Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

4201 - Καλογερο...business! και εμπόριο ελπίδας...



Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο αυτό ομολογώ ότι έσκασα στα γέλια.
-Γελάς αλλά να ξέρεις ότι αυτή η ιστορία είναι πληγή που θα γίνεται όλο και χειρότερη (μου είπε ο αδελφός που πρωτοανέφερε αυτό το θέμα)
Το έψαξα και το ψάχνω κοντά ένα χρόνο τώρα. Λεπτομερές και αναλυτικό άρθρο θα παρουσιάσουμε μέχρι το Πάσχα.
Το γεγονός πάντως είναι πως όλο και περισσότεροι επιτήδειοι με προκάλυμμα κάποιο μοναστήρι, πραγματικό ή όχι λίγη σημασία έχει, κρυμμένοι πίσω από μικρά ή μεγαλύτερα ορθόδοξα κέντρα, εμπορεύονται την ελπίδα και την ανασφάλεια των ανθρώπων με ένα και μοναδικό σκοπό: ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ. Αν αυτά που πουλούσαν ήταν όντως από εκεί που υποτίθεται ότι είναι θα μπορούσε να πει κανείς πως στο κάτω-κάτω της γραφής, βοηθιούνται οι μοναχοί που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.
 
Το δυστύχημα που φτάνει να το κάνει και σοβαρό οικονομικό-ποινικό αδίκημα είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ προϊόντα από οπουδήποτε!!! Κομποσκοίνια και "αγιωτικά" από την...Κίνα ή παράνομες βιοτεχνίες όπου η μαύρη εργασία και η άγρια εκμετάλλευση καλά κρατούν, λάδι από κάπου και βέβαια χωρίς πιστοποίηση γίνεται εν μιά νυκτί ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ, μέλι και κρασί και βέβαια βότανα και ματζούνια, αλοιφές και κρέμες ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ «εργόχειρα» προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των κάθε είδους ΕΜΠΟΡΑΚΩΝ. Φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, δεκάδες μικρές ή μεγάλες παρατυπίες και παρανομίες, όλα στην υπηρεσία του κέρδους και της υποτιθέμενης ΕΥΛΟΓΙΑΣ των ανύποπτων χρηστών και πελατών.
Καλοστημένες ΚΑΛΟΓΕΡΟ...business που λειτουργούν με όλους τους κανόνες της αγοράς, εμπόριο ελπίδας, παραχάραξη και τελικά ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ των αυθεντικών εργόχειρων των μοναχών που ως τέτοια και όχι ως κινέζικα ή άλλα Α.Τ.Ι.Α. κοινώς UFO αταυτοποίητα και εν δυνάμει επικίνδυνα προϊόντα, είναι ακριβότερα και άρα όχι ανταγωνιστικά. Εννοείται πως το εμπόριο κρύβεται πολύ επιτυχημένα τις περισσότερες φορές, πίσω από πολύ όμορφες ιστοσελίδες ή σελίδες του facebook, που «ενημερώνουν» τους πιστούς που «τυχαίνει» να είναι μια εξαιρετικά καλά στοχευμένη πελατειακή ομάδα για το Άγιον Όρος, τους Αγίους Τόπους, τα Μοναστήρια, τον τρόπο ζωής των μοναχών κλπ κλπ κλπ.
Ο Κύριος όμως «τυχαίνει» να είπε πως δεν γίνεται να υπηρετεί κανείς δύο κυρίους. Ή τον Θεό ή τον Μαμμωνά, (χρήμα) λέει ο Χριστός μας ότι μπορεί κάποιος να λατρεύει. Προσέξτε δεν λέει την σάρκα, την δύναμη, το φαγητό...ΤΟ ΜΑΜΜΩΝΑ λέει που στα εβραϊκά σημαίνει χρυσάφι-χρήμα. Και ο Απόστολος Παύλος προσθέτει ότι η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι άλλοι, οι ανώνυμοι, οι ταπεινοί, οι γνήσιοι. Δόξα τω Θεώ!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!! Και έπεται συνέχεια για τους αμετανόητους.

15 σχόλια:

  1. Μιληστε με συγκεκριμενα ονοματα και παραδειγματα, αλλιως το αρθρο δεν εχει καμια αξια. Θυμιζει περισσοτερο κουτσομπολιο και φυσικα δεν αρμοζει στην ποιοτητα αυτης της ιστοσελιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/14, 9:23 μ.μ.

    Γνωστά αυτά...
    Κυκλοφορούν στις λαικές αγορές ή από επιτείδιους από πόρτα σε πόρτα. Ο κάθε λογικός άνθρωπος τους αγνοεί φυσικά.
    Πάντως, εξαιρετικά ήταν ότι αγόρασα από την Μονή Βατοπαιδίου όταν ήμουν εκεί.
    Τις μαιμούδες ιστοσελίδες ή του Facebook , αν εχεις στοιχεία, αναρτησέ τες , έτσι για να μην " μολύνεται" ο τόπος και η μοναχική παρουσία
    Εδώ κάτω στην Αθήνα, δεν είναι και τόσο σπάνιο πιά, να δείς ζητιάνα ντυμένη ..μοναχή να πουλάει κομποσχίνια ή εικόνες.. αλλά τις καταλαβαίνει κανείς αμέσως !
    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Το άρθρο που αναδημοσιεύουν ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ είναι δική μας ανάρτηση στο ΦΒ http://tiny.cc/wce99w. Είναι προφανές ότι τα προΪόντα που παράγονται αποδεδειγμένα σε Αγιορείτικα Μοναστήρια, Σκήτες ή Κελιά είναι ο καρπός της αγάπης και της προσευχής των ασκουμένων μοναχών του Αγίου Όρους και όχι μόνον. Η έρευνά μας συνεχίζεται, έχουμε πολλά και σημαντικά στοιχεία τα οποία δεν θα δημοσιευτούν απλώς αλλά θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές. Σελίδες που εμφανίζονται ως "θρησκευτική οργάνωση", "μη-κερδοσκοπική" κλπ κλπ είναι απλώς ξεδιάντροπο προκάλυμμα αμιγώς εμπορικών επιχειρήσεων και αναρωτιόματε: ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ/ΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ...ΚΟΠΟ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/1/14, 4:59 π.μ.

    Μερικα μοναστηρια καλα θα κανουν να σταματησουν την διαθεση κινεζοινδικων αγιωτικων κλπ προιοντων κ να διαθετουν μονο πραγματικα εργοχειρα,η κατασταση εχει ξεφυγει προ πολλου κ οσο παει χειροτερευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/1/14, 8:49 π.μ.

    Αφήστε σας παρακαλώ τα αγιωτικά και ασχοληθείτε λιγάκι με το εμπόριο και την εκμετάλευση που γίνεται μέσα στο Άγιον Όρος με την μετακίνηση των προσκυνητών είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.
    Είναι φυσικά τεράστια πρόκληση να ζητουν τα ταχύπλοα 10 ευρώ για μετακίνηση από Δάφνη σε Ι.Μ.Γρηγορίου και από Δάφνη για Ι.Μ.Φιλοθέου 110 ευρώ. Πρέπει επιτέλους η Ιερά Κοινότητα να αναλάβει δράση επι του θέματος ώστε να πάψουν όλοι αυτοί οι επιτήδειοι να λυμαίνονται τον Ιερό αυτό Τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/1/14, 5:35 μ.μ.

      Σωστό !!!
      Προκαλεί και σκανδαλίζει αυτό ! Η Ιερά κοινότητα έχει ευθύνη, κυρίως πνευματική....

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος26/1/14, 1:39 μ.μ.

    ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΜΕΣΑ 'Η ΑΜΕΣΑ. ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/1/14, 2:05 μ.μ.

    Κανείς δε μίλησε για τους γέροντες. Αλοίμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/1/14, 3:09 μ.μ.

    Καλογερο...business! και εμπόριο ελπίδας... ΩΡΑΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΔΗΣΗΣ !!!!!!!!!!!!!!!! ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ. ΑΚΟΥ Καλογερο...business! ΛΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ" . ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/1/14, 5:38 μ.μ.

      Η ιστοσελίδα αυτή νομίσω ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν τι εννοεί το " " Καλογερο...business " . . αι συφωνούε οι περισσότεροι στο τι εννοεί..
      ΝΚ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/1/14, 4:07 μ.μ.

      . . αι συφωνούε οι περισσότεροι στο τι εννοεί..

      ........ Α..... ΜΑΛΙΣΤΑ, ΜΟΝΟ ΕΓΩ Ο ΧΑΖΟΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΑ........ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.
      ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ ΝΚ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
      ΑΩ

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/1/14, 4:00 μ.μ.

    Καλογερο...business! και εμπόριο ελπίδας... : ...... Κανείς δε μίλησε για τους γέροντες. Αλοίμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/1/14, 9:06 π.μ.

    ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ. Αγαπημενη ιστοσελιδα εδω και πολλα χρονια, με ωραια πληροφορηση, ωραιες φωτογραφιες.
    Πραγματικα με ξαφνιασε ο τιτλος της ειδησης και το περιεχομενο του παραπανω κειμενου. Ανεμοστροβιλος! Και τοσο ασχημα γραμμενο. Γιατι αγαπημενη ιστοσελιδα θα επρεπε να "φιλοξενησεις" αυτο το κειμενο;
    Βεβαια αυτο που μου εκανε μεγαλη εντυπωση ειναι οτι το κειμενο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην πηγη που αναφερεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξαφνικά λοιπόν και πάντα ΑΝΩΝΥΜΑ βεβαίως-βεβαίως ξεπετάχτηκαν και αυτοί που τάχα μου κόπτονται για το αν αυτό το άρθρο συνάδει με το επίπεδο του μπλόγκ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ. Δεν ακούσαμε από κανέναν όμως επιχείρημα ουσίας ή αντίθεση με επιχειρήματα και αναρωτιόμαστε: ποιοί και γιατί ενοχλούνται από την δημοσιοποίηση και μάλιστα πολύ ήπιας ενός γεγονότος που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται όχι μόνον στο Άγιον Όρος αλλά σε όλη την Ελλάδα. Συμφωνείτε δηλαδή να παρουσιάζονται ως αγιορείτικα ή μοναστηριακά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα; Συμφωνείτε να καλύπτεται η εμπορική ιδιότητα κάποιων πίσω από δήθεν ενημερωτικές και μη κερδοσκοπικές σελίδες;
    Τελικά στη χώρα που γέννησε την ελεύθερη σκέψη και την δημοκρατία καλά φαίνεται πως κρατεί ο σκοταδισμός. Τι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ως απάντηση σε σχόλια παραθέτω κείμενο από κάποιο [ρπσωπικό μου πόνημα:

    ΚΕΙΜΕΝΟ 158
    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΗ

    Συχνά ζούμε από κάποιους ανθρώπους έναν λυρισμό για κάποιον ή για κάτι που σε σκανδαλίζει. Όλοι σχεδόν λένε ότι «Πάω στο Άγιο Όρος και γεμίζω μπαταρίες.» Κάποτε το έκανα κι εγώ, αλλά ας μην εθελοτυφλούμε στο βωμό της αγάπης μας για κάποιον ή για κάτι. Μνημονεύω συχνά την κουβέντα που είπε μια κουμπάρα της γυναίκας μου: «Ο τρόπος που δείχνουν κάποιοι την αδυναμία τους σε κάποια άτομα, σε κάνει να βγάζεις κακία.»
    Αγαπώ πάρα πολύ το Άγιο Όρος, αλλά αυτό δεν με κάνει να παραβλέπω ότι στο Άγιο Όρος υπάρχουν πνευματικά από 0-10 όπως είπε και ο π. Παΐσιος. 0-10 και από μοναχούς και από προσκυνητές. Αυτό θα μπορούσε(;) να αποφευχθεί αν υπήρχε στην είσοδο του Αγίου Όρους κάποιο πνευματικό ανάστημα όπως του γ. Παϊσίου και να κάνει πνευματικό face control. Τότε, ναι. Θα είχαμε την απαίτηση να βρούμε στο Άγιο Όρος πνευματικά μόνο 9αρια και 10άρια. Αλλά ακόμα και αν υπήρχαν μόνο 9αρια και 10αρια, ως άνθρωποι θα έκαναν κάποια λάθη, θα είχαν κάποιες ατέλειες. Αλλά και αν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινα λάθη και οι ανθρώπινες ατέλειες, αν πραγματικά θέλεις μπορείς να βρεις λάθη και ατέλειες ακόμα και στον Χριστό. Φυσικά αυτό είναι το άλλο άκρο. Αλλά και ψυχολογικά να το δούμε το θέμα, δεν είναι καθόλου εύκολο να σε ακούσει κάποιος που είδε ή θεωρεί ότι είδε κάποια λάθη, όταν ξεκινάς με το πνεύμα ότι «εκεί δεν κάνουν λάθη».
    Αφορμή για το παρόν κείμενο στάθηκε ένα κείμενο που διάβασα πριν λίγο από κάποιον που προσκύνησε την Εικόνα «Άξιον Εστίν.» Ήταν στο Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 13 Οκτωβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου. Στο κείμενο εκτός των άλλων έγραφε ότι όλοι όσοι προσκύνησαν είχαν μεγάλη ευλογία και ήταν άνθρωποι ταπεινοί και … και … και.
    Κάποιος που δεν πήγε θα θεωρούσε ότι οι μυριάδες που προσκύνησαν την Εικόνα ήταν μάλλον άγγελοι παρά άνθρωποι. Όχι βέβαια πως ήταν όλοι τους «Τα ρεμάλια της Φωκίωνος Νέγρη.» Υπήρξαν και κάποιοι μάλλον άγγελοι παρά άνθρωποι. Γνωρίζω , όμως, προσωπικά, περιπτώσεις που η αντιμετώπιση από τους προσκυνητές της Εικόνας είναι απαράδεκτες.
    Όταν κάποιος μου παρουσιάζει ότι είναι όλα «Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα», δεν μου αρέσει. Ας γίνει έστω και αφηρημένη αναφορά σε εξαιρέσεις. Ας γίνει έστω και αφηρημένη αναφορά παρατράγουδων λόγω πολυκοσμίας και συνωστισμού ή ότι ο κόσμος δεν έχει υπομονή λόγω των ρυθμών ζωής. Αυτά τα τρία δεν είναι ψέμα, ούτε καν υπερβολή. Αλλά να μου παρουσιάζεις ότι ήταν το ιδανικό…
    Πριν από χρόνια κάποιος που είχε (μπορεί να έχει ακόμα) εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι, είπε ότι η εικόνα της Αγίας Τριάδος δεν είναι Ορθόδοξη. Ερχόταν σε κάποιον φίλο μου και του το έλεγαν. Αυτός απαντούσε: «Είναι Ορθοδοξότατη.» Όταν του ζήτησα διευκρινήσεις, μου αποκρίθηκε: «Δεν είναι Ορθόδοξη, η Εκκλησία την ανέχεται, αλλά αυτοί είναι αφελείς, και να τους το εξηγήσω, δεν καταλαβαίνουν.» Από τη μία όσο και κάποιοι δεν πρόκειται να καταλάβουν, κάποιοι άλλοι θα καταλάβουν. Αν όχι απόλυτα θα καταλάβουν ότι «Ναι μεν, αλλά». Από την άλλη, όσο και να μην καταλαβαίνουν, όταν ακούνε τον έναν να λέει κάτι και τον άλλον το αντίθετο, ρητά και κατηγορηματικά, θα σκεφτούν ή ότι ο ένας τους λέει ψέματα ή ότι δεν ξέρει τι του γίνεται. Κάτι τέτοιο γίνεται και με τα παιδιά. Μπορεί να μην καταλάβουν λέξη από ότι τους πεις, αλλά έστω και σε βάθος χρόνου αντιλαμβάνονται ότι τα μιλάς όπως και σε έναν μεγάλο. Οπότε θα έρθει καιρός να σε ακούσουν, κι ας διαφωνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή