Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

1588 - Με λαμπρότητα και επισημότητα στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, έληξε η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας



 του Θεολόγου μοναχού Λαυριώτη

Στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας η πανήγυρη άρχισε την Τρίτη αργά το απόγευμα της 17/4 Ιουλίου με τριπλή πανηγυρική κωδωνοκρουσία και ακολούθισε η λιτάνευση της εφεστίου σεβασμίας και θαυματουργού εικόνας Παναγίας της Κουκουζέλισσας από το ομώνυμο παρεκκλήσιό της στον Ι. Ναό του Καθολικού της Μονής, τέλεση Μικρού Εσπερινού και Παράθεση δαψιλούς τραπέζης.
Κατά τις 8.30 μ.μ. άρχισε η αγρυπνία με τέλεση Μεγάλου Εσπερινού με αργά Ανοιξαντάρια του Ιωάννου του Κουκουζέλους, ο οποίος ασκήθηκε οσιακά στην Μονή ασκώντας το διακόνημα του ιεροψάλτου -ήταν ηδύφθογγος εκτελεστής και συνθέτης υμνητικών μελωδιών, καταταγείς στους Αγίους της Μονής- Λιτή, Αρτοκλασία, Εγκωμιαστικό λόγο για τον Οσιο Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη, Όρθρο με αργούς μελωδικούς πολυελαίους, τέλεση Αγιασμού στη Φιάλη προ της εισόδου στο νάρθηκα του καθολικού, με προσκύνηση τιμίων χαριτοβρύτων λειψάνων, Θ. Λειτουργία, ευλόγηση των κολλύβων της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.
Παρασκευασμένα σε διαφορετικούς δίσκους (σινιά) - ο ειδικός καλλιτέχνης μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης χρησιμοποιώντας ζάχαρη διαφόρων αποχρώσεων αγιογραφεί στην επιφάνεια τις μορφές της Παναγίας και του Αγ. Αθανασίου αντίστοιχα που είναι χάρμα οφθαλμών στην θέαση. Όλες οι Ακολουθίες τελείωσαν στις 10.30 της 18/5 Ιουλίου.
Τους ύμνους απέδωσαν ευμόλπως οι υμνητικοί ερωδιοί του Θεού στο Αγιο Ορος: Δανιηλαίοι, Θωμάδες, Νεοσκητιώτες, ο προϊστάμενος της Οσιακής μοναστικής Συνοδείας «του Υμνογράφου» Μικράς Αγ. Αννης γέρων Σπυρίδων, ο χαρακτηριζόμενος ως το καλλικέλαδο αηδόνι της ερήμου του Αγίου Ορους, ο Ιερομόναχος Αντύπας ο Καρυώτης, κ.α.
Ηταν τέτοια η καλλιφωνική απόδοση των εγκωμιαστικών ύμνων για τον Αγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη από τους ηδύφθογγους ιεροψάλτες που συνέπαιρναν την ψυχή του εκκλησιάσματος και την μετέφεραν κατανυκτικά σε ουράνιες σφαίρες. Ο Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης υπήρξε μεγάλος θαυματουργός Αγιος γι' αυτό υμνήθηκε τόσο εύμολπα και εύστοχα.
Μετά την πνευματική ευφροσύνη όλων των Ιερών Ακολουθιών και κυρίως της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πλουσίων εδεσμάτων τράπεζα, στην οποία παρακάθησαν σε 3 δόσεις γύρω στους 760 προσκυνητές και επιστέφθηκε με την ύψωση του άρτου της Παναγίας, ο οποίος περιφέρεται υπό τους ήχους του Μεγαλυναρίου «Αξιον εστίν ως αληθώς» που ψάλλουν οι ιεροψάλτες και οι παρευρισκόμενοι τσιμπούν μία ψίχα που συμβολίζει τη συμμετοχή του πιστού στο Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, του Αρτου της Ζωής.
Το απόγευμα της Τετάρτης τελέσθηκε ο Εσπερινός και τα Κτητορικά, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά (963-969) και Ιωάννου Τζιμισκή (969-976) και όλων των οσιακώς εγκαταβιωσάντων και κοιμηθέντων στη Ι. Μονή από της ιδρύσεώς της ίσαμε σήμερα. Παρατέθηκε, εν συνεχεία, πλούσια τράπεζα, η προσαγορευόμενη «Κτητορική». Εψάλησαν εόρτιοι ύμνοι ηγέρθησαν προπόσεις από τον  Σεβ. Μητρ.Κεντρώας Αφρικής κ. Nικηφόρο και εξήρε το ήθος, τη σεμνότητα, την εργατικότητα και τις άλλες ψυχικές αρετές του καθηγουμένου Αρχιμ. Προδρόμου που αντιφωνώντας ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο όσο και τους άλλους παρισταμένους συμπανηγυριστές κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές ευχηθείς να έχουν την ευλογία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Σήμερα Πέμπτη όρθρου βαθαίος τελέσθηκαν το Μεσονυκτικό, ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία και έληξε με πλούσια τράπεζα.
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγούμενος της αδελφής Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, αντιπρόσωποι άλλων Ι. Μονών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών  Κων. Τσιάρας, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι.
Εξαίρουμε ιδιαιτέρως την όλη προσφορά και φροντίδα του ταπεινού καθηγουμένου της Ι. Μ. Μ. Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αδελφούς της Ι. Μονής, οργάνωσε μεθοδικά την πανήγυρη, ώστε όλα να τελεσθούν με απόλυτη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια και αρχοντιάς για να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσκυνητές. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγ. Αθανασίου να του χαρίζει υγεία κατ' άμφω και να τον ενισχύει στον πνευματικό και διοικητικό αγώνα που αθορύβως διεξάγει.




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/7/12, 9:56 μ.μ.

    ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ , ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή