Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

77 - Προσπάθεια κλοπής Θησαυρών του Αγίου Όρους από τους Γερμανούς

Από την αρχή της κατοχής (Ιούνιος 1941) οι Γερμανοί προσπάθησαν αποκτήσουν πρόσβαση προς τους επί χίλια χρόνια φυλασσόμενους θησαυρούς.

Ήρθε λοιπόν με εντολή της Ανωτάτης στρατιωτικής αρχής των Γερμανών ο διαπρεπής βυζαντινολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου και ναζιστής Δρ Φραντς Ντέλγκερ (Dr Franz Dolger) με ομάδα τεχνικών και επιστημόνων συγκεκριμένα:

- Ανθυπολοχαγό von Ingram αρχηγό των Sonderkommandow στην Ελλάδα.

- Α Deindl Διοικητή των κεντρικών υπηρεσιών του Ράιχ από το Βερολίνο εντεταλμένος του Al Rosenberg.

- Dr O Treitinger επιστημονικός συνεργάτης

- Κ Κρεσς (K Kress) ειδικός φωτογράφος από το επιτελείο του Al Rosenberg.

- Ο Δρ Μ Σιώτης του Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ο διερμηνέας Ε Τσιγκιρίτης.

Την αποστολή χρηματοδότησε ο γερμανικός στρατός και υπεύθυνος ορίστηκε ο αρχιστράτηγος Λιστ.

Επίσημα σκοπός ήταν η μελέτη και η φωτογράφηση των θησαυρών του Αγίου Όρους. Συστατικές επιστολές προς την Ιερά Κοινότητα έδωσαν ο Γ. Τσολάκογλου, Κ. Λογοθετόπουλος, ο μητροπολίτης Γεννάδιος, ο αντιστράτηγος Χάαρντε και άλλοι.

Η επιστημονική φήμη του Dr Franz Dolger ήταν γνωστή στο Άγιο Όρος από κατ ιδίαν επισκέψεις του πριν τον πόλεμο.




Ο Dr Franz Dolger επισκέφτηκε λοιπόν το Άγιο Όρος στις 15/6/1941 και φωτογράφησε το Τυπικό (τράγο) και χειρόγραφα του Πρωτάτου. Συνολικά πραγματοποίησε 1900 φωτογραφικές λήψεις. Αυτή ήταν η αρχή της σχεδιαζόμενης μεταφοράς των θησαυρών στην Γερμανία. Θα πρέπει να συνδυαστεί αυτή η υπόθεση με την αρπαγή από τους Ιταλούς τον Σεπτέμβριο του 1941 των θησαυρών της Δήλου, που τελικά οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν μετά την απειλή του Τσολάκολου ότι θα παραιτηθεί και θα καταγγείλει το γεγονός σε όλο τον κόσμο. Ο Τσολάκογλου μάλιστα έστειλε απόρρητο έγγραφο προς τον διοικητή Μακεδονίας τονίζοντας την ανάγκη περιφρούρησης των θησαυρών του Αγίου Όρους.

ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ

Ο Dr Franz Dolger ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με δύο επιστολές 12-10-1942 και 5-11-1942, εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του με ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ! προς την Ιερά Κοινότητα να μοιράσει προς τις Μονές 10 μουλάρια της αποστολής του, και ιδιαίτερα ζήτησε να δοθούν από ένα στις Ζωγράφου (Βουλγάρικη), Ιβήρων, Φιλοθέου, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου.

Η παράδοση έγινε κατά πανηγυρικό τρόπο από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Σιώτη και τον διερμηνέα Ε. Τσιγγερίτη στις 13/7/1941! (Αν αυτή την υπόληψη είχαν οι Γερμανοί στον διδάκτορα του Πανεπιστημίου, που έγραφαν τον λοιπό Ελληνικό λαό!).

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ

Το φθινόπωρο του 1943 η Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg επιχείρησε να πραγματοποιήσει την απαγωγή των φωτογραφηθέντων θησαυρών. Ο Μέρτεν αργότερα υποστήριξε ότι με δική του υπόδειξη η Γερμανική Στρατιωτική Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο της Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg στο Άγιο Όρος.

Αυτό δεν είναι αλήθεια το πιθανότερο είναι να μη εισήλθαν στο Άγιο Όρος λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ο Dr Franz Dolger συμπερασματικά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ήταν γνώστης του σχεδίου του 1943 από την εποχή της φωτογράφησης.

Η τελευταία επαφή της Einstatzstab Reichsleiter Rosenberg με το Άγιο Όρος έγινε στις 4/11/1943. Ο Γερμανός Διοικητής Αγίου Όρους Στένγκερ, ο αντισυνταγματάρχης Pfannestl καθηγητής του Μαρβούργου και ο καθηγητής Ν Έξαρχος επισκεφτήκαν την Ιερά Κοινότητα και εξέφρασαν το ενδιαφέρον του Γερμανικού λαού για το Άγιο Όρος και την επιθυμία για διαφώτισής του. Τέλος προσέφεραν 22 αντίτυπα (*) της επιστημονικής αποστολής του Dr Franz Dolger.

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=60862&start=40

(*) Κριτική του βιβλίου από τον Στίλπωνα Κυριακίδη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου