ιερόθεος, ήταν Συνέχεια

3 σχόλια:

  1. Πριν από 15 περίπου χρόνια στην τότε Ερτ 3 είχε προβληθεί μια μίνι σειρά με θέμα (νομίζω και τίτλο) Μεγάλη Εβδομάδα στο Άγιο Όρος. Εκεί τον έδειχνε να διαβάζει από ένα βιβλίο κάτι για την ιστορία των Καρυών. Μπορείς να βρεις αυτήν την σειρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/15, 1:09 μ.μ.

      Δεν έχουμε υπόψη μας την εκπομπή της ΕΡΤ. Η σειρά μπορεί και να μην βρεθεί. Το βιβλίο όμως έμεινε.
      Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο γέροντας είχε το βιβλιοπωλείο "Πανσέληνος"
      Στις εκδόσεις "Πανσέληνος" περιλαμβάνεται και το βιβλίο του Γεράσιμου Σμυρνάκη "Το Άγιον Όρος", Καρυές (1988). Πρόκειται για ανατύπωση του βιβλίου που γράφτηκε το 1903. Εκεί μέσα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την Σκήτη των Καρεών . Πιθανό να διάβαζε αποσπάσματα από εκεί αφού είναι μία πρωτογενής πηγή. Πρώτα γράφτηκαν εκεί και μετά αναδημοσιεύτηκαν αλλού. Για επί μέρους πληροφορίες αναφέρονται επίσης μέσα σε αυτό το ποιος τις είπε ή τις έγραψε πρώτος.

      Διαγραφή
  2. Αντώνης Χρονικιώτης27/4/15, 11:36 π.μ.

    Ομορφότατο το γραπτό του παπα Κώστα.
    Φίλτατε Κελλιώτη, κάνε ένα αφιέρωμα στο βιβλιοπωλείο του Πανσέληνου, που κάποτε μας φιλοξένησε οδοιπορούντας και κουρασμένους κατ' άμφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή