Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

2874 - Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου (φωτογραφίες)



Tην Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου - Αγίου Ὀρους και του Καθηγουμένου αυτής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Ιωσήφ, προέστη της Πανηγύρεως επί τῇ εορτῇ των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγαλομαρτύρων.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος συνοδευόταν από ιερείς της Μητροπόλεως μας, αφίχθη την παραμονή της εορτής στην Ιερά  Μονή Ξηροποτάμου, έτυχε της καθιερωμένης υποδοχής από τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα αυτής και προεξήρχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και την ολονύκτια Αγρυπνία που ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής όπου τιμώνται οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μεγαλομάρυτυρες.
Στην Ιερά Πανήγυριν συμμετείχαν επίσης ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής  Φιλοθέου Αρχίμ π. Νικόδημος, εκπρόσωποι των άλλων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, ενώ τα αναλόγια κόσμησαν με την παρουσία τους οι καλικέλαδοι χοροί της Αδελφότητος των Δανηιλέων και της Αδελφότητος του Μπουραζερίου .
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μεταξύ των άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημερινή ημέρα, η οποία είναι μέρα ξεχωριστή για  την Ιερά Μονή αλλά και για τον καθέναν από εμάς. Αυτή η πανήγυρις εκφράζει αυτό που ζούσαν οι Άγιοί και οι Άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες που έδωσαν τη μαρτυρία της ζωής τους και ό,τι είχαν και δεν είχαν στη μία θυσία της αγάπης Ιησού Χριστού. Οι Άγιοι είχαν μέσα τους κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Είχαν αγάπη προς τον Κύριον και μία αγάπη μεταξύ τους. Ο ένας στήριζε τον άλλον και ο ένας παρηγορούσε τον άλλον. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα όχι το ρητορικό αλλά το ουσιαστικό. Κατά πόσο εμείς έχουμε τέτοια αγάπη προς τον Κύριον και κατά πόσο μεταξύ μας έχουμε την αγάπη της συμπορεύσεως και της συμπαραστάσεως; Κατά πόσο ο ένας στέκεται δίπλα στον άλλον για να του δώσει κουράγιο και να του πει αδελφέ κράτα, μην φοβάσαι, μην δειλιάζεις, προχώρα; Έχουμε εμείς μέσα μας τη θερμουργό πίστη προς τον ένα και Αληθινό Θεό; Αγαπούμε τον Κύριο; Πρέπει σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας να αγαπήσουμε τον Χριστό, να πλησιάσουμε τον Κύριο με διάθεση αληθείας και ειλικρινείας, όχι σκοπιμότητας και υποκρίσεως και όχι με προϋποθέσεις, α-προϋποθέτως να πλησιάσουμε τον Κύριο. Και όπως Εκείνος μας αγάπησε και μας αγαπά και θυσιάστηκε και θυσιάζεται για εμάς χωρίς να ζητά από εμάς τίποτα, έτσι και εμείς πρέπει από Εκείνον ζητώντας το έλεος να θυσιάσουμε κάθε τι που αποτελεί βαρίδιο και μας κρατάει δεμένους στο βούρκο, στη λάσπη και που δεν μας αφήνει να ξεφύγουμε από τα δεσμά των ποικίλων ρευμάτων της αστάθειας του κόσμου τούτου.
Η κοινωνία μας έχει προβλήματα, τα ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης. Ο πόλεμος είναι υπαρκτός. Το βλέπετε στην πνευματική σας ζωή, το βλέπετε στην κοινωνική ζωή, το βλέπετε στη ζωή της πατρίδος μας, του τόπου μας, στην ζωή των Εθνών.
Οι Άγιοι Μάρτυρες μας δίδουν κουράγιο και όπως τότε ο ένας παρηγορούσε τον άλλον, έτσι και σήμερα έρχονται να μας παρηγορήσουν και να μας πουν μη φοβάστε. Αγαπήστε τον Χριστό και μην φοβάστε τίποτα, να δείτε ο ένας τον άλλον όχι επικριτικά, όχι καταδικαστικά, όχι σχολιαστικά αλλά ο ένας τον άλλον σαν αδελφός. Προστατεύστε ο ένας τον άλλον από όλες αυτές τις παγίδες και μην αρνηθείτε τον Χριστό.
Αύριο είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας, και η Ορθοδοξία μας πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την ορθοπραξία μας, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Να ομολογούμε αυτή την πίστη και να ζούμε αυτή την πίστη ως ομολογία, όχι γιατί αυτή η πίστη έχει την ανάγκη της δικής μας ομολογίας αλλά διότι έχουμε ευθύνη αυτή την πίστη να την προβάλουμε ως σωτήριον αλήθεια ενώπιον των αδελφών μας, ενώπιων των ανθρώπων, ενώπιων των Εθνών για να δείξουμε το δρόμο και την οδό που οδηγεί στη χαρά και στην ευλογία του Παραδείσου.     
Κλείνοντας την αντιφώνησή  του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα της Μονής για την πρόσκληση και την φιλοξενία που τον επεφύλαξαν
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στα γραφεία της Ιεράς Κοινότητος με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, όπου και του απεδόθη τιμητικό μετάλλιο επί τῇ συμπληρώσει της εκατονταετηρίδος του Αγίου Όρους καθώς και έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το Ναύαρχο Κουντουριώτη με φόντο τη χερσόνησο του  Άθωνα. Επίσης, είχε την ευλογημένη ευκαιρία να προσκυνήσει την εφέστια και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», να θαυμάσει τις μοναδικές αγιογραφίες του Πανσέληνου που κοσμούν τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, από τον οποίο πρόσφατα αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές και καθαρίστηκαν οι εξαιρετικές αγιογραφίες καθώς και να επεσκέφθη την Ιερά Μονή των Ιβήρων, όπου προσκύνησε τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτίσσης και συναντήθηκε με τον Καθηγούμενο αυτής Αρχιμ. Ναθαναήλ και τον προηγούμενο π. Βασίλειο Γοντικάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου