Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

2592 - Η δίκη του Μαξίμου του Γραικού



Κωνσταντίνου Τσιλιγιάννη , δικηγόρου-ιστορικού και ερευνητή.
Έκδοση: του Ινστιτούτου Έρευνας ,διάσωσης και προβολής πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων  «ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ».
Ο κ. Κων/νος Τσιλιγιάννης, διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, αλλά και σύγχρονος ερευνητής του βίου και του έργου του Αγίου Μαξίμου μετά από 15 χρόνια μελέτης και έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζει το εν λόγω βιβλίο του, αναλύοντας και ερμηνεύοντας την σπουδαιότητα των Πρακτικών της Δίκης, εξαίροντας βέβαια το πρόσωπο του αγαπημένου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Η πολύχρονη εμβριθής μελέτη του κ.Τσιλιγιάννη σε ό,τι αφορά τον φωτεινό αστέρα της Ορθοδοξίας που ονομάζεται Μάξιμος Γραικός, αλλά και η ιδιότητά του ως δικηγόρου εγγυώνται μία συνεπή και άψογη τεκμηρίωση και παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνάς του από ιστορικοθεολογικής και νομικής απόψεως.
«Ο Άγιος Μάξιμος, γράφει στον πρόλογο ο Γέροντας Εφραίμ ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, … υπέμεινε με πολλή ταπείνωση την άδικη καταδίκη του στις δίκες του 1525 και 1531. Το φοβερό είναι ότι μετά την κοίμηση του Αγίου κάποιοι δεν ήθελαν ούτε τα Πρακτικά αυτών των Δικών να μείνουν ανόθευτα».
Με βάση τα πρακτικά των δικών που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Ποκρόφσκι το 1968 στο Αλτάι της Σιβηρίας (τα γνησιότερα από αυτά που υπήρχαν μέχρι τότε) αλλά και πληθώρα πηγών που συγκέντρωσε και μελέτησε ο κ.Τσιλιγιάννης ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη η ηθογραφία της ρωσικής κοινωνίας του 16ου αιώνα.
Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα κεφάλαια και τη σχετική βιβλιογραφία. Τα σχετικά με την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ και την εν συνεχεία καταδίκη του αναπτύσσονται στα Κεφ. Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η , ενώ στα υπόλοιπα τρία κεφάλαια αναπτύσσονται άλλα ιστορικά θέματα που έχουν σχέση με το Άγιο Μάξιμο .
Διαστάσεις : 24 Χ 17



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου