Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

2619 - Ανεμόμυλος από 2000 γυάλινα μπουκάλια, ομοίωμα λιθόκτιστου ανεμόμυλου της εποχής που η Ορμύλια ήταν μετόχι της Ι.Μ. Δοχειαρίου.



Ένας ανεμόμυλος φτιαγμένος από 2000 γυάλινα, χρωματιστά, μπουκάλια στέκει επιβλητικά στην άκρη του δρόμου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, μαγνητίζοντας τα έκπληκτα βλέμματα των επισκεπτών.
Αποτελεί ομοίωμα ενός πετρόχτιστου ανεμόμυλου που έχει εδώ και χρόνια το χωριό, κτίσμα που διασώθηκε από την εποχή που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Τον καινούργιο αυτό γυάλινο ανεμόμυλο κατασκεύασε με φαντασία, μεράκι αλλά και με τη βοήθεια των συγχωριανών του ο 56χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Γιάννης Βέκης. Τον έχτισε ακριβώς απέναντι από τον πετρόχτιστο ανεμόμυλο, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν και να θαυμάζουν ταυτόχρονα και τους δύο.
"Ο γυάλινος ανεμόμυλος είναι ένα ομοίωμα του παλιού, σε μικρότερη διάσταση. Η ιδέα ήρθε ξαφνικά, καθώς δεν μπορούσα να βλέπω άλλο τον παλιό ανεμόμυλο που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας να είναι εγκαταλελειμμένος και να φθείρεται από τον χρόνο. Επέλεξα να τον κάνω από μπουκάλια, θέλοντας να στείλω και το μήνυμα της ανακύκλωσης" δήλωσε ο κ. Βέκης.
Ο 56χρονος, όπως ανέφερε, βλέποντας τον παλιό ανεμόμυλο να καταστρέφεται παρά τις όποιες εργασίες αναπαλαίωσης που έγιναν από τον δήμο Πολυγύρου, αποφάσισε να βάλει μία επιγραφή στο μαγαζί του: "Συγκεντρώνω ανακυκλώσιμα υλικά".
Σιγά σιγά οι συγχωριανοί του άρχισαν να καταφθάνουν με τσάντες γεμάτες με μπουκάλια από μπύρα, κρασιά και άλλα ποτά, καθώς επίσης με ξύλα και λαμαρίνες. Όλα αυτά τα υλικά τα χρησιμοποίησε ο κ. Βέκης για να κατασκευάσει τον ανεμόμυλο, ο οποίος έχει ύψος 4 μέτρα.
Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο κυλινδρικό μέρος, που έχει διαστάσεις 2,20 x 2,20 μέτρα, καθώς είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί. Η σκεπή του είναι ξύλινη και περιστρεφόμενη, έτσι ώστε η ανέμη να γυρνά με την κατεύθυνση του ανέμου.
Ο γυάλινος ανεμόμυλος βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δρόμο για Μαρμαρά, στο ύψος του χωριού Ορμύλια.
Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε δουλειά περίπου δύο μηνών και, όπως τονίζει ο κ. Βέκης, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, καθώς το έργο του έχει "αγαπηθεί" από τους κατοίκους του χωριού.



Ο Ανεμόμυλος

Κοντά στο χωριό της Ορμύλιας και στην κορυφή ενός υψώματος στέκεται επιβλητικά ένας λιθόκτιστος ανεμόμυλος, που είναι το μόνο κτίσμα που έχει διασωθεί από την εποχή  που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Ο ανεμόμυλος έχει ύψος περίπου 6,3 μ. , μέση διάμετρο 6,5 μ. και πάχος τοιχοποιίας από 0,65 μ. στην κορυφή έως 1,2 μ. στη βάση.
Το κτίσμα στην παρθενική του κατάσταση ήταν ένας τυπικός ανεμόμυλος κυλινδρικού σώματος με περιστρεφόμενη στέγη (Ξετροχάρης Μύλος). Έφερε στο εσωτερικό   του δύο ξύλινα δάπεδα. Οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αποθηκευτικοί χώροι, για τους σάκους του καρπού και των αλεύρων, ενώ στο δεύτερο όροφο βρίσκονταν ο μηχανισμός του μύλου και στο δάπεδο του εδραζόταν οι μυλόπετρες. Στο εσωτερικό ο χώρος είναι ενιαίος χωρίς ίχνη μόνιμων κτισμάτων. Η είσοδος γίνεται μέσω δύο ανοιγμάτων αντιδιαμετρικά κειμένων περίπου στην κατεύθυνση Β-Ν. Οι λιθόδμητες βαθμίδες εδράζονται επί λίθινου τόξου μορφής τεταρτοκυκλίου που θεμελιώνεται επί του εδάφους και καταλήγει και ενσωματώνεται στην τοιχοποιία πάνω από τη βόρεια είσοδο.
Η λιθοδομή φέρει πλήθος παραθύρων και κογχών. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία παράθυρα στο δεύτερο όροφο εκ των οποίων το βορειοανατολικό είναι μικρότερο και φέρει ισχυρό τοξωτό λίθινο ανώφλι καθόσον βρίσκεται κάτω από τη συνήθη θέση έδρασης ξύλινου άξονα της φτερωτής που καθορίζεται από τους κυριαρχούντες βόρειους ανέμους, ενώ τα άλλα δύο φθάνουν μέχρι τον ανώτερο ξύλινο δακτύλιο και έχουν ανώφλια από ξύλινες δοκίδες.
Οι παραστάδες του μικρού παραθύρου επί της εξωτερικής όψης της τοιχοποιίας είναι κατασκευασμένες από μονοκόμματους λαξευτούς λίθους σε όρθια θέση και γεφυρώνονται με μονοκόμματο λίθινο ανώφλι που φέρει την κτητορική επιγραφή και λάξευση τριγωνικού σχήματος με ανάγλυφο σταυρό. Στην εξωτερική όψη υπάρχει μία κόγχη πάνω από την Β. είσοδο.
Στη δόμηση του θολίσκου  πάνω από την εστία διακρίνονται και μερικές πλίνθοι. Ο θολίσκος προεξέχει ελαφρά προς το εσωτερικό ενώ η καπνοδόχος διατρυπά τη λιθοδομή, στενεύει βαθμιαία προς τα άνω και εκτρέπεται προοδευτικά από την κατακόρυφο καταλήγοντας σε μικρό άνοιγμα στην  εξωτερική όψη του 2ου ορόφου.
Τα υλικά του ανεμόμυλου- τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα ανοίγματα γεφυρώνονται με τοξωτά ανώφλια ενώ οι παραστάδες επί των εξωτερικών όψεων της τοιχοποιίας δομούνται από λαξευμένους λίθους. Η λιθοδομή είναι ομοιόμορφη σ’ όλο το ύψος. Αποτελείται από λίθους της περιοχής, διαφόρων πετρωμάτων και χρωματικών αποχρώσεων, δομημένους κατά της πεπλατυσμένη πλευρά με κονίαμα του οποίου το πάχος στους αρμούς ποικίλει καθόσον καλύπτει
το ανώμαλο του σχήματος των λίθων. Κυκλοτερείς ξυλοδεσιές υπάρχουν στα επίπεδα των δύο δαπέδων.
Οι λίθοι εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Από τα δείγματα αναγνωρίζονται γνεύσιοι, σχιστόλιθοι, δουνίτες, σχιστοποιημένοι δουνίτες, γάββροι, χαλαζιόλιθοι κ.ά.. Στην περιοχή αφθονούν οι γάββροι και οι δουνίτες. Ρηγματωμένοι λίθοι, τεμάχια των οποίων αποσπώνται με το χέρι είναι ευνόητο ότι δεν χρησιμοποιούνται. Λίθοι στρωσιγενείς κτίζονται έτσι ώστε να υφίστανται καταπόνηση κάθετα στη διεύθυνση των στρώσεων.
Η αποκατάσταση του ανεμόμυλου της Ορμύλιας Από το 1981, τόσο ο ανεμόμυλος όσο και το αγροτεμάχιο στο οποίο είναι κτισμένος έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ορμύλιας. Ύστερα από ενέργειες του δήμου και της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης, το κτίσμα κηρύχτηκε διατηρητέο και αποφασίστηκε η αναστύλωσή του. Ο δήμος ανέθεσε την σύνταξη της αρχικής μελέτης στην Ελένη Τρεμπέλα και μετά από την εξασφάλιση κονδυλίου για την έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών, απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Σιδηροπαγούς Σκυροδέματος για την εκπόνηση της μελέτης στήριξης σύμφωνα με τους όρους της παραπάνω εγκριτικής απόφασης της 4ης Εφορείας Νεώτερων Μνημείων. Η μελέτη εκπονήθηκε σε 3 στάδια:
1) Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης
2) Έλεγχος στατικής επάρκειας της λιθοδομής στην παρθενική της φάση.
3) Προτάσεις στερέωσης.
ΛΕΛΕΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφίες Πασχαλίδης Σάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου