Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

3901 - Αγρυπνία την Τετάρτη στην Καλαμαριά για την Παναγία την Γερόντισσα



Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στον Ι.Ναό Αγ. Παντελεήμονος Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Γεροντίσσης» από την Ι.Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Την εικόνα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, συνοδεύουν ο μοναχός π. Ανδρέας Παντοκρατορινός και ο Ιερομόναχος π. Θεόφιλος Παντοκρατορινός. 
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου θα τελεστεί αγρυπνία προς την Παναγία «Γερόντισσα», ενώ την επόμενη ημέρα η θαυματουργή εικόνα θα επιστρέψει στην Ι.Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
H Iερή εικόνα της Παναγίας της «Γερόντισσας» είναι η εφέστια εικόνα της Αγιορείτικης Mονής. H παράδοση αναφέρει ότι είναι δώρο του Bυζαντινού αυτοκράτορα Aλεξίου A' του Kομνηνού προς το μοναστήρι. H εικόνα αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοεπηκόου», που βρισκόταν στην I. Mονή Παντοκράτορος στην Kωνσταντινούπολη, η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. H συγκεκριμένη εικόνα είναι η μοναδική φορητή εικόνα, η οποία απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη σε στάση δέησης.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article16014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου