Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

3908 - Έληξαν οι εργασίες του τριήμερου Η’ Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας αφιερωμένου στη Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος.



Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 με την στρογγυλή Τράπεζα «Πνευματικά ρεύματα, νεοελληνικός διαφωτισμός και λογιοσύνη στο Άγιον Όρος» οι εργασίες του τριήμερου Η’ Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας αφιερωμένου στη Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Κοινότητας από τον Αρχιγραμματέα της Γέροντα Θεόφιλο Παντοκρατορινό.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών ο κ. Συμεών Πασχαλίδης εκ μέρους του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και η κα. Μαρία Αρχιμανδρίτου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Οι 37 Ομιλητές μεταξύ των οποίων και Μοναχοί, βιβλιοθηκάριοι των Μονών, παρουσίασαν όψεις της Λογιοσύνης στη μακρά περίοδο ζωής και ιστορίας του Αγίου Όρους και κατά κοινή ομολογία προσκόμισαν εξαιρετικά νέα στοιχεία στις διάφορες πτυχές-ενότητες της Λογιοσύνης.
Την Κυριακή οι Ομιλητές της στρογγυλής Τράπεζας αναφέρθηκαν σε πτυχές της Λογιοσύνης που συνδέονται με την ίδρυση και λειτουργία της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, τον Ελληνικό Διαφωτισμό και τη σχέση του με τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής τον ρόλο των προσωπικοτήτων που κυριάρχησαν στις συζητήσεις της Τράπεζας, την οποία διεύθυνε ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης δ/ντης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., του Πατριάρχου Κυρίλλου Ε’, του Αδαμάντιου Κοραή, του Ευγενίου Βούλγαρη, τις σχέσεις με την θύραθεν Λογιοσύνη.  
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Συμεών Πασχαλίδης που συνόψισε τα πορίσματα του Συνεδρίου και ο Δ/νων της Αγιορειτικής Εστίας κ. Δημήτριος Σαλπιστής, που ευχαρίστησε τους συντελεστές της οργάνωσης του Συνεδρίου, τους ομιλητές και το κοινό που με μεγάλη προσέλευση και πολύ ενδιαφέρον, παρακολούθησε τις εργασίες και τους προσκάλεσε στο ραντεβού του 2014 στις εκδηλώσεις του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου.
Τα κείμενα των χαιρετισμών είναι στη διάθεση των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου