Κυριακή 8 Απριλίου 2012

1061 - Πανήγυρη του Ευαγγελισμού το Σάββατο του Λαζάρου στο Βατοπαίδι (2012)


Λαμπρή πανήγυρη, διπλή γιορτή! Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου συγκέντρωσε εκτοντάδες προσκυνητές στο Βατοπαίδι, πάνω από 630 προσκυνητές φιλοξενήθηκαν το βράδυ της πανήγυρης από ότι μου είπανε οι αρχοντάρηδες. Ο Θεός Λόγος καταδέχεται να γίνει άνθρωπος! Η Παναγία μας δέχεται ταπεινά ως δούλη Κυρίου την καλή αγγελία. Αμέσως με Πνεύμα Άγιο στα σπλάχνα της φιλοξενεί το δεύτερο πρόσωπο της Παναγίας Τριάδας
Ο τρίτος μήνας του χρόνου ο Μάρτιος μας φέρνει την άνοιξη. Άνοιξε η διάθεσή μας με το ανθισμένο περιβάλλον και ανοίγει διπλά γιατί με τον Ευαγγελισμό επιστρέφει και ο αγαπητός μας Γέροντας Εφραίμ μετά την άδικη ταλαιπωρία στο μοναστήρι.
Επιτέλους επέστρεψε ο γέροντας! Πόσος κόσμος άραγε προσευχόταν για τον γέροντα; Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ρουμανία, στην Ρωσία, στην Σερβία, σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο οι πιστοί ανέπεμπαν τις προσευχές του προς τον Θεό για τον γέροντα.
Θερμή υποδοχή περίμενε όλους μας στο μοναστήρι. Έτοιμοι οι πατέρες να μας φιλοξενήσουν. Παρόλο που η αδελφότητα δέχτηκε πλήγμα, την απουσία του γέροντα οι ευχές και οι προσευχές του δεν τους άφησαν.
Μια φορά έτυχε να βρίσκομαι στο μοναστήρι ενώ έλειπε ο γέροντας και ένιωθα την διαφορά. Μέσα ομως απο την δοκιμασία αυτή είδαμε τη Χάρη διάχυτη στα πρόσωπα των πατέρων.
Όλα έτοιμα! Εντυπωσιακό μεταξύ όλων ήταν τα κρεβάτια που τοποθετήθηκαν στους διαδρόμους για την φιλοξενία ενώ θα μπορούσαν να πουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διότι και οι πατέρες άφησαν τα κελιά τους για να μας δεχτουν. Ξαφνιαστήκαμε από την επιμέλεια των πατέρων για την αβραμιαία φιλοξενία, αν και τοποθετηθήκαμε στην άκρη του διαδρόμου τα σεντόνια οι πετσέτες και τα σκεπάσματα ήταν πολύ πεντακάθαρα και σιδερωμένα!
Δεν υπήρξε προσκυνητής ο οποίος έφθασε στο μοναστήρι που να μη τακτοποιηθεί γρήγορα σε δωμάτιο, να πάρει το αγιορείτικο κερασμα έτσι ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί και να είναι έτοιμος για την αγρυπνία που άρχισε στις 20:30.
Στην πανήγυρη πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, που είναι και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Θεσσαλονίκης. Επίσης βρισκόταν και συλλειτούργησε ο αρχιεπίσκοπος Αντώνιος πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.
Λίγο μετά τις 8:00 ακούσαμε τις καμπάνες. Ασφυκτικά γεμάτο το καθολικό της Μονής, αλλά και ο χώρος στην αυλή.
Ο ηγούμενος Εφραίμ συνόδευσε στο Καθολικό τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Γέροντα Μεθόδιο που σύμφωνα με το τυπικό που επικρατεί εδώ και 800 χρόνια ο ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου παρίσταται στην κύρια πανήγυρη της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου στην Μονή Χιλανδαρίου αντίστοιχα.
Η αγρυπνία άρχισε. Στο δεξιό χορό έψαλαν οι Θωμάδες, ο γέροντας Θωμάς και ο ιερομόναχος Φίλιππος και από τους Δανιηλαίους ο γέροντας Στέφανος. Στον αριστερό χορό έψαλαν ο ιερομόναχος Αντίπας από το κελλί της Αγίας Άννας στις Καρυές, ο γέροντας Ιωσήφ από την Βίγλα, πλαισιωμένοι από αδελφούς της Μονής και προσκυνητές ψάλτες.
Κατά την διάρκεια του μεγάλου Εσπερινού και ενω αποροφηθήκαμε απογειωμένοι στα ουράνια μικρή διακοπή για κέρασμα στο συνοδικό μάς προσγείωσε για να γλυκαθούμε και να ακούσουμε πνευματικά απο τους φιλοξενούμενους της πανηγύρεως αλλά και απο τον γέροντα Εφραίμ που στερηθήκαμε την παρουσία του αυτούς τους μήνες, όχι μονο στο μοναστήρι αλλα και στο Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε οικογένειες όπου εμείς οι γυναίκες μας τα παιδιά μας, μαθητές και σπουδαστές αγαπάμε πολύ τον γέροντα Εφραίμ και η παρουσία του είναι απαραίτητη.
Όλοι διαπιστώσαμε οτι στο πρόσωπο του γέροντα Εφραιμ πολεμούν την ορθοδοξία! Ο γέροντας με την αδελφότητα μας έδειξε το παράδειγμα της χριστιανικής ζωής απ’ όπου πηγάζει η ανιδιοτελής αγάπη για τον άνθρωπο και μόνο μεσα από αυτή την οδό μπορούμε να χαρούμε επίγειες και στην συνέχεια ουράνιες απολαύσεις.
Επιστρέφοντας απο το κέρασμα και λίγα λεπτα μετά τις 12:00 τελέστηκε ο μεγάλος Εσπερινός! Νομίζω οτι το δοξαστικό στον όρθρο ήταν ανεπανάληπτο. Τα αναμμένα κεριά οι πολυέλεοι και το θυμίαμα μάς κρατούσαν όρθιους, ήταν τα στηρίγματά μας, διότι οι θέσεις ήταν γεμάτες.
Λαμπρή η Βηματάρισσα με απλωμένο μπροστά το κόκκινο χαλί με απεικονίσεις της Μονής Βατοπαιδίου και μπροστά της την ασημένια λεμονιά! Παρηγοριά μας δίπλα της και η Παντάνασσα που κοσμεί τον αριστερό κίονα.
Στις 4:30 το πρωί υπάρχουν αρκετοί όρθιοι ακόμα ενώ αυτοί που πηγαινοέρχονται είναι χαρούμενοι, ανάλαφροι, διότι οι πνευματικοί δεν έχουν σταματήσει να εξομολογούν. Η αδελφότητα όμως συνεχίζει τις ετοιμασίες, διότι μετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει τράπεζα.
Ξημέρωσε και ξεκίνησε ο αγιασμός και η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας Βηματαρίσσης εντός της Μονής. Ήταν μία μεγάλη ευλογία να κρατήσουμε την εικόνα της Παναγίας. Μετά απο αρκετές στάσεις και δεήσεις μεγάλη συγκίνηση νιώσαμε στην δέηση που έγινε στον τάφο του γέροντος Ιωσήφ.
Λίγο πριν της 9:00 άρχισε η Θεία Λειτουργία. Ασφυκτικά γεμάτο το καθολικό. Η ώρα πέρασε και τρομάζω απο το άκουσμα οτι έρχονται και άλλοι προσκυνητές σήμερα ενώ αυτοί που θα αναχωρήσουν είναι λιγότεροι από αυτούς που περιμένουν.
Η Παναγία μας έκανε το θαύμα της και επιτέλους ο γέροντας Εφραίμ επέστρεψε, τον έχουμε κοντά μας και ελπίζουμε με τις ευχές του να φυλακίσουμε και να εξαλείψουμε τα πάθη μας έστω από σήμερα βάζοντας αρχή.
Στην Μονή Βατοπαιδίου αυτήν την φορά του Ευαγγελισμού ζήσαμε αναστάσιμες ημέρες πριν την Ανάσταση με την παρουσία του γέροντα Εφραίμ. Δόξα σοι ο Θεός.
Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Μιχάλης Δουδούδης



1 σχόλιο:

  1. Η εικονα με την Παναγια και τον αγγελο,τι ειναι?Σαν κόλλυβα?Ζωγραφιστα-χειροποιητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή