Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

2787 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Βούλγαρος (†1784)



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Μαρτίου

Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου 1784
Ο Άγιος καταγόταν από την Βουλγαρία, ήταν νέος 18 ετών, όμορφος στην όψη, γνώριζε δε και γράμματα.
Για κάποιο λόγο αρνήθηκε τον Χριστό και έγινε μουσουλμάνος.
Μετά από λίγο καιρό συναισθάνθηκε το μεγάλο κακό που έπαθε, μετανόησε, έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στο Άγιο Όρος.
Εγκαταστάθηκε στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, όπου έμεινε για τρία χρόνια, υπηρετώντας ένα ανάπηρο μοναχό και διαβάζοντας ιερά βιβλία. Επειδή τον έτυπτε η συνείδησή του για την άρνηση που είχε περιπέσει, ήταν πάντα λυπημένος, σκυθρωπός και με την όλη του εμφάνιση έδειχνε πως κάποιο μεγάλο κακό του είχε συμβεί.
Κάποια μέρα έφυγε από το Άγιο Όρος με την πρόφαση πως θα πήγαινε στην πατρίδα του. Έφθασε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί φορώντας κόκκινο φέσι και κόκκινα παπούτσια μπήκε στην Αγιά Σοφιά, έκανε το σημείο του Σταυρού και προσκύνησε χριστιανικά. Μόλις τον είδαν οι παριστάμενοι Τούρκοι ταράχτηκαν, όρμησαν πάνω του και τον ρώτησαν με σκληρότητα γιατί κάνει έτσι. Ο Άγιος χωρίς να δειλιάσει ομολόγησε πως είναι Χριστιανός και ως Χριστιανός κάνει τον σταυρό του και προσκυνάει τον Χριστό που είναι αληθινός Υιός του Θεού και Θεός.
Προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους να τον επαναφέρουν στο Ισλάμ αλλά δεν τα κατάφεραν.
Βλέποντας τη σταθερότητά του στην πίστη του Χριστού, τον αποκεφάλισαν έξω από την Αγία Σοφία και έτσι έλαβε ο μακάριος τον στέφανο του μαρτυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου