Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

3585 - Ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

 Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης
Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, εις την Ιερά μας Μητρόπολη, την 14η του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ.
Επίκεντρο των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Μελισσοχωρίου, όπου εφέτος έχει την ξεχωριστή χαρά και ευλογία να φιλοξενεί το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου-Αγίου Όρους, το οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ, αναβιώνοντας ένα παλαιό έθιμο που ξεκίνησε πριν 260 έτη.
Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε  με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα θρησκευτικού δέους και συγκινήσεως,  προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.
Στο κατάμεστο από πλήθος Πιστών που προσήλθαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Σταυρού του Κυρίου μας, Ιερό Ναό της ενορίας του Μελισσοχωρίου,  παρέστησαν η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου κα. Δάφνη Δεληπάλα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Μοσχόπουλος Αθανάσιος, ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του κέντρου μελέτης του Alzheimer της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, εκπρόσωποι των Δήμων Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, του Στρατού Ξηράς καθώς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, έχοντας την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου - Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ, ο οποίος και αναφέρθη εκτενώς στο ιστορικό της Ευρέσεως και Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το έτος 326 μ.Χ. από την Αγία Ελένη, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για εμάς που πιστεύουμε ο Τίμιος Σταυρός είναι η δύναμη που βγαίνει μέσα από την καρδιά μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, που είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει αυτό το πολύτιμο Θησαύρισμα της Ορθοδοξίας, στην Ιερά μας Μητρόπολη και να συνεορτάσει μαζί μας  την μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Τόνισε ότι ο Κύριος ανήρθε επί του Σταυρού και έχυσε το αίμα Του επάνω σε Αυτόν εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και την υπακοή Του προς στο Θείο Θέλημα. Η Δική μας σωτηρία δεν είναι υπόθεση μόνο της χάριτος και της ευλογίας του Θεού αλλά πρέπει να υπάρχει και η πραγματική και αληθινή Πίστη, το βίωμα εκείνο και η συνέπεια απέναντι στα όσα Ευαγγελίζεται ο Λόγος του Θεού και το μήνυμα του Σταυρού. Ο Σταυρός είναι εκείνος που σφραγίζει το στήθος μας από την ώρα της βαπτίσεως μας έως την ώρα του θανάτου μας αλλά είναι και το σύμβολο εκείνο που βρίσκεται πάνω στην Ελληνική Σημαία συμβολίζοντας την ταυτότητα του Γένους μας και θυμίζοντας σε όλους μας αυτό που έλεγαν οι πρόγονοί μας «Σταυροῦ τύπος, ἐχθροῦ νῖκος». Πρέπει να μείνουμε  σταθεροί και αμετακίνητοι, κατέληξε την σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, στην ζώσα παράδοση  γιατί μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι πως η Χάρις του Θεού δεν θα μας αφήσει και δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  τελέσθηκε έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγιασμός προς ευλογία όλης της περιοχής και της κοινότητος – Μελισσοχωρίου ενώ εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού της 194 MLRS Αν/χη ΠΒ κ. Δημητρίου Γούβα, μετέβη στο Στρατόπεδο Ράμναλη όπου και ετέλεσε Δοξολογία επί τη ευκαιρία της επετείου Ιδρύσεως του Στρατοπέδου, στο τέλος της οποίας ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για την έκθεση Οπλικών Συστημάτων η οποία φιλοξενείται στο Στρατόπεδο.

3580 - Λαμπρή υποδοχή του Τιμίου Ξύλου της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου