Σάββατο 31 Μαΐου 2014

4834 - «Το Άγιο Όρος είναι ένας φάρος που σώζει από τις βιοτικές φουρτούνες»



Τα ασκητήρια στο Αγιον Ορος δεν τα εντοπίζουμε μόνο μέσα στις σχισμές των κοφτών απόκρημνων βράχων στα φρικτά Καρούλια ή φυτρωμένα ανάμεσα στη μονότονη πόα της ερήμου των Κατουνακίων ή γαντζωμένα στις πλαγιές της Μικράς Αγίας Αννης και αλλού. Ασκητήριο μπορούμε -αν το ζητήσουμε και κυρίως το... αναζητήσουμε- να το ανακαλύψουμε σε μια πυκνόφυτη πλαγιά, κοντά σ’ ένα μοναστήρι, ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή της αθωνικής πρωτευούσης. Οπως αυτό που εντοπίσαμε εν προκειμένω, το οποίον επισκεπτόμαστε μαζί με... όλους εσάς, αγαπητοί αναγνώσται! Πρόκειται για το Κελλί του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών και ανήκει στη Μονή Παντοκράτορος. Σε αυτόν τον ιερό χώρο ασκείται ο ιερομόναχος Μάξιμος, με τον οποίο θα συζητήσουμε λαμβάνοντας το απόσταγμα της ασκητικής εμπειρίας του.

4833 - Η υπόσταση της Εκκλησίας, του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού



Η αδράνεια και αδιαφορία των καιρών μας που επικρατούν, μας αποκαρδιώνουν, διότι τα ενδιαφέροντα του κόσμου όλο και περισσότερο περιορίζονται γύρω από το  ψυχρό ατομισμό και την εμπαθή ιδιοτέλεια. Σε  μια  τέτοιου είδους ιδιοτέλεια για ποιά  αιωνιότητα και αθανασία να μιλήσει κάποιος; Οι σιδηροδέσμιοι οπαδοὶ της υλοφροσύνης και ματαιότητας αντιμετωπίζουν με  πολλή υποψία καθετί αιώνιο. Σκληρά εγκλωβισμένοι στα δεσμά του χρόνου και  του χώρου δεν αντέχουν σε παραλληλισμούς, ή ίσως από την αδράνεια που τους αιχμαλωτίζει δεν μπορούν να ασχοληθούν με κάτι το υπερχρονικό, το  υπερτοπικό, με κάτι που είναι αιώνιο. Τέτοιες  σκέψεις τις θεωρούν ως ξένη εισβολή και  επίθεση και απειλούν με πόλεμο. Ο ουμανιστής πολλές φορές θεωρεί μια  τέτοια επίθεση ως βία κατά της ελευθερίας του και  τη χαρακτηρίζει ως ασυγχώρητο θράσος.

4832 - Αγιορείτες για το πάθος του καπνίσματος



Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος:





Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

4831 - Οι χωρίς κατοικία αόρατοι ερημίτες




Μια περιοχή του Αγίου Όρους Άθω η οποία εκτείνεται από τη Μικρή Αγία Άννα μέχρι τη σκήτη της «Γλωσσίας» (Προβάτας), πολύ μεγάλη έκταση γεμάτη δέντρα και πυκνά δάση, αυτή είναι και λέγεται «Έρημος του Άθω». Εκεί κατά καιρούς σε πολύ λίγους κατοίκους της περιοχής αυτής κάνουν την εμφάνισή τους σεβάσμιοι στην όψη και αποσκελετωμένοι ασκητές, αλλά αυτοί, κατά κοινή ομολογία, είναι τελείως γυμνοί από ενδύματα υλικά, αλλά καλύπτονται από τη χάρη του Θεού.

4830 - Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκληση της Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας (φωτογραφίες)

του Σπύρου Παπαγεωργίου
Μέσα σε κλίμα αγιορείτικης κατάνυξης, τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στο Βύρωνα.
Στον Εσπερινό και την Παράκληση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος για 14 χρόνια διακόνησε ως ιερομόναχος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι. Τον πλαισίωσαν πατέρες της Μονής αλλά και ιερείς της Μητροπόλεως Μεσογαίας. Συμπροσευχήθηκε επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. Γέροντας Ελισσαίος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν και φέτος μεγάλη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πολλών νέων κάθε ηλικίας.

4829 - Η πνευματική παιδεία του γένους

Του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού
Η αληθινή παιδεία, ο αληθινός φωτισμός δεν είναι άλλο παρά η ακτινοβολία του αγιασμού, διότι μόνον οι άγιοι είναι οι πραγματικά φωτισμένοι. Η θεία χάρις που αγιάζει, ταυτοχρόνως φωτίζει και διδάσκει. Παιδεία στην πραγματικότητα σημαίνει φωτισμός. Η θεία χάρις μας παρέχει το φωτισμό του   Αγίου Πνεύματος, ο οποίος είναι φορέας και δημιουργός της αγιότητας. Ο αγιασμός είναι η με τη βοήθεια της χάριτος ένωση με τον Θεό, με  τον αιώνιο Λόγο, με το νόημα της ζωής και της υπάρξεως, και σ’ αυτό ακριβώς έγκειται η πληρότητα και η τελειότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Παιδεία χωρίς αγιότητα, χωρίς το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, επινόησε η ουμανιστική Ευρώπη και παραχάραξε την έννοια της προσωπικότητας. Η απόκλιση των ευρωπαϊκών λαών σε διάφορες μορφές ειδωλολατρίας δεν είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης τους παιδείας; Όταν διαστρέφουν το νόημα του κατ’ εικόνα και  ομοίωσιν ανθρώπινου χαρακτήρα με υλιστικά συστήματα και σύμβολα της εικόνας του χοϊκού και  όχι του επουράνιου, δεν  αποπροσανατολίζονται από τον  καθολικό τους προορισμό;

4828 - Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Η αγιότητα στον 21ο αιώνα. (Β΄ έκδοση)




π τν ερ Καλύβη το γίου κακίου το γίου ρους κυκλοφορε σ 2η κδοση τ νέο βιβλίο το γιορείτου μοναχο Παταπίου Καυσοκαλυβίτου: 

σιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης. γιότητα στν 21ο αώνα

Μία γνωριμία μ τν θαυμαστ βίο κα τ διδασκαλία το νέου γίου τς κκλησίας μας, πο νοίγει στν καθένα μας μι νέα προοπτικ γι τ πς πρέπει ν ζήσουμε ς χριστιανο  μέσα στν ταραγμένο κόσμο μας. Μι μετάγγιση το πνευματικο βίου το γίου Πορφυρίου, πο θ μς βοηθήσει ν βαδίσουμε μ σφάλεια στν δρόμο τς ν Χριστ ζως κα τς σωτηρίας μας.

4827 - Η Πανήγυρις της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους



Σε κλίμα κατάνυξης και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό πραγματοποιήθηκε η πανήγυρη για τη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.
Λυπηρό ήταν όμως για όλους τους παριστάμενους το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά η πανήγυρη του ιστορικού αθωνίτικου μοναστηριού πραγματοποιήθηκε μακριά από τη φυσική έδρα, έξω από τα τείχη του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, στο κονάκι της κανονικής αδελφότητας στις Καρυές, όπου εγκαταβιοί προσωρινά η κανονική αδελφότητα, λόγω της παρατεινόμενης καταλήψεως του κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής από ταραξίες μοναχούς, αποκεκομμένους από την κανονική Εκκλησία.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

4826 - Ο Γέροντας Ιωακείμ του Ι. Κελλίου Αναλήψεως του Κυρίου, περιοχής Καρυών

Ο μακαρίτης Γέροντας Ιωακείμ ήταν ένας γνήσιος Αγιορείτης. Αγαπούσε πολύ την Παναγία, το Άγιον Όρος, την ιστορία του και τους Αγιορείτες πατέρες. Διακρινόταν για το φίλεργο, το φιλομαθές και το φιλάρετό του. Απόφευγε τις πολλές μέριμνες και τα πολλά λόγια. Ήταν ένας λησμονημένος, ταπεινός και καλός μοναχός. Η φτώχεια του του έδωσε πλούσια καρδιά. Ο Γέροντας Ιωακείμ κατηγορήθηκε, μα δεν κατηγόρησε κανένα.
Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Ιωάννης Μπαλάσης, το 1893, στο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων από γονείς ευσεβείς και πολύτεκνους. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ αδέλφια του. Οι πρώτες του λέξεις, ως νήπιου, κατά παράδοξο και θαυμαστό τρόπο, ήταν: «Εγώ θα γίνω καλόγερος». 

4825 - Κουνιέται από το πρωί το Άγιο Όρος



Πέντε ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 ρίχτερ στη Λήμνο, παρατηρείται από τις 9 σήμερα το πρωί μια αύξηση της συχνότητας και της έντασης των μετασεισμών νότια του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο οι δονήσεις που ήταν μεγαλύτερες των 3 ρίχτερ είναι οι ακόλουθες:

4824 - Πανήγυρη του αγιορειτικού μετοχίου της Αναλήψεως στον Βύρωνα Αθηνών

Ο Γέροντας Ιερώνυμος
Σιμωνοπετρίτης (†1957) 
Πανηγυρίζει σήμερα το μετόχι της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα
Αθηνών.  
Το μετόχι αφιερώθηκε στη μονή το έτος 1908 από την οικογένεια του περίφημου μουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο θείος του Νικόλαος, σπουδαίος νομικός, μόνασε στη Σιμωνόπετρα με το όνομα Νείλος.
Στο μετόχι διακόνησε για δεκαετίες ο Γέροντας Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (†1957), ο οποίος διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του και υπήρξε ο ανανεωτής του γυναικείου μοναχισμού στην Ελλάδα.
Στην πανήγυρη χοροστατεί ο καθηγούμενος της κυριάρχου μονής αρχιμανδρίτης Ελισαίος. 

4823 - Η Πόλις εάλω, αλλά και ζή






Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

4822 - Ό άγιος Νεκτάριος και το μετόχι της Ανάληψης. Από τις ενθυμήσεις του Γέροντα Χρύσανθου Αγιαννανίτου



Όταν ήμουν μικρό παιδί εις τον Πειραιά, είχαν οι άνθρωποι από τους γονείς των τον φόβο του Θεού. Δεν υπήρχαν όμως ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος, διότι ή Εκκλησία τής Ελλάδος μαζί με το κράτος κατεδίωκαν πάρα πολύ την καλογερική ζωή. Οι άνθρωποι ήσαν απελπισμένοι βλέποντες, ότι χάνεται από την ελληνική ψυχή ή καλογερική ζωή.
Και ενώ ήτο χαμένη τελείως ή διδαχή αυτής τής ζωής και όλοι οι άνθρωποι που είχαν φόβο Θεού πήγαιναν εις τον προφήτη Ελισαίο, μίαν ωραία πρωία ηκούσθη, ότι ήλθε ένας Δεσπότης από την Ανατολή (από την Αλεξάνδρεια) και το όνομά του ήταν Νεκτάριος. Χαράς Ευαγγέλια.
Τότε δεν υπήρχαν ούτε θέατρα, ούτε κινηματογράφοι και κάθε βράδυ άλλη συζήτησιν δεν έκαμναν παρά μόνον διά την καλογερική ζωή. Όλες οι αρχοντοπούλες, πού είχαν φόβο Θεού, τον πλησίασαν και δεν χωρίζοντο από αυτόν ακούοντας τας διδαχάς της καλογερικής ζωής. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα πήγε ό Δεσπότης αυτός εις την Αίγινα με τριάντα γυναίκες, οι όποιες έγιναν όλες καλογριές.

4821 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου





Αγρυπνία τελείται απόψε στις Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καθώς Κελλιά και Καλύβες των οποίων ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη.

4820 - Άγιον Όρος: ένα Καλειδοσκόπιο

Εικαστικό πανόραμα από τη συλλογή της Αγιορειτικής Εστίας
με τίτλο: «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ένα Καλειδοσκόπιο»,
θα πραγματοποιηθεί  στο Βαφοπούλειο, 
σήμερα Τετάρτη 28 Μαΐου στις 19:00.

Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, ελληνικό και διεθνές, ως μία από τις πλέον εντυπωσιακές παρουσίες στον τομέα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί συνδυάζει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, με μία ζώσα Μοναστική κοινωνία και μία πνευματική παραγωγή που διαρκεί εδώ και δέκα αιώνες.
Χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τον Άθω, δέχονται την θερμή φιλοξενία των Μοναχών, περιέρχονται τα Μοναστικά συγκροτήματα και βιώνουν έστω πρόσκαιρα στιγμές γαλήνης, βιώματα πνευματικότητας και αυτογνωσίας.

4819 - Ο όσιος Πορφύριος όπως τον έζησα

......Μία εκ βαθέων συνέντευξη- μαρτυρία του Πρωτοπρεσβύτορος Γεωργίου Ευθυμίου, Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις προσωπικές εμπειρίες και τα διδάγματα που βίωσε ως πνευματικό τέκνο του Όσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη:
- ζωή του στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και η επί 35 χρόνια αγαπητική διακονία του στη Πολυκλινική στο κέντρο της Αθήνας.
-Τα χαρακτηριστικά της πρωσοπικότητας του Οσίου και οι σημαντικότερες πτυχές της ποιμαντικής διακονίας του.
-Ή διακήρυξις τής αγιότητας του και η προσφορά του σύγχρονου αυτού Αγίου στο σημερινό ταλαίπωρο συνάνθρωπο.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

4818 - Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης 4/12/1930 – 26/5/1998



Ο κατά κόσμον Θεοδόσιος Ξέστερνος του Δημητρίου και της Μαρούσας, εγεννήθη εν Λαυρίω τη 04.12.1930.
Απορφανισθείς εκ πατρός και ανατραφείς υπό της ευσεβούς μητρός του ως και των συγγενών του, οίτινες υπεραγάπων αυτόν και συνδεθείς μετά του Αγιορείτου Ιερομονάχου Κοσμά Καράμπελλα και τη μοναχικήν ζωήν ποθήσας, ήλθεν εν Αγίω Ορει κατά το έτος 1946 κατά μήνα Μάϊον κοινοβιάσας εις τον Οσιώτατον Μοναχόν Γέροντα Αβιμέλεχ, τον αυστηρόν ασκητήν και φίλον των Αγίων, Νεκταρίου και Νικολάου του Πλανά και άλλων επωνύμων ανδρών της εποχής του, ως Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου.
Δοκιμασθείς εκάρη Μοναχός Ρασοφόρος μετονομασθείς Χρυσόστομος και ακολούθως Μεγαλόσχημος μετονομασθείς Διονύσιος.

4817 - Τον Τίμιο Σταυρό, Εικόνα της Γαλακτοτροφούσας και λείψανα Αγίων, μεταφέρουν οι Χιλιανδαρινοί στη Ρωσία



Με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βλαδιμήρ και Σούζδαλ κ. Ευλόγιου, αντιροσωπία της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου με επικεφαλής τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο, επισκέπτεται την Ρωσία, κομίζοντας τον Τίμιο Σταυρό της Μονής, ιερά λείψανα Σέρβων Αγίων και αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, δώρο στον Ορθόδοξο λαό της Ρωσίας.

4816 - Το απόγευμα (6.30΄) ακούστε τον Παρακλητικό Κανόνα από τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής



Την Τρίτη στις 18:30 στο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Pemptousia FM, θα ακούσετε τον Παρακλητικό Κανόνα από τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής.
εδώ:

4815 - Κοζάκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο Άγιο Όρος

Γράφτηκε από την Romfea.gr
.......Κοζάκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας.
Οι Κοζάκοι ντυμένοι με τις στολές τους, επισκέφθηκαν 10 μοναστήρια και Σκήτες του Αγίου Όρους, όπως την Μονή Παντελεήμονος, την Μονή Βατοπαιδίου, την Μονή Χιλανδαρίου και το Σεραϊ.
Να σημειωθεί ότι οι Κοζάκοι προσκυνητές θαύμασαν τον Ηγούμενο της Μονής Παντελεήμονος, ο οποίος παρότι 99 χρονών ακούραστος συμμετέχει στην ζωή της Μονής.

4814 - Ισοκράτης και Κίσιγκερ. Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης

Ο σπουδαίος αρχαίος αττικός ρήτορας Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) είχε πει: «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Μήπως φωτογραφίζει τη σημερινή μας πραγματικότητα;
Η ανάλυση και σκιαγράφηση του νεοελληνικού καθημερινού γεγονότος είναι δύσκολη. Ο αρχαίος ρήτορας όμως τα κατάφερε με την ευστοχία του λόγου του. 
Η εκκλησία σέβεται τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα Θεού, τον οποίο υπηρετεί πρόθυμα και αναπαύει εξαίσια. Η θεολογία του προσώπου, του μοναδικού και ανεπανάληπτου, του σεβαστού και αγαπητού, είναι ανάγκη να ξανακουστεί προσεκτικά. Το κράτος μεταχειρίζεται τον άνθρωπο ως υπήκοο και συχνά τον ταλαιπωρεί αφάνταστα. Μερικές φορές μάλιστα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

4813 - Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Περί της Ορθοδοξίας



- «Μία θρησκεία μόνον είναι, η Ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία. Και το πνεύμα αυτό το ορθόδοξον είναι το αληθές. Τα άλλα πνεύματα, είναι πνεύματα πλάνης και οι διδασκαλίες είναι μπερδεμένες».

- «…η αλήθεια είναι στην Ορθοδοξία…Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινόν…αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν… Οι αλήθειες του Θεού, όπως τις έχει πει, από την αρχή, αυτές είναι. Δεν υπάρχουν άλλες αλήθειες…».

- «Μόνο η Θρησκεία του Χριστού ενώνει και όλοι πρέπει να προσευχόμαστε να έρθουνε σ΄ αυτή. Έτσι θα γίνει ένωσις, όχι με το να πιστεύεις ότι όλοι είμαστε το ίδιο και ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο… Προσεύχομαι ο Θεός να σας δώσει φώτιση να καταλάβετε ότι δεν έχει σχέση η Θρησκεία, η Ορθοδοξία μας, με άλλες θρησκείες».

ΠΗΓΗ : ΨΥΧΟΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σσ.79-80.

4812 - Ομιλία Γέροντα Βασιλείου Ιβηρίτη, τώρα, απ’ ευθείας






4811 - «Αναζητώντας το νόημα…» Ομιλία π. Βασίλειου Γοντικάκη - Απευθείας μετάδοση από Pemptousia Web TV



Εκδήλωση για τους νέους με θέμα “Αναζητώντας το νόημα..” και ομιλητή τον π. Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, θα μεταδώσει η Web TV της Πεμπτουσίας.

Η εκδήλωση, που θα γίνει απόψε, στις 8 το βράδυ, στο “Βελλίδειο” Συνεδριακό Κέντρο, πραγματοποιείται στα πλαίσια του ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του τομέα της Νεότητας.

4810 - Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα


Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Άγιο Όρος. Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος «το πιο πιθανό είναι ότι αυτόν τον σεισμό θα τον έχουμε ξεχάσει σε λίγες ημέρες».

4809 - Το φιλόκαλο πόνημα του Διονυσίου του εκ Φουρνά



Ο ιερομόναχος Διονύσιος διδάχθηκε την ορθόδοξη παράδοση οπό τον πατέρα του, Παναγιώτη Χαλκέα, ιερέα στο Φουρνά των Άγραφων. Σε ηλικία δώδεκα ετών ο Διονύσιος εγκαταλείπει τη γενέτειρά του και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια σπουδάζοντας τα ιερά γράμματα και την τέχνη της αγιογραφίας.
Το 1686, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ήρθε στο Άγιον Όρος, εκάρη μοναχός και εγκαταβίωσε στις Καρυές, όπου γνωρίζει και εξοικειώνεται με το έργο του Μανουήλ Πανσέληνου. Με τις προσόδους τις αγιογραφίας, ανοικοδομεί εκ βάθρων το κελλίον του και χτίζει περικαλλή ναό αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο.
Το κελλί και ο ναός, με τις τοιχογραφίες και τις φορητές εικόνες, αποτελεί την πρώτη συνολική κατάθεση της μαρτυρίας της τέχνης του. Από το 1724 ως το 1728 ο Διονύσιος διέμενε στον Φουρνά, όπου με τους μαθητές του τοιχογράφησε τον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος δυστυχώς πυρπολήθηκε από τους Τούρκους πριν από την Επανάσταση του 1821.

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

4808 - π. Βενέδικτος Νεασκητιώτης: Ελεύθεροι από τις αισθήσεις


Ελεύθεροι από τις αισθήσεις
Ομιλία από τον Αγιορείτη 
Αρχιμ. π. Βενέδικτο
(Νέα Σκήτη Αγίου Όρους)

4807 - Άγιος Πορφύριος: «Ο Χριστιανός δεν ζει για τον εαυτό του…»



Ο χριστιανός, που ζει για τον εαυτό του δεν είναι χριστιανός, διότι δεν ζει εκκλησιαστικά. Ο αληθινά χριστιανός ζει για τον Θεό και για τον συνάνθρωπο, μιμούμενος τους χριστιανούς της πρώτης Εκκλησίας. Τότε είναι, που ζούμε κατά το πρότυπο των πρώτων χριστιανών [1], όταν ζούμε «κοινοβιακά» (κοινό θέλημα, κοινή ουσία, κοινή περιουσία, «άπαντα κοινά»). Η γνήσια εκκλησιαστική ζωή των Πράξεων, πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο και των σημερινών εκκλησιαστικών κοινοτήτων-ενοριών. Τότε, στα πρώτα 200 χρόνια του Χριστιανισμού, η εκκλησιαστική κοινότητα λειτουργούσε ως ένα μεγάλο Κοινόβιο. Αυτή η αρχέγονη τέλεια εκκλησιαστική χριστιανική ζωή (η εν Χριστώ ενότης και κοινότης) διασώθηκε μέχρι σήμερα στα ορθόδοξα Μοναστήρια-Κοινόβια. Ο τρόπος ζωής των μοναστικών ενοριών, (δηλαδή των Κοινοβιακών Μοναστηριών) θα πρέπει να γίνει το πρότυπο για τις σημερινές κοσμικές ενορίες (τις εκκλησιαστικές κοινότητες που λειτουργούν μέσα στον κόσμο).

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

4806 - Βίντεο από την ώρα του μεγάλου σεισμού στο Άγιο Όρος





.......Αλλοεθνής Κελλιώτης Μοναχός ή προσκυνητής, μου έστειλε τα βίντεο που δημοσιεύω, από τον σημερινό ισχυρό σεισμό των 6.5 ρίχτερ που συγκλόνισε τον Άθω.

4805 - Επτά ώρες μετά τη σφοδρή σεισμική δόνηση: Είναι απίστευτες τόσες πολλές σεισμικές δονήσεις (Λαυριώτης Μοναχός)



Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:25 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε με προσοχή το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

4804 - Οσίου Πορφυρίου Θεραπευτική Παιδαγωγική


κλικ για μεγέθυνση

«Οσίου Πορφυρίου Θεραπευτική Παιδαγωγική»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ με ομιλητή τον κ.Κρουσταλάκη Γεώργιο
Παρασκευή 30 Μαϊου 2014 και ώρα 19:30

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

4803 - Ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, για τον Γυμνασιάρχη του Λυκούργο Κάππα



Χαιρετισμός Αρχιμανδρίτη κ.Εφραίμ Καθηγουμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην Εκδήλωση προς τιμήν του κ. Λυκούργου Κάππα.
Χαιρετίζομεν την πρωτοβουλίαν επιλέκτων μελών του Σωματείου Λευκονοίκου δια να τιμηθή ο κ. Λυκούργος Κάππας, ο οποίος ετίμησεν εις το πρόσωπόν του την γενέτειράν του.
Χρηματίσαντες και ημείς μαθηταί του σεβαστού και λίαν αγαπητού κ. Κάππα αισθανόμεθα την ανάγκην ίνα εξάρωμεν την άοκνον φροντίδα αυτού εις τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

4802 - Η Αγιορειτική Εστία δίπλα στον δοκιμαζόμενο Σερβικό λαό



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΣΧΟΥΣΑ ΣΕΡΒΙΑ
Η Αγιορειτική Εστία, οι συνεργάτες και οι φίλοι συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που έπληξε την γειτονική μας Σερβία προκαλώντας καταστροφές χειρότερες από εκείνες των βομβαρδισμών του 1999.
Συγκεντρώνουμε ρουχισμό και τρόφιμα που διατηρούνται με προτεραιότητα τα παιδιά.

4801 - Αγιορείτικη Κελλιώτικη κηροπλαστική (φωτογραφίες)



Του Πανταζή Μιτελούδη
Το κερί είναι ένα από τα προϊόντα της κυψέλης που είναι στενά συνδεδεμένο με την αγιορείτικη παράδοση. Εδώ και αιώνες, τα κελλιώτικα κεριά κατασκευάζονται από την πιο φυσική πρώτη ύλη, το κερί μέλισσας, σε πείσμα των  κεριών παραφίνης που εμείς οι κοσμικοί αποκαλούμε κεριά. Άλλωστε, συμβολικά, το κερί είναι μία μικρή θυσία στο θεό και συμβολίζει τη φλόγα της πίστης και το φως του Χριστού μας.

4800 - Σαν σήμερα, 10/23-5-1875, κοιμήθηκε ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο από Δράμας Γεράσιμος








Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

4799 - Με δάκρυα στα μάτια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσκύνησε την Τριχερούσα



Κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, όπου έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιο και την Χιλιανδαρινή αδελφότητα.
Κατά την είσοδό του στο Καθολικό κατευθύνθηκε στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, την οποία προσκύνησε με δάκρυα στα μάτια. Όπως ανέφερε, η μητέρα του είχε στο σπίτι τους μια μικρή εικόνα της Τριχερούσας στην οποία έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη. Ο ίδιος έχει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντίγραφο της Εικόνας στο οποίο προσεύχεται πάντοτε πριν από κάθε ταξίδι του.
Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιος ζήτησε από τον Πατριάρχη στις προσευχές του να θυμάται τον πάσχοντα σερβικό λαό και όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

4798 - «Δυο μήνες κάθισα κοντά στον γερο-Ιωσήφ, τον Ησυχαστή, και βρήκα τη χάρη»



Δυο μήνες κάθισα κοντά στον γερο-Ιωσήφ (τον Ησυχαστή) και βρήκα τη χάρη. Ένα βράδυ προσευχόμουν όρθιος στο κελλί μου. Για μια στιγμή σαν να άνοιξε ο απέναντι τοίχος, και είδα να με πλησιάζουν τρεις μορφές. Η ψυχή μου άνοιξε τα χέρια της και αγκάλιασε τη μεσαία. Τί αισθάνθηκα δεν λέγεται. Η πνευματική μου αίσθηση με πληροφορούσε ότι ήταν ο Χριστός συνοδευόμενος από δύο αγγέλους. Μόλις συνήλθα, πήρα το φαναράκι μου και μεσάνυκτα ξεκίνησα για τον Άγιο Βασίλειο. Καθ΄ οδόν περικύκλωσαν την ψυχή μου οι δαίμονες. Φόβος και τρόμος με κατέλαβε. Έφθασα επιτέλους, αγωνιών και ασθμαίνων, στον Άγιο Βασίλειο. Είπα στον πάτερ Αθανάσιο: «Ειδοποίησε τον γέροντα ότι θέλω επειγόντως να τον συναντήσω». Με δέχθηκε αμέσως. Κάθισε. «Τί έχεις;» μου λέει. «Περίμενε, γέροντα, λίγο να συνέλθω και θα σου πω». Του διηγήθηκα τί μου συνέβη. Ο γέροντας σηκώθηκε, με αγκάλιασε και καταχαρούμενος μου είπε: «Αυτό, παιδί μου, είναι το πρώτο σκαλί. Αυτή είναι η χάρις. Από ΄δω και πέρα άλλη πνευματική αμφίεση, άλλοι ορίζοντες, άλλη τροφή πνευματική, άλλη προσευχή σε περιμένουν. Αυτό πολλοί μοναχοί το περιμένουν χρόνια και λίγοι το γεύονται. Κι εσένα τόσο γρήγορα σου τό ΄δωσε ο Θεός».
ΠΗΓΗ : ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ,
εκδ. Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»,
ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, 2000, σ. 40-42.

4797 - Αρχιμ. Ιωάννης (Ψαρράς) Διονυσιάτης



τοῦ κ. Γεωργίου Θ. Μηλίτση, διδασκάλου
῞Ενα εὔοσμο ἄνθος πού ἄνθισε στό Περιβόλι τῆς Παναγίας καί εἰδικότερα στό μοναστήρι τοῦ ῾Οσίου Διονυσίου κάτω ἀπό τό ἄγρυπνο βλέμμα καί τό ἅγιο παράδειγμα τοῦ μακαριστοῦ ἡγουμένου τῆς Μονῆς παπα-Γαβριήλ εἶναι καί ὁ ᾽Αρχιμανδρίτης παπα-᾽Ιωάννης Διονυσιάτης, κατά κόσμον Γεώργιος Ψάρρας.
῾Ο Γεώργιος γεννήθηκε στό Μεσενικόλα Καρδίτσης τό 1914 καί ἦταν ἕνα ἀπό τά ἕξι παιδιά τοῦ Χρήστου καί τῆς ᾽Ανδρομάχης Ψάρρα. Οἱ γονείς του ἦταν πτωχοί ἀλλά ἐργατικοί καί θεοφοβούμενοι. ᾽Από μικρός ἔβλεπε τή μητέρα του νά πηγαίνει τακτικά στήν ἐκκλησία τοῦ χωριοῦ, νά ἀνάβει τά καντήλια καί νά προσεύχεται. Πόσες φορές δέν τήν συνόδευσε, ὅταν πήγαινε, νά προσευχηθεῖ καί νά ἀνάψει τά κανδήλια στό μοναστήρι τοῦ ἁγίου Δημητρίου καί στό ἐξωκκλήσι «Παναγία»! ῞Οταν στέκονταν μπροστά στίς τοιχογραφίες τοῦ κατάγραφου καθολικοῦ μέ ἁγία περιέργια τή ρωτοῦσε τί ἔδειχναν οἱ παραστάσεις πού ἔβλεπε, κι ἐκείνη, ἄν καί ἀγράμματη, τοῦ ἔδινε ἀπαντήσεις πού τόν ἱκανοποιοῦσαν.

4796 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος (†1818)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Μαΐου

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

4795 - Το Χιλιανδάρι συμπαραστέκεται στα θύματα των πλημμυρών



H Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, μέσω του Ιδρύματος στο Βελιγράδι, σε συντονισμό με θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Κάρλοβατς, συλλέγουν από όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Βελιγραδίου ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τις πλημμύρες. 
.......Στη Μονή Χιλανδαρίου με επικεφαλής τον Hγούμενο Μεθόδιο, προσεύχονται προς τον Κύριο, και προς τη μητέρα του Θεού για να προστατεύσουν τον σερβικό λαό από περαιτέρω δεινά και να τον ενισχύσουν στη σκληρή μάχη που δίνει.

4794 - Να ευχαριστείς τον Θεό για τον πειρασμό σου



Μόνο να ν προσέξεις, μ συμβούλεψε σιος Πορφύριος. Ν ξεκαθαρίζεις τς σκέψεις σου, πο π τν πολλή σου εαισθησία πιέζεσαι κα θλίβεσαι. Ν τς διώχνεις, ν μν παραμένουν. Ν γαπς τος πειρασμος πο ρχονται κα δν θ ταράζεσαι, οτε θ θλίβεσαι. Ν γαπς πολ λους τος δελφος τ διο. Ν γαπς πολ τν Γέροντα. νας Γέροντας, νας Χριστός.
- Πς θ γαπήσω τος πειρασμος κα τς δυσκολίες;
- Εναι μεγάλη στορία ατή. χει τος τρόπους της. μα μπε Χριστς στν καρδιά, τ γεμίζει μ τν γάπη Του. Τότε δν πάρχει «μ τοτο, μ κενο, μή, μή…». Μόνο γάπη… Πάνω π’ λα γάπη.
Τ μ σαν πρ Χριστο. Τ κατήργησε Χριστός. φερε τν γάπη. Παράδεισος εναι ζω το Χριστο, πακοή, ταπείνωση.