Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

3152 - Παλιό Ρωσικό Μετόχι κινδυνεύει με κατεδάφιση στην Τουρκία


Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ - Κινητοποιήσεις ξεκίνησε η Ένωση Ρώσων της Τουρκίας για διάσωση από κατεδάφιση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Καράκιοϊ που είναι κλειστή από το 1972.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, με την κατασκευή του σχεδίου Galata- port, απειλείται με κατεδάφιση η Εκκλησία του Αγίου Ηλία, η οποία βρίσκεται στο Καράκιοϊ και η ρωσική Κοινότητα του Γαλατά δείχνει αποφασισμένη να αναλάβει ακόμα και νομική δράση για την αποφυγή του κινδύνου.
Μάλιστα η Ενωση PAE Fukaraperver, που εκπροσωπεί τους ρώσους που βρίσκονται  στην Τουρκία, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή του για τη διατήρηση της Εκκλησίας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση έχουν προγραμματίσει αύριο και με τον κ. Λάκη Βίγκα, Εκπρόσωπο των Μειονοτήτων στη Διεύθυνση Βακουφίων.
Εκπρόσωποι της Ένωσης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές και κινητοποιήσεις τους για τη διάσωση της εκκλησίας.
100.000 Ρώσοι
Η ρωσική κοινότητα εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, αφού διέφυγε από το καθεστώς των Μπολσεβίκων το 1921. Ενώ μερικοί από αυτούς μετανάστευσαν σε διάφορες δυτικές χώρες, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της PAE Fukaraperver Association, η οποία εκπροσωπεί τους Ρωσους μετανάστες, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στην Τουρκία είναι περίπου 100.000. Οι Ρώσοι κατέχουν τρεις εκκλησίες και το διαμονητήριοενός μοναχού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως ένα εμπορικό κτίριο.  Ανήκει σε Μονή του Αγίου Ορους
Ο Αναπληρωτής επικεφαλής της PAE Fukaraperver Συλλόγου, κ. Κ. Παμίρ, δήλωσε ότι οι τρεις εκκλησίες και το σπίτι του μοναχού ανήκε στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους  στην Ελλάδα. Ο κ. Pamir είπε ότι τα προβλήματά τους δεν σχετίζεται μόνο για την κατεδάφιση της εκκλησίας, καθώς όπως είπε αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.τ "Έχουμε μόνο ένα ιερέα'', είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου