Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

6106 - Άγιος Ιωάννης ο Γεωργιανός წმიდა აღმსარებელნი: იოანე (მაისურაძე) (+1957)



Ο άγιος Ιωάννης ο Αθωνίτης (δεξιά) (π.1882-1957)
και ο συνασκητής του
άγιος Γεώργιος-Iωάννης (π.1877-1960)
(Πηγή: Zakaria Machitadze,
Lives of the Georgian Saints, 2006)
Πηγή φωτογραφιών:  
Ο άγιος Ιωάννης ο Γεωργιανός (π.1882-1957)
(Πηγή: Zakaria Machitadze,
Lives of the Georgian Saints, 2006)































Ο Άγιος Ιωάννης ο Γεωργιανός (Βασίλειος Μαζουράντζε) γεννήθηκε το 1882 στο Τσχινβάλι, σημερινή πρωτεύουσα της Νότιας Οσσετίας. Μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια και στα εφηβικά του χρόνια, μεταξύ 1894 και 1896, βοήθησε τον π. Σπυρίδωνα, στην αποκατάσταση της μονής Betania.
Το 1903 ήλθε στο Άγιο Όρος, στο Ιβηρήτικο κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μεταξύ των αδελφών διακρίθηκε για την απλότητα και την υπακοή του. 

Ο Άγιος Ιωάννης στο Άγιο Όρος
Εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Ιωάννης  προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τον οποίο και προσπάθησε να μιμηθεί. Σύντομα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Στο Άγιο Όρος παρέμεινε δεκαεπτά χρόνια. Έφυγε μαζί με άλλους Γεωργιανούς μοναχούς μεταξύ των ετών 1920 και 1921 και εγκαταστάθηκε στη Μονή Armazi, όπου είχε μείνει ένας μοναχός εξ αιτίας των διώξεων των μποσελβίκων. Αμέσως μετά την άφιξή του ομάδα μπολσεβίκων εισέβαλαν στη Μονή και πυροβόλησαν τον Ιωάννη και τον άλλο μοναχό στην πλάτη. Πιστεύοντας πως είναι νεκροί τους πέταξαν σε γειτονικό φαράγγι. Ομάδα περαστικών ανακάλυψε το σχεδόν άψυχο σώμα του π. Ιωάννη και το μετέφερε στη Μονή Samtavro. Ο άλλος μοναχός με ελαφρότερα τραύματα επέστρεψε στο μοναστήρι του.
Όταν αποκαταστάθηκε η υγεία του πήγε στη μονή Betania, την οποία και με δική του προσωπική εργασία ανασυγκρότησε. Λίγο αργότερα διορίστηκε ηγούμενος και άρχισαν να συρρέουν εκεί Γεωργιανοί πιστοί στους οποίους αφιέρωνε πολύ χρόνο. Ιδιαίτερα αγαπούσε τα παιδιά.
Εργαζόταν σκληρά την ημέρα και τις νύχτες προσευχόταν έχοντας στο κελλί του ένα κομμάτι ξύλο για κρεββάτι.
Πολλά από τα θαύματα που τέλεσε σε ανίατους οι οποίοι προσέρχονταν στο μοναστήρι, είναι γνωστά σήμερα.
Κοιμήθηκε, μετά από μια σύντομη ασθένεια, το 1957 σε ηλικία 75 ετών. Ετάφη στη μονή Betania

Πληροφορίες από: http://www.orthodoxy.ge


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου