Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

1882 - Τα εγκαίνια του περιπτέρου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) στην 77η ΔΕΘ



Το περίπτερο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε (την Τετάρτη 12-09-2012) ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου. Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμος, άγιοι Πατέρες ως εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO κ. Πάρις Μαυρίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Θεόδωρος Σουμπάσης, ο εκπρόσωπος του Γ΄. Σ.Σ. Συνταγματάρχης Δ. Κούκος, ο διευθυντής του ΚεΔΑΚ κ. Χρήστος Λιμενόπουλος καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης:

Μέσα από την 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, ξεναγεί όλους τους Έλληνες στα αγιορείτικα μνημεία.
Στο περίπτερο που εγκαινιάζουμε σήμερα περιλαμβάνονται ψηφιακές συνθέσεις, εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό πολυμέσων και DVD αναλυτικής ξενάγησης στα έργα του ΚΕΔΑΚ και τα καθιδρύματά στη Δάφνη και στις Καρυές.
Όραμα και έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας μετρά φέτος 31 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα δρώμενα του Αγίου Όρους.
Πρόκειται για τον αποκλειστικό φορέα του Ελληνικού Κράτους, ο οποίος στέκεται αρωγός στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.
Το φορέα που συμβάλλει καταλυτικά στη διαφύλαξη της Αγιορείτικης κληρονομιάς και προωθεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης του:
-μνημειακού,
-κειμηλιακού και
-φυσικού πλούτου των Αγιορείτικων ιερών καθιδρυμάτων.
Δηλαδή τις 20 κυρίαρχες Μονές αλλά και τα εξαρτήματά τους, όπως είναι οι σκήτες, τα κελιά, οι καλύβες και τα ησυχαστήρια που είναι διάσπαρτα σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο.
Στόχος του ΚΕΔΑΚ παραμένει η παροχή ενός υψηλού επιπέδου ποιοτικού έργου στην υπηρεσία των μοναχών, με σεβασμό:
-στην παράδοση και στους θεσμούς,
-στην ιστορία του αντικειμένου,
-στην αισθητική και μνημειακή του αξία,
-στη λειτουργική του αναγκαιότητα.
Καμία μελέτη και κανένα έργο δεν πραγματοποιείται στο Άγιο Όρος, χωρίς τη συγκατάθεση των μοναστικών αρχών.
Ο λόγος είναι προφανής και σχετίζεται με τις:
-ιδιαίτερες διοικητικές και γεωγραφικές συνθήκες της Αθωνικής Πολιτείας,
-τις ειδικές προδιαγραφές μελετών αποκατάστασης των μνημείων και τις
-ειδικές διοικητικές, επιστημονικές και τεχνικές προϋποθέσεις εκτέλεσης έργων.
Μέσα σε αυτήν την μακρόχρονη πορεία, το Κέντρο Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, προχώρησε στην κατασκευή περισσότερων από 2.500 έργων στην Αθωνική Χερσόνησο.
Η εικόνα αναβίωσης των αγιορείτικων μνημείων με εκατοντάδες αποκαταστάσεις, αναστηλώσεις και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, η κατασκευή νέων κτιρίων, δικτύων και λιμενικών έργων, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Μοναχών και παράλληλα διαφυλάσσουν μνημειακές αξίες.  
Γιατί το Άγιο Όρος, πέρα από σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας, είναι ζωντανό μνημείο.
Ένα μνημείο όπου η πολιτισμική παράδοση συναντά την πνευματικότητα, το μεγαλείο της πίστης μας.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα αυτά τα χρόνια, οι εκάστοτε διοικήσεις του ΚΕΔΑΚ και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που αριθμεί πλέον μόνο 27 άτομα, έχουν καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου το Κέντρο να επικουρήσει την Αθωνική Πολιτεία, το περιβόλι της Παναγιάς.
Εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να σταθούμε μέσω των υπηρεσιών μας στο πλευρό των Αγιορειτών και όσων προσέγγισαν με ιδιαίτερη ευαισθησία, σεβασμό, ευσυνειδησία και υπευθυνότητα τον καθόλα ιδιαίτερο χώρο του Αγίου Όρους.
Διασφαλίζοντας την Αγιορείτικη κληρονομιά, διασφαλίζουμε την παράδοση και συμβάλλουμε στη διάδοση της στο μέλλον.
Φίλες και φίλοι,
όπως ήδη θα γνωρίζετε, από τις αρχές Αυγούστου το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, επανέρχεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, όπως εξάλλου προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο, μετά από μια μικρή διακοπή περίπου τριών χρόνων και την υπαγωγή του σε άλλο Υπουργείο, εξαιτίας της κατάργησης του ΥΜΑΘ.
Σήμερα και με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου, είμαι σε θέση να σας ενημερώσω πως άμεσα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νέου προέδρου.
Ως γνωστόν, καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΔΑΚ ασκούσε ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
Ωστόσο, από τη στιγμή που στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου μας αυτή η θέση έχει πάψει να υφίσταται, καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως γνωρίζετε είμαι εργασιομανής. Για αυτό λοιπόν, όρεξη για δουλειά να έχετε.
Γιατί να είστε σίγουροι πως θα τα λέμε πολύ συχνά. Και είμαι βέβαιος πως θα έχουμε μια γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία.
Διότι ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διατήρηση του πολιτισμικού θησαυρού που λέγεται Μοναστική Κληρονομιά και η ανάδειξη του σε στυλοβάτη της Ελληνικής παράδοσης.
Σας ευχαριστώ.


Στο περίπτερο του Κε.Δ.Α.Κ. στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ψηφιακές συνθέσεις, εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό πολυμέσων και DVD αναλυτικής ξενάγηση στα έργα του Κε.Δ.Α.Κ. και στα Καθιδρύματα (Μονές, Σκήτες, Κελλιά, Καλύβες, Ησυχαστήρια) στη Δάφνη, στις Καρυές.
Ειδικότερα:
A. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΕΔΑΚ
- παρουσίαση ενδεικτικών έργων του Κε.Δ.Α.Κ. ανά Ι. Μ. εκτυπωμένων σε ειδικά εκθεσιακά ταμπλό
- προβολή DVD της ταινίας «Άγιον Όρος: Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την cinetic) διάρκειας 30΄της ώρας, η οποία καταδεικνύει τη φιλοσοφία των επεμβάσεων στα αγιορείτικα μνημεία, αλλά και τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της Αθωνικής Χερσονήσου μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο.
- μακέτες υπό κλίμακα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά τμήματα των μοναστικών συνόλων.
- ενημερωτικά αναλόγια για το Κε.Δ.Α.Κ. και τα Αγιορείτικα Μνημεία.
B. ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» (σε τέσσερις γλώσσες)
- Σε τέσσερα infokiosk -ηλεκτρονικές οθόνες αφής- περιλαμβάνεται το οπτικοακουστικό πρόγραμμα πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την atc) αφηγηματικών κειμένων και εναλλασσόμενων φωτογραφιών, συνολικής διάρκειας 10 ωρών.
- Η ηλεκτρονική ξενάγηση περιλαμβάνει:
α. γενικά θέματα (Ιστορία Αγίου Όρους, Τέχνη, Διοίκηση, Καρυές) και
β. ειδικά θέματα Mονών (καθολικό, τράπεζα, πύργοι, πτέρυγες, χώροι κειμηλίων, εξαρτήματα) με δυνατότητα συγκριτικών ξεναγήσεων.
γ. παρουσίαση έργων του Κε.Δ.Α.Κ. (σε μονές και εξαρτήματα)
δ. παρουσία του φορέα.
Γ. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ
Ειδική εκθεσιακή ενότητα (σε δύο γλώσσες) παρουσίασης των είκοσι Ι.Μ. του Αγίου Όρους σε εκθεσιακά πάνελ με ψηφιακές συνθέσεις, κειμένων και φωτογραφιών) μαζί με ειδικό Χάρτη του Αγίου Όρους (συνεργασία Κε. Δ.Α.Κ. και ΕΚΕΧΧΑΚ)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
- θεματικές εκδόσεις του Κε. Δ.Α.Κ. για το «Άγιον Όρος» και για το έργο του στα Μνημεία.
- ενημερωτικό φυλλάδιο που προβάλλει τον ρόλο του Κε. Δ.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου