Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

2850 - Όσιος Ιννοκέντιος Βολογκόντσκυ (†1521)


Αγιορείτης άγιος
Μνήμη 19 Μαρτίου

 Υιός του βογιάρου Οχλιέμπινιν της Μόσχας. Μαθητής και συνασκητής του οσίου Νείλου της Σόρα, τον οποίο ακολούθησε από τη μονή του οσίου Κυρίλλου της Λευκής Λίμνης στις ιεραποδημίες του στην Ανατολή. Στον Άθωνα έμειναν αρκετά στη μονή του Ξυλουργού, κοντά στη σημερινή σκήτη του Προφήτη Ηλία.
       Όταν επέστρεψε στη Ρωσία, ίδρυσε μονή πλησίον του ποταμού Βολογκόντσκ στο Βολογκντά, με την ευλογία του αγαπητού του διδασκάλου οσίου Νείλου, ο οποίος του έγραφε: «Είτε ζεις σαν ερημίτης, είτε σαν κοινοβιάτης, πρόσεχε τις θείες Γραφές και ακολούθησε τα βήματα των Πατέρων ή θέσε τον εαυτό σου κάτω από υπακοή σε κάποιον που γνωρίζεις σαν πνευματικό άνθρωπο, τόσο στη ζωή, όσο και στο λόγο και την κρίση του. Η Αγία Γραφή είναι αυστηρή μόνο για κείνον που δε θέλει να ταπεινωθεί ...». Ο όσιος Νείλος προφήτεψε την προκοπή του κοινοβίου του οσίου Ιννοκεντίου, το οποίο λειτουργούσε με τους αυστηρούς αγιορειτικούς κανόνες που είχε διδάξει στον μαθητή του. Ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και συγκέντρωσε πολυάριθμη αδελφότητα. Στη Διαθήκη του αναφέρει: «Γονυπετώ μπροστά σας, πατέρες και αδελφοί, και σας προτρέπω ν' αποφεύγετε κάθε φιλονικία και έριδα, να πρυτανεύει ανάμεσά σας η αγάπη του Χριστού και η εν πνεύματι ειρήνη, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του αγίου Γέροντα Νείλου».
       Ανεπαύθη ειρηνικά στις 19.3.1521.
    Το 1764 τα λείψανα του θαυματουργού οσίου Ιννοκεντίου τοποθετήθηκαν στη μονή Σπασο - Πρεομπραζένσκυ (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) του Βολογκόντσκ.
Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου