Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

4923 - Νέος Σταυρός στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου



Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τοποθέτηση ασημένιου Σταυρού και ασημένιου Σώματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Πανίερο Ναό του Πρωτάτου -στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές- το οποίο αποτελεί το σύμβολο της Παναγιορείτικης ενότητας και εξουσίας στην Αθωνική Πολιτεία.
Ο ασημένιος Σταυρός κατασκευάστηκε από την εταιρεία εκκλησιαστικών ειδών ΕΛ. Α. ΜΑΝΙΚΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε σε συνεργασία με την εταιρεία εκκλησιαστικών ειδών Ευαγγελίδης Ηλίας.

Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο της Ορθόδοξης τέχνης, το οποίο θα κοσμεί πλέον τον χώρο του Πρωτάτου και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Ο ασημένιος Σταυρός είναι μοναδικός στον κόσμο, κατασκευασμένος από ασήμι 925, βάρους 33 κιλών και ύψους 2 μέτρων και 70 εκατοστών. Το σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού βάρους 3 κιλών και ύψους 1μέτρου και 30 εκατοστών, μοναδικό και αυτό στην κατασκευή του με χειροποίητα ανάγλυφα σχέδια.
Το περικαλλές έργο εκτίθεται προσωρινά στα γραφεία της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, όπου εκεί πραγματοποιούνται όλες οι Παναγιορειτικού χαρακτήρα τελετές και εκδηλώσεις με συμμετοχή του σώματος της Ιεράς Κοινότητος

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/6/14, 9:46 π.μ.

    Ασημικά κτλ. δεν μπορούν να ξεπεράσουν μα ούτε καν ταιριάζουν στο λειτουργικό μας τρόπο.
    Τον δακρύβρεκτο Εσταυρωμένο του παπα-Τύχωνα στην Ιβήρων (νάρθηκας) ας έχουμε πρότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/6/14, 12:51 μ.μ.

    Ὁ ὁρισμὸς τοῦ... καρακιτσαριοῦ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/6/14, 2:29 μ.μ.

    Τουλάχιστον να ασβεστώσουν τα έργα του Πανσέληνου για να μην βλέπει τι γεννά ο 21ος αιώνας.
    Τσιμέντο, "ανακαινίσεις" απίθανες και ότι άλλο βγάζει ο τρόπος ο τρομακτικός του νεοέλληνα. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα των παππούδων μας; Μα και με την Ελλάδα που δοκιμάζεται τώρα; Ας μας φωτίσει η Έφορος του Όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/6/14, 5:10 μ.μ.

    Στο Ναό του Πρωτάτου υπάρχουν οι τοιχογραφίες του Πανσέληνου, που είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο είδος τους.
    Στις βασικές αρχές της ανάδειξης μνημείων ή έργων τέχνης είναι και το να αποφεύγουμε να τοποθετούμε δίπλα τους κινητά ή ακίνητα στοιχεία, που μπορεί να βάλουν σε δεύτερη μοίρα το αντικείμενο. Συνήθως κρατούνται μακρυά. Δεν πρέπει να τοποθετούνται εκεί πράγματα καλύτερα αλλά ούτε και χειρότερα. Έτσι και οι τοιχογραφίες στο Πρωτάτο δεν πρέπει να έχουν δίπλα τους ασημικά. Από τα χρηστικά αντικείμενα θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα και να είναι "ουδέτερα". Να μην συμμετέχουν, δηλαδή, στην παρουσίαση και να μην έχουν "οπτική επικοινωνία" με το έργο τέχνης. Ο Εσταυρωμένος θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να φυλαχτεί κάπου αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή