Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

4181 - Παρουσίαση των Απάντων του Αγίου Μαξίμου



Μέσα σε ένα πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, η παρουσίαση του Β΄ και Γ΄ τόμου των Απάντων του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.
 Ο Β΄ τόμος παρουσιάστηκε από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτο ενώ ο Γ΄ τόμος από τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Φίλια.
Την επιμέλεια της έκδοσης των Απάντων έχει η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, η οποία έχει εκδόσει ήδη τον Α΄ τόμο και στο μέλλον θα εκδόσει και τον Δ΄.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας ο συμπολίτης μας Δικηγόρος και Ιστορικός Ερευνητής κ. Κωνστατνίνος Τσιλιγιάννης, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη συγγραφή αρκετών πονημάτων για την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Αγίου. Ο κ. Τσιλιγιάννης, συγκινησιακά φορτισμένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας καθώς και τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ για την βοήθεια και την πνευματική στήριξη που του παρείχαν καθ' όλη τη διάρκεια της συλλογής των ιστορικών στοιχείων για την ολοκλήρωση του έργου του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης και η Δρ. Νιέζα Ζάιτς, ιστορικός του Ινστιτούτου Ιστορίας Πολιτισμού του Κέντρου Επιστημών και Ερευνών της Ακαδημίας Επιστηνών και Τεχνών της Σλοβενίας, η οποία αναφέρθηκε στον Άγιο Μάξιμο Γραικό ως θεματοφύλακα της χριστιανική παράδοσης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπέιρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφεριεακής Ενότητας Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κατέρης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Άρτας κ. Ηλίας Σκανδάλης και ο τέως Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με βυζαντινούς ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Μάξιμο, η Xορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Άρτης «Η Αγία Θεοδώρα» υπό την διεύθυνση του Ιεροψάλτου κ. Βασιλείου Καραγκούνη.
 
Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.imartis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου