Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

1209 - Σημαντική δωρεά, σπάνιων εκδόσεων, στην Αγιορειτική Εστία


Βιβλία ελληνικά και ρωσικά, φωτογραφίες, γκραβούρες, καρτ ποστάλ, κλπ. χάρισε στην Αγιορειτική Εστία η κα Φανή Τσιγκά, χήρα του διατελέσαντος Γραμματέα της Πολιτικής Διοίκησης του Αγίου Όρους στην δεκαετία του 1970, διπλωμάτη Σταύρου Τσιγκά.
Παλαιές ρωσικές εκδόσεις από το 1830 και μέχρι το 1915, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της ρωσικής παρουσίας και πολιτικής για το Άγιον Όρος περιλαμβάνεται στα 113 βιβλία, 512 φωτογραφίες και 158 κάρτες, που αποτελούν τώρα χωριστή ενότητα στη Βιβλιοθήκη της Αγιορειτικής Εστίας με τον τίτλο «Δωρεά Σταύρου Τσιγκά».
Ειδικότερα για τους επιστήμονες, τους ερευνητές και ιδίως τους αρχιτέκτονες και ιστορικούς, εξαιρετική σημασία παρουσιάζουν εκδόσεις με τις Ρωσικές Μονές, Σκήτες και κελλιά που συνοδεύονται με γκραβούρες και φωτογραφίες και έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους καταστραφεί ή εγκαταλειφτεί.
Το Αρχείο θα είναι στη διάθεση των ειδικών στο προσεχές διάστημα, μελετάται όμως και η μετάφραση και έκδοση κάποιων από αυτά, ιδίως εκείνων με τα καταστραμμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
.......Πρόσφατα, μια νέα, τρίτη ενότητα αρχειακού υλικού προστέθηκε στην Δωρεά της Φανής Τσιγκά.
 .......Περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφικό υλικό, βιβλία, αναμνηστικά, ημερολόγια, παλαιές καρτ ποστάλ, κλπ. 
Η ψηφιοποίηση θα αρχίσει από αυτή την εξαιρετική δωρεά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου