Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

3113 - Παράδοξα γεγονότα θα συμβούν στο Άγιο Όρος;



Πάσχα στη μονή Αγίου Παύλου το 1913
(Φωτογραφία: Δανιήλ μοναχός Νεοσκητιώτης)
Άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο Ελληνικό Κράτος (1913). Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο. Πενήντα χρόνια ακριβώς μετά το 1963, όταν ο Αγιώνυμος Τόπος έγινε το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος συμπληρώνοντας τη χρονιά εκείνη 1000 έτη συνεχούς παρουσίας του Κοινοβιακού Μοναχισμού, από την ίδρυση το 963 της πρώτης Μονής, της Μεγίστης Λαύρας, από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.
Η Ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στον Εθνικό Κορμό συμπίπτει χρονικά με την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό της Μακεδονίας και της Θράκης γεγονός που διπλασίασε σχεδόν την έκταση της μέχρι τότε Ελληνικής γης.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως άρχισε αγώνας δρόμου να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση των Αγιορειτών για παρουσία-προβολή τους στις εκδηλώσεις άνθρωποι που εκχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας σε ξένους, άνθρωποι που συνειδητά εξαθλίωσαν έναν περήφανο Λαό για να καλύψουν δικές τους αμαρτίες, άνθρωποι που έντεχνα διαρρέουν πως στις εκδηλώσεις θα προσκληθούν να παραστούν φίλοι τους αρχηγοί κρατών, ομόδοξοι και αλλόπιστοι, που εποφθαλμιούν εδάφη της Ελλάδας.
Έστω και την τελευταία στιγμή ας μάθουν πως τον Οκτώβριο στο Άγιο Όρος εορτάζεται Ενσωμάτωση και όχι απόσχιση. Τι θέση μπορούν να έχουν αυτοί που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει η παρουσία τους; Βέβαια αναμένεται να προσφέρουν γη και ύδωρ στους Αγιορείτες υποσχόμενοι λύσεις χρονιζόντων προβλημάτων. Αλλά η καθοδήγηση των τελευταίων από την Έφορό τους θα δώσει, όπως πάντα, την αρμόζουσα λύση.

Σχετικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου