Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

2848 - Το ιδρυτικό χρυσόβουλλο της Ιεράς Μονής Διονυσίου



Χρυσόβουλο του Αλεξίου Γ΄ Μεγάλου Κομνηνού
Σεπτέμβριος 1374
Αρχείο Μονής Διονυσίου
Πανομοιότυπο αντίγραφο του 18ου αιώνα
Χαρτί, 103,8 x 36 εκ.

Πρόκειται για αντίγραφο του ιδρυτικού χρυσοβούλλου της Μονής Διονυσίου, με το οποίο ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας έδωσε στον Διονύσιο το ποσό των 100 σωμίων αργύρου (που αντιστοιχούν περίπου σε 1000 χρυσά υπέρπυρα), για να χτίσει τη μονή του, και του υποσχέθηκε μια ετήσια επιχορήγηση 1000 άσπρων κομνηνάτων (αργυρών νομισμάτων της Τραπεζούντας) για το μέλλον. Σε αντάλλαγμα, ο Διονύσιος ανελάμβανε να μνημονεύει επ’ άπειρον τον αυτοκράτορα και την οικογένειά του στις ακολουθίες και να επιφυλάσσει ιδιαίτερη υποδοχή στους Τραπεζούντιους που πηγαίνουν στη μονή είτε ως μοναχοί είτε ως απλοί επισκέπτες.
.......Το τεράστιο πρωτότυπο χρυσόβουλλο (χαρτί, 301 x 40,3 εκ.) κοσμείται με την πρωτότυπη ωραιοτάτη μικρογραφία, διατηρεί τη χρυσή του σφραγίδα (οι δύο δίσκοι έχουν χωρισθεί και είναι σήμερα ραμμένοι δίπλα στη μικρογραφία) και είναι γραμμένο, με διακοσμητική και δυσανάγνωστη γραφή, με ορισμένες λέξεις με κόκκινα και χρυσά γράμματα. Η μικρογραφία παριστάνει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (επώνυμο άγιο της Μονής Διονυσίου) να ευλογεί τον Τραπεζούντιο αυτοκράτορα και τη σύζυγό του Θεοδώρα.



.......Τα στοιχεία και η φωτογραφία είναι από τον τόμο ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ο οποίος εκδόθηκε το 1997 από την Ιερά Κοινότητα και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θεσσαλονίκη 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου