Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

163 - Η Αγιορείτικη φλόγα στις πέντε Ηπείρους


Θα σας πω μερικά πράγματα, που συντελούνται στον Άθω στις ημέρες μας και παίρνουν παγκόσμια διάσταση.

Ο Άθως λοιπόν, που ιδρύθηκε πριν 10 αιώνες και πλέον, από τον Αθανάσιο, στα χρόνια του Νικηφόρου Φωκά, είναι μια γλώσσα από την Τρίαινα της Χαλκιδικής, που εισχωρεί βαθιά στο βόρειο Αιγαίο. Στο ιερό αυτό βουνό της Μακεδονίας, υπάρχουν 20 μοναστήρια, 12 σκήτες και 600 κελιά. Στα χίλια χρόνια της ζωής του εγκαταβίωσαν εδώ, πάνω από 100.000 μοναχοί. Ο πληθυσμός αυτών των πιστών αγγελιοφόρων της ορθοδοξίας, αυξομειώνονταν ανάλογα με τις περιπέτειες, που είχε το Βυζάντιο. Οι καλόγεροι της εποχής, με τον Αθανάσιο, που έχτισαν και τις πρώτες λαύρες, πέραν της καθημερινής προσευχής του, ήσαν και πολέμαρχοι, όταν το απαιτούσαν οι έκτακτες ανάγκες, για να υπερασπιστούν τα όσια και τα ιερά.

Άλλωστε η διάταξη των τειχών των μοναστηριών με τους πύργους, πιστοποιεί το γεγονός. Στα διαλείμματα ειρήνης, οι αγιορείτες ακολούθησαν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και μετέδιδαν τον αγιορείτικο λόγο στις επικράτειες της αυτοκρατορίας.

Στις μέρες μας, οι νέοι αγιορείτες, προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Με τις ευλογίες των γερόντων τους, έφτασαν στις άκρες της γης.

Πώς τα θυμήθηκαν όλα αυτά; Το 1990, ένα ανοιξιάτικο Σάββατο, πρωί, μπήκαμε στο ιερό του Πρωτάτου, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, έπρεπε ν' ανεβούμε σ' ένα μικρό πεζούλι. Άκουσα τον αρχιεπίσκοπο να μουρμουρίζει ... «Άχ, γέρασα πια. Άμα πιάσεις τα ογδόντα, λαχανιάζεις».

Όταν βγήκαμε έξω στον αυλόγυρο, της Ιεράς Επιστασίας, η κουβέντα, το ξανάφερε στα γηρατειά του. Μου λέει: «Θα σου εκμυστυρευθώ κάτι. Πριν λίγο καιρό, ο πρόεδρος Μπους, μου είπε: «Ιάκωβε, να ετοιμάζεσαι να κάνεις τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, αλλά αυτή τη φορά τα βήματα να γίνουν προς Βορράν. Ο κομμουνισμός έπεσε στη Ρωσία. Οι ορθόδοξοι σε περιμένουν. Οι ορθοδοξία μεγαλώνει και ενωμένη στο μέλλον, θα παίξει μεγάλο ρόλο».

Του απάντησα: Πρόεδρε, γέρασα πια. Η καρδιά μου δε με ακούει. Όμως τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, άρχισαν να τα κάνουν αγιορείτες μοναχοί.

Και για αυτά τα βήματα θα σας μιλήσω σήμερα.

Στην διάρκεια των περασμένων αιώνων, η ακτινοβολία του Αγίου Όρους, φώτιζε ιδιαίτερα την Ελλάδα και τις βαλκανικές και σλαβικές χώρες. Σήμερα όμως που τα σύνορα είναι πιο ευκολοδιάβατα, η ακτινοβολία του ιερού βουνού της Μακεδονίας απλώθηκε σ' όλον τον κόσμο, από τους μοναχούς των μονών του Αγίου Όρους, που συνεχίζουν στην ίδια περπατησιά, που είχαν άλλοι μοναχοί πριν αιώνες. Τα μοναστήρια και οι μοναχοί του Αγίου Όρους βρίσκονται σε μια διαρκή πνευματική ανανέωση, δίχως όμως ν' απομακρύνονται από τις προαιώνιες παραδόσεις των Αγίων Πατέρων.

-Η μονή της Σίμωνος Πέτρας, που υψώνεται σε μια υπέροχη πλαγιά, της νότιας ακτής, έδωσε το πνευματικό φως της στην Ευρώπη.

Δημιούργησε τρία μοναστήρια στη Γαλλία. Τα πρώτα σπέρματα αυτής της προσπάθειας, δημιούργησαν, το ησυχαστήριο στις Άλπεις. Από κει κηρύσσουν την ορθοδοξία, με τη βοήθεια του μητροπολίτη Γαλλίας.

-Μεγάλη αγιορείτικη έξοδος έγινε από τους μοναχούς της Φιλοθέου, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ο προηγούμενος πατήρ Εφραίμ, δημιούργησε 10 πολυάνθρωπα αγιορείτικα μοναστήρια εκεί και οι γύρω πληθυσμοί ασπάζονται τον γλυκύ αγιορείτικο λόγο.

-Σε όλον τον κόσμο, έγινε γνωστός, ο λόγος του Σιμωνοπετρίτη Μακαρίου, που μετέφρασε τον συναξαριστή Άγιο Νικόδημο, τον αγιορείτη.

-Από την Αθωνική Πολιτεία, ξεκίνησε ο Σταυροκινητιανός, Μοναχός Ιγνάτιος και κηρύσσει τον Αγιορείτικο λόγο στην Κορέα. Στην μακρινή αυτή χώρα της Άπω Ανατολής, ο ορθοδοξία απλώνεται, από την δραστήρια ελληνική παροικία, που δημιούργησαν οι στρατιωτικοί μας στον πόλεμο της Κορέας. Έμειναν εκεί ορισμένοι και έκαναν οικογένειες, με Κορεάτισσες.

Όπως τώρα το ίδιο συμβαίνει με στρατιωτικούς μας, που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές στην Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές, που εποπτεύει ο ΟΗΕ. Ο πατήρ Ιγνάτιος, έκανε αγιορείτικο ησυχαστήριο, που το επισκέπτονται συχνά νεαροί Κορεάτες.

-Ζωγραφίτες μοναχοί, κάνουν εξόδους στη Βουλγαρία και διδάσκουν τους εκεί ορθόδοξους.

-Μοναχοί από την ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος, κηρύσσουν τον αγιορείτικο λόγο, στην ευσεβή ορθόδοξη Αγία Ρωσία και την Ουκρανία.

-Αγιορείτες μοναχοί, πήγαν στην Αραβία και με κέντρο την Αντιόχεια κηρύσσουν την ορθοδοξία. Άλλοι πάλι ήρθαν από εκεί στη μονή Αγίου Παύλου.

-Δεν αναφέρω βέβαια, τους Κυπρίους αδελφούς μας, που έκαναν ως κέντρο τους την ιερά μονή Βατοπεδίου. Έτσι οι δεσμοί μεταξύ του Αγίου Όρους και της Μεγαλονήσου, έχουν γίνει ακόμα στενότεροι. Η θεολογική αυτή έξοδος από την Αθωνική Πολιτεία, έχει τις ρίζες της κάποιους αιώνες πίσω. Το 18ο αιώνα ο γέρων Παΐσιος Βελιτσκόφσκι, μεταφράζει την «Φιλοκαλία» στα σλαβονικά και την διαδίδει στη Ρωσία και τη Ρουμανία.

-Στην Οπτίνο της Ρωσίας, ο Ντοστογιέφσκι, παίρνει την πρώτη γνώση της ορθόδοξης πνευματικότητας. Αλλά οι καταβολές της μονής αυτής αρχίζουν από τον Άθω. Να ξαναγυρίσουμε όμως στις ημέρες μας.

-Ο ηγούμενος της μονής Κουτλουμουσίου, έχει εκκλησίασμα στην Κωνσταντινούπολη και τη Γερμανία.

-Ο Μάξιμος ο Ιβηρίτης, επισκέπτεται τη Σερβία, άλλοι Ιβηρίτες επισκέπτονται την Ουκρανία και μιλούν σε ορθοδόξους. Ο ηγούμενος της Ιβήρων, Βασίλειος, δίνει διαλέξεις στην Ρωσία, την Ευρώπη.

-Ο Μωϋσής, που εκδίδει μαζί με τον Ιερόθεο, το σπουδαίο περιοδικό το «Πρωτάτον», κάνει ομιλίες στην Αμερική και ιδιαίτερα στη Φλώριδα, όπου υπάρχει μεγάλη παροικία Ελλήνων.

-Ο πατήρ Δαμιανός, από τον Ακράθω, πηγαίνει συχνά με την αγιορείτικη ευλογία, στην ξεχασμένη Ελλάδα της Κάτω Ιταλίας.

-Ο Χρυσόστομος ο Χιλανδαρινός, στην Αυστραλία.

-Άλλοι Αγιορείτες μεταδίδουν την αθωνική φλόγα στις βαλτικές χώρες.

Μνημόνεψα αρκετούς Αγιορείτες, που ξέρω προσωπικά και γνωρίζω τη δράση τους. Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός μοναχών, που ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις σ' όλη την Ελλάδα. Οι σημερινοί μοναχοί του Άθω, που είναι λιγότεροι από 2000 ψυχές, πέραν από τα καθημερινά κοπιαστικά έργα τους, γνωρίζουν τα προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας, για την Παιδεία, τη νεολαία, τα ναρκωτικά και ο λόγος τους όπου τον σπέρνουν, είναι ευλογία Θεού.

Ο λόγος τους όμως έχει απήχηση και στους προσκυνητές, που έρχονται στον Άθω. Από το 1998 και μετά, κάθε χρόνο επισκέπτονται τις μονές, πάνω από 70.000 άτομα. Οι περισσότεροι φθάνουν σαν το τέλος ενός προορισμού, όπου βρίσκουν τη λύτρωση από τα παρήγορα λόγια των μοναχών.

Αν θα βρεθείτε μια Κυριακή πρωί στην μονή Γρηγορίου, θ' ακούσετε τα λόγια παρηγορίας, του ηγουμένου, Γεωργίου Καψάνη. Νέοι που έχουν απογοητευθεί από τη σκληρότητα της ζωής, βρίσκουν καταφύγιο και πατρικές συμβουλές, στη μονή Γρηγορίου. Σήμερα στον Άθω έχουμε μια θεολογική αναγέννηση. Έχουμε μια στροφή στην παράδοση της ορθοδοξίας. Οι νέοι με προβληματισμούς, δεν έρχονται πια σαν προσκυνητές. Έρχονται γιατί ανακάλυψαν ότι η καρδιά αυτής της Αναγέννησης, είναι το Άγιον Όρος. Κι αυτήν την Αναγέννηση, αισθάνονται μετά την ανάγκη να την μοιράσουν σε όλο τον κόσμο.


Φαίδωνας Γιαγκιόζης

Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ 16.02.2008

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=38979


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου