Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

4616 - Ακολουθία του Αγιασμού με τον Τίμιο Σταυρό σε νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αρχιμ. Ιωσήφ



Την 14η Απριλίου ε.έ., η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και πιο συγκεκριμένα ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευρίσκεται εις την περιοχή της κωμοπόλεως του Μελλισοχωρίου είχε την χαρά και ευλογία να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει για λίγες ώρες το Τίμιο Ξύλο εκ της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου-Αγίου Όρους το οποίο ετέθει προς προσκύνηση και ευλογία των Πιστών οι οποίοι προσήλθαν με πίστη και κατάνυξη για να προσκυνήσουν τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας και να αντλήσουν από αυτό πλούσια δύναμη και κουράγιο ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος που είδη διανύουμε.

Η Υποδοχή του Ζωοποιού και Φρικτού Σταυρού του Κυρίου μας, τον οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ, πραγματοποιήθηκε έπροσθεν του νεόδμητου Ιερού Ναού, στον οποίο είχε πραγματοποιηθεί προ ολίγων μηνών με την παρουσία του Τιμίου Σταυρού ο Αγιασμός και η ευλόγησις των έργων και της συντόμου αποπερατώσεως της ανεγέρσεως του νέου ενοριακού Ναού του Μελλισοχωρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, παρουσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοικήσεως και πλήθος πιστών.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε Δοξολογία ενώ κατόπιν παρακλήσεως του προϊσταμένου του νέου Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Δημητρίου Κουκουλεκίδη, τελέσθηκε η ειδική Ακολουθία του Αγιασμού με τον Τίμιο Σταυρό, από τον Καθηγούμενο π. Ιωσήφ.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου π. Ιωσήφ που είχε την καλοσύνη και την αγαθή διάθεση να κομίσει αυτό το Θείο Κειμήλιο που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος, στην επαρχία μας και στην Μητρόπολη μας, ανταποκρινόμενος ευχαρίστως στην πρόσκληση της Μητροπόλεως ώστε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της καθιερωμένης πια εδώ και τρείς αιώνες περίπου αναβιώσεως του παμπάλαιου και ιερού εθίμου της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στο χωριό Πετροκέρασα του Δήμου Λαγκαδά, ανελλιπώς κάθε χρόνο «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768.
Αυτή η μέρα όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους μας, για την τοπική μας εκκλησία, για την νέα ενορία και ιδιαίτερα για αυτόν τον τόπο που είναι ευλογημένος από την χάρη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και από την χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού τονίζοντας την μοναδική ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε ώστε να  υποδεχθούμε σήμερα τον Τίμιον Σταυρόν του Κύριου Υμών Ιησού Χριστού και μέσο του Τιμίου Ξύλου να λάβουμε την Ευλογία και την Χάρη Του.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ευχήθηκε μέσα από την ψυχή του, να έχουν πολλές πνευματικές ωφέλειες και ευλογίες. Ο Άγιος Γεώργιος μαζί με  τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Τρύφωνα  οι οποίοι θα είναι οι άγιοι που θα φρουρούν το Μελισσοχώρι να τους χαρίζουν συνεχώς δύναμη και παρηγοριά και ο νέος Ιερός  Ναός που σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποτελεί καθ’όλα έτοιμος να λειτουργήσει ως ένας πνευματικός φάρος της επαρχία μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο σημείο λειτουργικής αναφοράς και ένα καινούργιο καταφύγιο ψυχών όπου πάντοτε να βρίσκουν αυτό που αναζητούν μέσα από την χάρη και την ευλογία του Παρακλήτου Παναγίου Πνεύματος.
Τέλος, ευχαρίστησε όλους του παρευρισκομένους που παρά το εσπευσμένο προσήλθαν και κατέκλισαν τον Ιερό Ναό ευχόμενος Καλή και Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να καταφέρουν όλοι να ζήσουν με συνείδηση καθαρής λειτουργικής μεθέξεως τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος επισημαίνοντας ότι αν καταφέρουμε και νιώσουμε πραγματικά αυτή την Εβδομάδα που διανύουμε, τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε το περιεχόμενο και το νόημα της ζωής αντιλαμβανόμενοι την Ορθοδοξία, τη Θεολογία, την Πίστη μας και βιώνοντας την αναφαίρετων χαρά που χαρίζει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός αξίως να φθάσουν και να προσκυνήσουν του Χριστού την Ανάσταση.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Λαγκαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου