Σάββατο 17 Μαΐου 2014

4775 - Και οι Αγιορείτες μπορούν να ψηφίσουν, αλλά ποτέ δεν στήθηκαν κάλπες στο Άγιο Όρος


Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Δεν διαταράσσουν οι εκλογές των 18ης και 25ης Μαΐου την ιερά ησυχία και την πατροπαράδοτη μοναστική ζωή στο Αγιον Όρος. Στο αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, στη Χερσόνησο του Αθω, το εκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει την κατάνυξη και την προσευχή των μοναχών που παραδοσιακά, κατά κανόνα, απέχουν από την ψηφοφορία.

Κάλπες δεν στήνονται στην Αθωνική Πολιτεία, που περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, με περίπου 1.650 μοναχούς. Γύρω στις 200 υπηρεσίες με εργαζομένους, μεταξύ των οποίων είναι σταθμοί αστυνομίας, λιμενικού, πυροσβεστικής, τελωνείου και το Κέντρο Υγείας, κ.ά. στεγάζονται στο λιμάνι της Δάφνης και στις Καρυές. Οσοι επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν έξω από το Ορος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα των δήμων όπου είναι εγγεγραμμένοι.
«Οι μοναχοί που θέλουν μπορούν να βγουν έξω αλλά ποτέ δεν επιτρέπει η Ιερά Κοινότητα να στηθούν κάλπες μέσα στο Αγιον Ορος. Οι υπηρεσίες τακτοποιούνται και διευκολύνονται οι εργαζόμενοι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Είναι Ελληνες πολίτες, γνωρίζουν ότι γίνονται εκλογές» ανέφερε στην «Ε» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, επισημαίνοντας ότι: «Το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει το Αγιον Ορος, που είναι εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων. Παραμένει χώρος καθαρά προσευχής και ησυχίας. Κάθε επιλογή που θα κάνει ο ελληνικός λαός είναι σεβαστή για τους Αγιορείτες».
Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, όπου έβγαλαν αστυνομική ταυτότητα, μπορούν να ψηφίσουν οι μοναχοί. «Κάλπες δεν υπάρχουν στο Αγιον Ορος. Παλιά απαγορευόταν, σήμερα έχουν δικαίωμα, με το νόμο, να συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά δεν πάει κανένας... Λίγο-πολύ ξέρουμε τι γίνεται, δεν είμαστε εκτός κόσμου, όμως δεν υπάρχει κανένα άλλο ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι έχει εκλογές στις 18 και 25 του μήνα» σημείωσε ο πατήρ Νικόδημος της Ι.Μ. Αγίου Παύλου, μέλος της Ιεράς Επιστασίας και τάχθηκε «υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Ερωτηθείς «αν επηρεάζει το Α.Ο. το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό», απάντησε: «Είναι σχετικό το ερώτημα: όποιος διάκειται θετικότερα προς την εκκλησία έχει άλλη εκτίμηση, όποιος διάκειται εχθρικώς έχει άλλη. Πάντως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πήγαν στον αρχιεπίσκοπο...».
Οι ένστολοι του Αγίου Ορους έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με βάση εκλογικούς καταλόγους στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στην Ουρανούπολη, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος. «Τους διευκολύνουμε. Τους δίνουμε άδεια για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία», ανέφερε στην «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης. «Το ίδιο συμβαίνει με το πολιτικό προσωπικό και τους εποχικούς εργάτες . Μπορούν με το καράβι να βγουν έξω, όποτε θέλουν. Δεν ξέρουμε, όμως, πόσοι και ποιοι πηγαίνουν» είπε.

2 σχόλια: