Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

5339 - Φως Ιλαρόν. Πανήγυρη Ι. Κελλιού Μαρουδά, 2014 (video)


Σχετικά:

5338 - Άγιο Όρος: Εκεί όπου η φύση συναντά το Θεό (φωτογραφίες)

5337 - Εμπειρίες από τον Γέροντα Παΐσιο






Εμπειρίες, γεγονότα και διδαχές του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη, θα μεταδοθούν την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία», από τον Θεολόγο Στυλιανό Κεμεντζετζίδη.

5336 - Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έλυσε τα προβλήματα του Αγίου Όρους!



30/9/2014. ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΙΕΡΟΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΥΩΝ
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Ιεροκοινοτικό μέγαρο της Αθωνικής Πολιτείας παρουσία των αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών του Αγ. Όρους με επικεφαλής τον Πρωτοεπιστάτη Γέρων Συμεών Διονυσιάτη.
Ο Άγιος Πρώτος Συμεών απευθυνόμενος στον Υπουργό τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι τα προβλήματα που είχαμε μετά την παρέμβασή σας λύθηκαν».
Ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν».

5335 - Αναμνήσεις από τον Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη



Στους Γερασιμαίους στη Μικρά Αγία Άννα είχαμε μεγάλη φιλοξενία. Ό Γέροντας Γεράσιμος μος είπε: «Δέν είμαι καλά, εγήρασα, είμαι 86 έτών». Τον ρώτησα πώς έγιναν όλα αυτά τα κτίσματα και τα άλλα θαυμαστά στην έρημο και μου απάντησε: «Αγαπητέ μου, με πολύ κόπο, αίμα χύσαμε. Πέτρα-πέτρα, κομμάτι-κομμάτι τα κουβαλήσαμε όλα από τη θάλασσα με τα χέρια μας και με τα ζώα. Ήθελε μεγάλη υπομονή και πίστη.
Είμαστε όμως πολύ ευχαριστημένοι, γιατί οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με την πνευματική ζωή που μας αξίωσε ο Θεός. Τό 1922 όταν ήλθαμε τρεις μοναχοί, ήταν όλο έρημος, σκέτα βράχια. Μή τά βλέπεις τώρα καί θαυμάζεις, όπως μου λές. Δεν ύπήρχε ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ούτε επισκέπτες ερχόντουσαν, όπως τώρα».
Μας είπε εύγενικά ότι θα αποσυρθεί για ανάπαυση, επειδή είναι κου­ρασμένος. Αποχαιρετώντας μας είπε: «Το σπίτι είναι δικό σας και ανοικτό πάντα, όποτε θέλετε είμαστε στή διάθεσή σας». Ξεκινήσαμε στή συνέχια για τη σκήτη της Αγίας Άννης.

5334 - Όταν ο Γέροντάς μου δεν ήτανε σύμφωνος - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης



Κι εγώ στο σπίτι μας πολλά δέντρα φύτεψα, αλλά σε όσα ο Γέροντάς μου ήταν σύμφωνος, έπιασαν, εις άλλα, τα οποία δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας, δεν έπιασαν.
Εφύτευσα κλήματα, ο Γέροντας δεν ήτανε σύμφωνος, ούτε ένα δεν έπιασε.
Εφύτευσα δέντρα, μηλιές και άλλα· δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας· έπιασαν μεν, αλλά δεν ευδοκίμησαν.
Τα πήρε ο γερο-Κλήμης απάνω και γίνηκαν μεγάλα δέντρα και τρώει πολλές οκάδες, πολλά κιλά τρώει μήλα απ’ τα δικά μου. Δεν ήτανε σύμφωνος ο Γέροντας, όταν τα φύτεψα εγώ. Εφύτευσα και μια καϊσιά. Έφτά χρόνια έβγαλε δύο λουλούδια, εφτά χρόνια! Τα είχα φέρει από τα θερμοκήπια, από τη Θεσσαλονίκη.
Εφύτευσα και μια μουριά, ήτανε σύμφωνος ο Γέροντας, και τρώμε τώρα έναν μήνα και περισσότερο όλο μούρα.
Εφύτευσα και έναν λωτό, ήταν και ο Γέροντας σύμφωνος, και δεν ξέρω τριακόσια, τετρακόσια λώτα κάνει κάθε χρόνο· επειδή ο Γέροντας ήτανε σύμφωνος.
Εις όλα τ’ άλλα τα πράματα, τα οποία ο Γέροντας δεν ήτανε σύμφωνος, είτε θα τα ‘βγαζα και θα τα φύτευα αλλού η δεν θα πρόκοφταν, δεν θα έπιαναν, δηλαδή δεν θα είχαν τέλος καλό, επειδή ο Γέροντάς μου δεν ήτανε σύμφωνος.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.
http://www.diakonima.gr

Εφραίμ ιερομόναχος Κατουνακιώτης (1912-1998), με τον γέροντά του ιερομόναχο Νικηφόρο
λεπτομέρεια φωτογραφίας: http://athosprosopography.blogspot.gr



5333 - Γέροντας Χριστόφορος «Καραμανλής»



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

5332 - Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας



Το να γνωρίζουμε την πονηρία των ανθρώπων, δηλαδή το κακό που κάνουν οι άλλοι, μικρό ή μεγάλο, μας αλλοιώνει την λογική, μας εξασθενίζει τις δυνάμεις μας, διότι δεν συμμαρτυρεί με τον Θεό. Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να θέλουμε να μαθαίνουμε, να γνωρίζουμε τί κάνει ο άλλος. Αν έρθουν αν μου μιλήσουν για άλλους, θα τους κλείσω το στόμα ή θα σηκωθώ να φύγω.
Και αν κάποιος έρθει να μου πει τον πόνο του, θα του πω, δεν έχεις Γέροντα; στον Γέροντά σου να μιλήσεις. Και αν μου απαντήσει ότι δεν έχει, θα του πω: Να βρεις!
Εγώ δεν είμαι Πνευματικός … πήγαινε να βρεις έναν Πνευματικό που θα μπορεί να σε παρακολουθεί. Ξέφυγε δηλαδή εσύ την αμαρτία του άλλου. Όσο μένεις άτρωτος από τα κακά του άλλου, τον βοηθάς.
Διότι, μόλις ο άλλος σου πει κάτι κακό, αμέσως ξεπέφτει στα μάτια σου και μειώνεται η αγάπη σου, όσο και αν νομίζεις ότι τον βοηθάς. Έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

5331 - Έλλειψη διδασκόντων και κτιριακό τα χρονίζοντα προβλήματα της Αθωνιάδας

Το κτιριακό πρόβλημα, αλλά και οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, είναι από τα βασικά αλλά και χρονίζοντα προβλήματα της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην οποία φοιτούν περίπου 40 σπουδαστές.  
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση που είχε  από τους υπευθύνους της Σχολής ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Θρησκεύματα, Γιάννης Αμανατίδης.
Πέρα των πιο πάνω προβλημάτων αναφορά έγινε και στην ανάγκη διασύνδεσης των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων με το Αγιώνυμο Όρος.

5330 - Το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών της Αθωνιάδας



Οι μαθητές της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ζουν κατά κοινοβιακό τρόπο, δηλαδή, προσεύχονται μαζί με τον υπεύθυνο Οικοτροφείου στις Ιερές Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες οι οποίες τελούνται ανελλιπώς στο Παρεκκλήσι της Σχολής και η διάρκεια των οποίων κανονίζεται από την σχολική εφορία σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αναλυτικότερα: Η μέρα ξεκινά με τη σύντομη ακολουθία του Όρθρου (πρωινή προσευχή) μέσα σε κατανυκτικότατη ατμόσφαιρα υπό το φως κεριών πριν και κατά το χάραμα της ημέρας.
Μετά πραγματοποιούνται κανονικά στις σχολικές αίθουσες τα μαθήματα του σχολικού ωραρίου ως τη μεσημεριανή τράπεζα (γεύμα) και οι μαθητές παρακολουθούν όλα τα οριζόμενα από το Υπουργείο Παιδείας μαθήματα.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

5329 - Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης (†2006)



Παταπίου μοναχο Καυσοκαλυβίτου
Στίς 7/ 20 ανουαρίου το 2006 κοιμήθη σέ βαθύ γρας σιακς μνήμης Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης. ταν μέρα τς ορτς τς Συνάξεως το Τιμίου Προδρόμου, ες τόν ποο εναι φιερωμένη μονή Διονυσίου, τόπος τς μετανοίας λλά καί τς δημιουργίας το μακαριστο. Εχε κοινοβιάσει στή Μονή τό 1941, πό τήν πακοή το είμνηστου γουμένου Γαβριήλ Διονυσιάτου.
πρόκειτο γιά τήν πιφανέστερη σύγχρονη μορφή το γίου ρους, καθώς πρξε λογιότερος γιορείτης μοναχός τς ποχς του. Στήν λληνορθόδοξη διανόηση καθιερώθηκε τό 1956 μέ τό περίφημο ργο του «Μεταξύ ορανο καί γς. γιορειτικός Μοναχισμός», τό ποο πέσπασε τό παινο τς καδημίας θηνν καί πανεκδόθηκε πανειλημμένως καί μεταφράσθηκε στή γαλλική, γγλική, ρουμανική γλώσσα καθώς καί στήν ραβική πό τόν τότε πατριάρχη ντιοχείας λία.

5328 - Επίσημη έναρξη σχολικής χρονιάς στην Αθωνιάδα (φωτογραφίες)



 ROMFEA.GR
Στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έγινε η επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Εκκλησιαστική σχολή της Αθωνιάδος στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Πρωτοστατούντος στην Θεία Λειτουργία του Βατοπαιδινού εφόρου Γερ. Ιερομονάχου Γεωργίου και συλλειτουργούντων των καθηγητών της Σχολής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ο αγιασμός του νέου ενιαυτού παρουσία του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γερ. Συμεών και αντιπροσώπων των Ιερών Μονών.

5327 - Στη Θεσσαλονίκη εκτίθενται Δομ. Θεοτοκόπουλος και Χάρτινες Εικόνες του Αγίου Όρους




04 Οκτωβρίου 2014 - 15 Νοεμβρίου 2014 | Casa Bianca > Ανατολικά προάστια

Μια ευτυχής και σπάνια συμπαράθεση παρουσιάζεται στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων: στο επίκεντρο βρίσκεται η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου.
.......Η σημαντικότατη εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη πλαισιώνεται από τις «Χάρτινες εικόνες» του 18ου-19ου αιώνα, που προέρχονται από την Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για χαρακτικά, κυρίως χαλκογραφίες, που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν απόψεις μονών και αναπαραστάσεις εικόνων και κειμηλίων και τις έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

5326 - Χάρτινες εικόνες. Φωτογραφίες Μοναστηριών και Σκητών



Οι χάρτινες εικόνες
Οι χάρτινες εικόνες ή στάμπες, δηλαδή τα θρησκευτικά χαρακτικά που δίδονταν από τα ορθόδοξα μοναστήρια και άλλα ιερά ιδρύματα στους προσκυνητές ως «ευλογία», αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της εκκλησιαστικής εικονογραφίας των χρόνων της Τουρκοκρατίας, που στις μέρες μας βρίσκει όλο και περισσότερο την πρέπουσα αναγνώριση. Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) έργα, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες. Απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της ορθόδοξης αγιογραφίας.

5325 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ

........Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.
.Προεξάρχων της πανηγύρεως ήταν ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε την Ύψωση με το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή και μοίρασε σε όλους τους πατέρες και προσκυνητές τον καθιερωμένο βασιλικό.

5324 - Αλληλογραφία της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους με τον Καποδίστρια (1776 - 27.9/10.10.1831)



Όπως είναι γνωστό, ό Καποδίστριας ό όποίος, τόσο από οικογενειακή παράδοση, όσο και από τη μακρόχρονη παραμονή του στην Ρωσία, ήταν αφοσιωμένος στην 'Ορθοδοξία και έτρεφε βαθύ σεβασμό προς τα κειμήλια της θρησκείας και του έθνους, φρόντισε με επιμέλεια το καλοκαίρι του 1830 να συγκεντρωθούν όλα τα κειμήλια και να σταλούν με εθνικό πλοίο στο Άγιον Όρος, για να παραδοθούν το καθένα στη μονή πού άνηκε. Επίσης ό Κυβερνήτης προσπάθησε, όσο ήταν δυνατόν, να αποζημιωθούν τα μοναστήρια του Άθω για όσα ιερά κειμήλια ή σκεύη των είχε αναγκαστεί να εξαργυρώσει το έθνος κατά τη διάρκεια του αγώνα με βάση ένα σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει το Βουλευτικόν στις 5 'Απριλίου του 1822.

5323 - Στιγμιότυπα από το βίο του Ιωακείμ Σπετσιέρη Νεοσκητιώτη (†Σεπτέμβριος 1943)

Ο Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Σπετσιέρης, καταγόταν από την Κεφαλλονιά. Ο πατέρας του, αγρότης στο επάγγελμα, ήταν πολύ πνευματικός άνθρωπος. Την ώρα της εργασίας του έψαλλε διάφορα τροπάρια. Ιδιαίτερα του άρεσαν τα ιερά άσματα του Τίμιου Σταυρού: “Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης… και των δαιμόνων το τραύμα”, θύμωσε ο καταραμένος μια νύχτα μαζί του και τον χτύπησε στο πόδι πολύ άσχημα. Χωρίς να αρρωστήση, ζήτησε πνευματικό, και αφού εξομολογήθηκε του είπε: Την τάδε ημέρα νάρθης να με κοινωνήσης, διότι θα πεθάνω. Προ τριών ημερών, προγνώρισε το θάνατο του. Ο π. Ιωακείμ έλειπε από το σπίτι γι αυτό είπαν οι δικοί του να τον ειδοποιήσουν να έρθη. Ο πατέρας του όμως τους απάντησε: Μην κάνετε τίποτα, δεν προφταίνει να ελθη…
* Σε ηλικία 18 περίπου ετών ο κ. Ιωακείμ ήλθε στο Άγιον Όρος. Περπάτησε από τη Θεσσαλονίκη με τα πόδια για να φτάση στο “Περιβόλι της Παναγίας μας”. Πέρασε από το Βατοπέδι, όπου θέλησαν να τον κρατήσουν. Δεν έμεινε όμως εκεί, εξ αιτίας ενός σκανδάλου που συνέβη.

5322 - Αγρυπνία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου (φωτογραφίες)

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Στην Ιερά Αγρυπνία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Καθηγουμένων Αγιορειτικών Μοναστηριών, της Ι.Μ. Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παρθενίου, της Ι.Μ. Φιλοθέου Αρχιμ. Νικοδήμου και της Μονής του Ξηροποτάμου Αρχιμ. Ιωσήφ.
Εφημέριος της Αγρυπνίας είναι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος του Γέροντος Μωυσέως, ενώ στα ιερά αναλόγια ψάλλουν οι Δανιηλαίοι και οι πατέρες από το Μπουραζέρι.

5321 - Σεισμός στο Άγιο Όρος, κατά την Αγρυπνία για τον Τίμιο Σταυρό

Στις 27/14 Σεπτεμβρίου 1932 έγινε στο Άγιον Όρος δυνατός σεισμός. Έγινε την τετάρτη ώρα της νύχτας, κατά το μέσον της αγρυπνίας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Βρισκόμουν στους χορούς, κοντά στο εξομολογητήριο του πάτερ Υφηγουμένου, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν δίπλα μου, έξω από το εξομολογητήριο. Από το εξομολογητήριο έπεσε ένα τούβλο με ασβέστη. Στην αρχή φοβήθηκα λίγο, αλλά γρήγορα ησύχασα και λέω στο Γέροντα Υφηγούμενο: «Νά, ο ελεήμων Κύριος θέλει να μετανοήσωμε».
Και βλέπαμε τους μοναχούς και κάτω στο ναό και στους χορούς, κι ελάχιστοι απ’ αυτούς φοβήθηκαν. Περίπου έξι βγήκαν από την εκκλησία, οι άλλοι όμως παρέμειναν στα στασίδια τους κι η αγρυπνία συνεχίστηκε με την καθορισμένη τάξη και τόσο ήρεμα σαν να μην συνέβαινε τίποτε.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

5320 - Μουσικοδιδασκαλείο στο Άγιον Όρος είναι το ίδιο το ψαλτήρι

Η αγιορείτικη ψαλτική είναι συνυφασμένη με όλο το λειτουργικό αθωνικό τυπικό που τελείται στο Καθολικό της Μονής. Εκεί χτυπάει η ζωή του μοναστηριού, είναι η αρχή και το τέλος του ημερονυκτίου προγράμματος της μοναστικής ζωής. Πρωτοψάλτες, δομέστικοι, ψάλτες για τα «δεύτερα» των ακολουθιών, αναγνώστες, όλοι μαζί, παίρνουν μέρος στη κοινή προσευχή και ο καθένας διακονεί το μυστήριο της λατρείας και της προσωπικής σωτηρίας.
Δεν είναι τυχαίο,  που δεν μνημονεύονται μουσικοδιδασκαλεία και μουσικές σχολές στην εκμάθηση της ψαλτικής στο Άγιον Όρος. Οι χοροί των ψαλτών είναι το καλύτερο διδασκαλείο και η αλάνθαστη μέθοδος της υπερχιλιόχρονης ψαλτικής παράδοσης.
 Ακολουθεί η στιχολογία σε ήχο α΄ από ηχογράφηση στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα.

5319 - Φορητές εικόνες στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος κατά τον 13ο αιώνα

.......Οι εικόνες του 13ου αιώνα, δημοσιευμένες ή μη, που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα στη Μακεδονία και στο Άγιον Όρος, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο που υπερβαίνει τον αριθμό των σαράντα. Από τις εικόνες αυτές οι περισσότερες σώζονται σε μονές του Αγίου Όρους ή προέρχονται από ναούς μεγάλων αστικών κέντρων της Μακεδονίας, δηλαδή της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και κυρίως της Καστοριάς.
Αναλυτικότερα, οι σωζόμενες εικόνες του 13ου αιώνα σε μονές του Αγίου Όρους προσεγγίζουν τον αριθμό των είκοσι έξι και κατανέμονται ως ακολούθως: μονή Λαύρας εννέα, μονή Βατοπεδίου ένδεκα, μονή Χελανδαρίου τρεις και ανά μία στις μονές Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Αγίου Παύλου.

5318 - Οι φορητές εικόνες του Πανσέληνου στο Άγιον Όρος

Ο ιερομόναχος και αγιογράφος Διονύσιος, στο βιβλίο του «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» που συνέγραψε στα 1728-1733, αναφέρει σε δύο σημεία ότι ο Πανσέληνος ασχολήθηκε επίσης με τη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι έμαθε την τέχνη της ζωγραφικής μιμούμενος «τον εκ Θεσσαλονίκης δίκην σελήνης λάμψαντα κυρ Μανουήλ τον Πανσέληνον από τε τας εικονισθείσας παρ’ αυτού ιεράς εικόνας τε και περικαλλείς ναούς εν τω αγιωνύμω όρει του Άθω». Σ’ άλλο σημείο, ο Διονύσιος αναφερόμενος στην καλλιτεχνική παραγωγή του Πανσέληνου, σημειώνει «αι εν τοίχοις και πίναξι υπ’ αυτού εικονισθείσαι εικόνες».
Την αναφορά αυτή του Διονυσίου στη δραστηριότητα του Πανσελήνου ως καλλιτέχνη και φορητών εικόνων, έρχεται να επιβεβαιώσει η προφορική και γραπτή παράδοση, η οποία αποδίδει στον Πανσέληνο την εκτέλεση φορητών εικόνων στη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στη Μονή Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου και στη Μονή Προδρόμου Σερρών.

5317 - Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, στην οποία από το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ιωσήφ υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο στις πύλες της Ιεράς Μονής και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησής του.
Ο Μητροπολίτης Καστορίας προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα στο Καθολικό της Μονής, ενώ δώρισε στην Ξηροποταμινή Αδελφότητα ένα τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας.

5316 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος



Απόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.


Φωτ. από την Πανήγυρη του 2013 στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου (http://www.amen.gr)

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

5315 - Φωτογραφίες των δύο νέων κτιρίων που ανεγείρονται στις Καρυές του Αγίου Όρους



1 . Κτίριο μοναστικών και θεσμικών λειτουργιών της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους
Το έργο αφορά την ανέγερση νέου τετραώροφου κτιρίου με τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π γύρω από ορθογώνιο αίθριο, στα ΒΑ της πλατείας των Καρυών σε άκτιστο οικόπεδο το οποίο ανήκει στην Ι.Μ Ιβήρων και ενοικιάζεται από την Ιερά Κοινότητα. Το προτεινόμενο οικόπεδο έχει έντονη κλίση και το κτίριο προσαρμόζεται σε αυτήν με διαφοροποιούμενα εμβαδά σε κάθε όροφο. Σκοπός της ανέγερσης του κτιρίου είναι η στέγαση μοναστικών και θεσμικών λειτουργιών της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

5314 - Το Άξιον εστίν στην ακολουθία αγιορείτικης τράπεζας



Ανέκαθεν η Εκκλησία τιμούσε και τιμά την Θεοτόκο Μαρία ως «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ». Στην παράδοση μας για την Παναγία έχουν ανοικοδομηθή απειράριθμοι ναοί, Ιερές μονές, ησυχαστήρια και αυτό το Άγιον Όρος.
........Οι αγιορείτες μοναχοί ημέρας και νυκτός δεν παύουν να υμνούν και να τιμούν το πρόσωπο της Θεοτόκου, διότι «πολλά ισχύει δέησις μητρός». Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι η Παναγία είναι ανώτερη από τον Θεό. Αποκαλείται από τους Πατέρες «η μετά Θεόν, θεός», θεός κατά χάριν και όχι κατά φύσιν, και δεν υποκαθιστά την μεσιτεία του Κυρίου Ιησού προς τον Θεό Πατέρα. Η Θεοτόκος καλείται Παναγία εν σχέσει με τους αγίους και τους ανθρώπους.

5313 - Δημιουργία ή εξέλιξη; Μέσα από την οπτική γωνία των οσίων Γερόντων της εποχής μας



.......Μια συμβολή στο τεράστιο ερμηνευτικό πρόβλημα της Γένεσης μέσα από τη βιβλική κειμενική παράδοση και τη χαρισματική οπτική των ηγιασμένων Αγιορειτών  Γερόντων Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Παϊσίου Αγιορείτου και Ιωσήφ Σπηλαιώτη

5312 - Μοναχός Ισαάκ Διονυσιάτης, 1850 - 1932 (ανακ. 25 Σεπτ.1937)



Ο λαμπρός ηγούμενος της ιεράς μονής Διονυσίου αρχιμανδρίτης Γαβριήλ γράφει περί του εναρέτου παραδελφού του: «Ήτο τύπος απλότητος, ακρίβειας και ευλαβείας, σιωπηλός και απερίσπαστος εν παντί, υπόδειγμα εις όλους τους πατέρας».
Γεννήθηκε στο Καβακλί Αδριανουπόλεως από ευσεβείς γονείς το 1850, ο κατά κόσμον Ιωάννης Γεωργίου. Από μικρός φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του και με τα λίγα γράμματα που έμαθε διάβαζε τους βίους των αγίων. Νέος ήλθε προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Έμεινε για λίγο σ’ ένα Κελλί της Βίγλας. Τον σαγήνευσε η μονή Διονυσίου. Εκάρη σε αυτή μοναχός το 1872. Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το τέκνο της απερίεργης υπακοής και της πρόθυμης και πρόσχαρης διακονίας.

5311 - Γέροντας Παΐσιος: Τον Θεό Τον βάζουν σήμερα στην άκρη.



Ο Καλός Θεός μας δίνει πλούσιες τις ευλογίες Του. Να μη δείχνουμε αχαριστία και Τον παροργίζουμε, γιατί έρχεται “η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας” -μη γένοιτο. Στην εποχή μας δεν πέρασαν οι άνθρωποι ούτε πολέμους ούτε πείνα και λένε ότι δεν έχουν ανάγκη και από τον Θεό. Τα έχουν όλα και γι' αυτό δεν εκτιμούν τίποτε. Αν όμως έρθη δύσκολος καιρός, πείνα κ.λπ., και δεν έχουν τι να φάνε, τότε θα εκτιμήσουν και το ψωμί και την μαρμελάδα και όσα θα στερηθούν. Άμα δεν δοξάζουμε τον Θεό, επιτρέπει ο Θεός να έρθη μια δοκιμασία, για να εκτιμήσουμε τα πράγματα. Ενώ, όταν τα εκτιμούμε, δεν επιτρέπει ο Θεός να συμβή τίποτε το κακό.
Παλιότερα που δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ευκολίες, και η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει τόσο, αναγκάζονταν οι άνθρωποι σε όλες τις δυσκολίες να καταφεύγουν στον Θεό, και ο Θεός βοηθούσε. Τώρα, επειδή η επιστήμη προχώρησε, τον Θεό Τον βάζουν στην άκρη. Πάνε χωρίς Θεό σήμερα. Υπολογίζουν: “Θα κάνουμε τούτο, θα κάνουμε εκείνο”.

5310 - Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Ιερού Κελλιού των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου (ΙΙ)





Φωτογραφίες του Wim Voogd (4 Σεπτεμβρίου 2014)



5309 - Ευλόγησον!

Ευλόγησον!
Έλατοι, δέντροι, καρυές, λιοστάσια,
«τώ γνόντι εαυτόν η γνώσις τών πάντων δίδονται αυτού»
Νερά τραγουδώντας, τήν θάλασσα σμίγουν
«τό γάρ γιγνώσκειν εαυτόν, πλήρωμα τής γνώσεως τών απάντων εστί»
Αητοί, χελιδόνια, λευκά περιστέρια,
«πάσα αρετή, γινομένη, σταυρός ονομάζεται»
Κάστρα άβατα στέκουν, θεριά μοναστήρια,
«όταν τήν εντολήν τού πνεύματος πληροί,»

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

5308 - Ανήμερα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Σιλουανός. Τον αγαπώ τον άγιο αυτόν. Όχι γιατί μοιάζουν οι αγώνες μας ή μιμούμαι την αρετή του. Αν και το τελευταίο το έβγαλα τελείως από την ζωή μου, μετά από μάχες με την φαντασιακή εικόνα του εαυτού μου, όταν άκουσα τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, να λέει «δεν πρέπει να ισχυριζόμαστε ότι επαναλαμβάνουμε την εμπειρία των Αγίων Σιλουανού, Ισαάκ του Σύρου, Συμεών του Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου του Παλαμά ή Σεραφείμ του Σαρώφ. Στην πνευματική ζωή δεν υπάρχει επανάληψη ακριβής, ταυτόσημη… Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανένα πρόσωπο. Ο καθένας από εμάς, όσο μικρός και αν είναι, είναι μεγάλος ενώπιον του Αιωνίου. Ο Θεός συνάπτει με κάθε ανθρώπινη ύπαρξη καρδιακή και μοναδική σχέση.»
Βέβαια αυτά στις καθ’ ημάς «ιερατικές» και «θεολογικές» σχολές, όχι μόνο δεν μας τα είχαν πει, μα μας έδινε κατευθύνσεις πλήρους αφομοιώσεως από ένα τέτοιο υψηλό πρότυπο ανθρώπου, που καθημερινά ένιωθες τουλάχιστον ενοχικά άχρηστος που δεν μπορούσες να το φτάσεις. Και αυτομαστιγωνόσουν γιατί απλά ήσουν άνθρωπος και όχι σούπερμαν.

5307 - Φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου ρωσικού Ιερού Κελλιού των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου

Κοντά στην Ιερά Μονή Φιλοθέου βρίσκεται το Ιβηρίτικο Ι. Κελλί των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου.
Στις αρχές του μήνα (4 Σεπτεμβρίου 2014) το επισκέφθηκε ο Wim Voogd, ολλανδός φιλαγιορείτης και το φωτογράφισε. Δημοσίευσε στο ιστολόγιό του Athos Agion Oros φωτογραφίες του εξωτερικού χώρου, υποσχόμενος να συνεχίσει με ανάλογες του εσωτερικού του Κελλιού, τις οποίες χαρακτηρίζει εντυπωσιακές.
Το Κελλί αυτό, όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903), είναι ένα από τα τρία ρωσσικά Κελλιά της Ιεράς Μονής Ιβήρων στη θέση Μαγουλά.

5306 - Ρόλος και σημασία του εργόχειρου στην μοναστική παράδοση

Ο π. Βενέδικτος, 
Δικαίος της Νέας Σκήτης 
μιλάει για την αξία του εργοχείρου 
στην αγιορείτικη παράδοση 
και τη θέση του 
στην μοναχική πολιτεία.

5305 - Άγιον Όρος: Μια χιλιόχρονη ιστορία

Το όρος Αθως, το γνωστό σε όλους μας Αγιο Ορος, αποτελεί από τα τέλη του 10ου αιώνα το σπουδαιότερο κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού, και συγκαταλέγεται στα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταλαμβάνει τη βορειότερη προβολή της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με μήκος 45 χλμ. και πλάτος 5-10 χλμ., και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη κορυφή (2.033 μ.) του όρους που δεσπόζει στη βραχώδη αυτή λουρίδα γης.

5304 - Ο φιλαγιορείτης Reinhold Zwerger

Ο Reinhold Zwerger, συγγραφέας του βιβλίου Wege am Athos (Διαδρομές στο Άγιο Όρος) και χαρτογράφος ενός λεπτομερέστατου χάρτη του Αγίου Όρους, γεννήθηκε το 1924 στο Kirchberg am Wechsel της Αυστρίας, όπου και πέθανε το 2009.
Αγάπησε το Άγιο Όρος, το οποίο επισκέφθηκε περισσότερες από 40 φορές στη διάρκεια μισού αιώνα, από το 1956 μέχρι το 2005.
Η κόρη του Lisbeth Zwerger δημιούργησε τη σελίδα www.reinholdzwerger.com στην οποία φιλοξενούνται ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του.

Ακολουθούν μερικά από τα έργα του:

5303 - O Στράτος Καλαφάτης στο Άγιο Όρος (video)

Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος από μαθητής, αλλά ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να το αντιμετωπίσω ως φωτογράφος. Η χιλιόχρονη ιστορία του και η βραδύτητα του χρόνου που επικρατεί στην Αθωνική Πολιτεία είναι τα πράγματα που με εντυπωσιάζουν περισσότερο σ' αυτό. Προσεγγίζετε και απαθανατίζετε το Άγιο Όρος όπως ποτέ δεν το έχουμε δει ως τώρα, ή έστω όπως δεν συνηθίζεται τις περισσότερες φορές.
Το Άγιο Όρος έχει μια βαριά ιστορία, μια βαθιά θρησκευτικότητα, και μια δική του λογική. Αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς. Σαν φωτογράφος κινήθηκα με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και τον τόπο ενώ την ίδια στιγμή έμεινα πιστός στις φωτογραφικές μου πεποιθήσεις. Το αποτέλεσμα που προκύπτει περιγράφει ένα Άγιο Όρος προσωπικό, που δεν αγνοεί και δεν απορρίπτει.
Στράτος Καλαφάτης
Δείτε το video:

5302 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης





Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου



Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

5301 - Αγναντεύοντας το Άγιο Όρος



Την πρώτη ημέρα των φετινών διακοπών ξύπνησα νωρίς το πρωί, γύρω στις 6.15, μια που ο οργανισμός μου νόμιζε ότι πρέπει να πάω στη δουλειά, και αποφάσισα να κάνω καφεδάκι και γράφοντας μερικές σειρές για το προσωπικό μου ταξιδιωτικό blog, να χαρώ μερικές στιγμές ησυχίας πριν ξυπνήσουν τα παιδιά.
Λόγω του μάλλον αλλόκοτου καιρού αυτό το καλοκαίρι, η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει και το θέαμα ήταν απλά μοναδικό. Ο ήλιος ανέτειλε πίσω από το 2ο πόδι της Χαλκιδικής και ακριβώς εκεί στα νότιο-δυτικά, πίσω από το 2ο πόδι, ξεπρόβαλε η κορυφή του όρους Άθως.
Και μόνο η θέα της κορυφής δημιουργούσε ένα σουρεαλιστικό αίσθημα έτσι απόμακρο, αχνό, δυσκολοπρόσιτο που φαινόταν. Είχαν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που με καλή συντροφιά ζήσαμε κάθε λεπτό από 3-ήμερη παραμονή στο Άγιο Όρος και ήταν ευκαιρία να αναπολήσω για λίγο τη μοναδική εμπειρία.

5300 - Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο παπα Τύχων (10/23 Σεπτεμβρίου 1968) - Η βιογραφία του



O Παπα – Τυχών γεννήθηκε στη Ρωσία, στη Νόβια Μιχαλόσκα το 1884. Οι γονείς του, ο Παύλος και ή Ελένη, ήταν ευλαβείς άνθρωποι, και επόμενο ήταν και ο καρπός τους, ο Τιμόθεος κατά κόσμον, να έχη κληρονομική την ευλάβεια και την αγάπη προς τον Θεό και να θέλη να αφιερωθή στον Θεό από μικρό παιδί.
Έβλεπαν οι γονείς τον μεγάλο θείο ζήλο του παιδιού τους, αλλά δίσταζαν να του δώσουν την ευχή τους να πάη σε Μοναστήρι, επειδή το έβλεπαν εύσωμο και με ζωηρή φύση. Ήθελαν να ωρίμαση και στην σκέψη και μετά να αποφασίση μόνος του ο Τιμόθεος. Του έδωσαν όμως ευλογία να επισκέπτεται τις Μονές το διάστημα των τριών ετών, από δέκα επτά μέχρι είκοσι χρονών. Τότε έκανε τα μεγάλα και ατέλειωτα προσκυνήματα στα Μοναστήρια της Ρωσίας και πέρασε περίπου από διακόσιες Μονές. Στα Μοναστήρια πού πήγαινε, παρόλο πού ήταν κατάκοπος και εξαντλημένος από την οδοιπορία του, απέφευγε με τρόπο την φιλοξενία, για να ασκείται ο ίδιος και να μην επιβαρύνη τους άλλους.

5299 - Παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για το ζήτημα των αγιορειτικών Μετοχίων



Σε βαρυσήμαντη παρέμβαση για το καθεστώς των Μετοχίων των Αγιορείτικων Ιερών Μονών προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτίσσης Κορνοφωλιάς στο Σουφλί, που αποτελεί Μετόχιο της Ιερής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
.......Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της Πρωτόθρονης Εκκλησίας ότι τα ανά την ελληνική επικράτεια Αγιορείτικα Μετόχια υπάγονταν ανέκαθεν στη διοικητική, κανονική και διαχειστική εξάρτηση, εποπτεία και δικαιοδοσία ων κυρίαρχων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αποτελώντας εδαφικά, εκκλησιαστικά και κανονικά προέκταση των Μονών του Άθωνα εκτός των γεωγραφικών ορίων του Αγίου Όρους. 
 Περισσότερα

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

5298 - Ο Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης



.....
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Σεπτεμβρίου
..Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Βουλγαρίας και έμαθε τα ελληνικά και βουλγαρικά γράμματα. Όταν οι γονείς του θέλησαν να τον νυμφεύσουν, αναχώρησε κρυφά και ήλθε στο περιλάλητο Άγιον Όρος. Έφθασε στη μονή του Ζωγράφου και μετά από λίγο καιρό φόρεσε το μοναχικό ένδυμα και ανέλαβε το διακόνημα του εκκλησιαστικού. Σε μία πανήγυρη της μονής Βατοπαιδίου είδε έκθαμβος τη Θεοτόκο να υπηρετεί τους εκεί μοναχούς.
.......Για την αρετή του, ο ηγούμενός του τον προόρισε για ιερέα και, μετά από προσευχή, του υπέδειξε η Θεοτόκος πως μπορεί να εξέλθει στην έρημο. Εκεί εξομολογούσε τους προσερχόμενους και αξιώθηκε προορατικού χαρίσματος, θαυματουργίας, θείων οραμάτων και προγνώσεως του τέλους του. Κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία του «έδειξεν ο Θεός μέγα θαύμα· εμαζώχθησαν όλα τα θηρία από την έρημον και έστεκαν ολόγυρα. Και αφότου τον έθαψαν, εφώναξε καθένα κατά την φωνήν του, και τον ηυφήμησαν. Και τότε πάλιν υπήγαν εις την έρημον».

5297 - Φθινοπωρινή πανδαισία στο Κελλί «ΜΑΡΟΥΔΑ»



Ραφαήλ Αναγνώστου για τη Romfea.gr

.......Στα μεγάλα Αγιορείτικα Κοινόβια, η Πανήγυρη είναι ένα σημαντικότατο γεγονός, είναι πραγματικό βήμα στο ιστορικό χθες, κάτι σαν να ανοίγεις την πόρτα και να περνάς από το τώρα στο ένδοξο βυζαντινό μας παρελθόν, είναι πραγματικά κάτι που σε σημαδεύει. 
........Αν βρεθείς σε Αγιορείτικη Πανήγυρη, στο Βατοπαίδι, στο Ιβήρων, στην Σιμωνοπετρίτικη αετοφωλιά, ποτέ πια για σένα η λέξη αυτή, ΠΑΝΗΓΥΡΗ, δεν θα έχει την ίδια σημασία, μέχρι να βρεθείς σε Πανήγυρη κάποιου Κελλιού, μικρού ή μεγάλου μικρή σημασία έχει...Γιατί τότε ξαναλλάζουν όλα!
.......Πολλά χρόνια πριν βρέθηκα στην Πανήγυρη ενός Αγιορείτικου Κελλιού μέσα στο καταχείμωνο. Μέχρι τότε δεν είχα την τύχη να ζήσω αντίστοιχη εμπειρία. Από τότε κι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια, δεν χάνω ευκαιρία...