Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

59 - Το Άγιο Όρος στην κατοχή και τον εμφύλιο


Η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα αφήνει ανέπαφο τον Άθω, και τούτο διότι οι αντιπρόσωποι της Εκτάκτου Διπλής Ιεράς Συνάξεως προνοούν και στέλνουν προσωπική εικοσασφράγιστον επιστολή στον Αδ. Χίτλερ με ημερομηνία 13/26 Απριλίου 1941, μια εβδομάδα μετά την επίθεση της Γερμανίας κατά της Ελλάδας.

Ο ενθουσιασμός για παράτολμες ενέργειες είναι συνεσταλμένος σ' εκείνους που φέρουν τους ώμους τους βαρύφορτους από ιστορική ευθύνη και μακραίωνη πνευματική παράδοση.

Στην επιστολή εγκωμιάζεται ο δικτάτορας μετρίως και παρακαλείται η «Εξοχότης» του να «αναλάβει υπό την υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον».

Η επιστολή είχε κεραυνοβόλα και σωτήρια αποτελέσματα: ο Τόπος έμενε αποστρατιωτικοποιημένος κι έτσι απετράπη η καταστροφή τύπου Δρέσδης.

Χάρη στην παρέμβαση του Χίτλερ, αθετούνται τα σχέδια των Ιταλών, που επεδίωκαν να επανιδρύσουν τη μονή των Αμαλφινών υπό παπική εξάρτηση. Επίσης και τα σχέδια των Βουλγάρων αθετούνται, που απέβλεπαν χωρίς προσχήματα στη βουλγαροποίηση του Τόπου. Γερμανικό φυλάκιο στην Ουρανούπολη θα τους απαγορεύει την είσοδο. Ένα δεύτερο φυλάκιο θα εγκατασταθεί στη Βίγλα και θα χρησιμεύει για παρατηρητήριο. Στις Καρυές είχε την έδρα του ο Γερμανός διοικητής G. Steger ταγματάρχης, με μικρό απόσπασμα.

Σ' όλο το διάστημα της κατοχής οι Αγιορείτες θα προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες σε στρατιώτες του συμμαχικού στρατού. Σώζεται ευχαριστήρια επιστολή του διοικητή του νεοζηλανδικού εκστρατευτικού σώματος προς τις Μονές και την Ιερά Κοινότητα, για τις θυσίες των Αγιορειτών υπέρ των στρατιωτών του. Επίσης στη Χιλιανδαρίου κρύφτηκαν για καιρό Σέρβοι αξιωματικοί.

Η παθητική αντίσταση των μοναχών ήταν καθολική. Από το σύνολο του αγιορείτικου κόσμου μόνο 5-6 βρέθηκαν εμφορούμενοι από φασιστικές ιδέες και νοσταλγοί πανσλαβιστικών ιδεών. Έτσι όταν βουλγαρικό πλοίο ξεφόρτωσε στη Δάφνη τρόφιμα, μόνο αυτοί βρέθηκαν να πάρουν από κείνα.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη του 1944, έρχονται στον Άθω οι Ελασίτες. Μαζί και δύο αντιπρόσωποι του Ε.Α.Μ. με εξουσιοδότηση να οργανώσουν επιτροπές. Αποχωρούν μετά από αντίσταση των αρχών, συναποκομίζοντας και ορισμένα φορτία από λεία των καταστημάτων των Καρυών, χωρίς όμως και να πειράξουν τα σκηνώματα του Άθω.

Τον επόμενο μήνα επικρατούν κι έτσι το Δεκέμβριο του ιδίου έτους συγκροτούν στο Σεράι μεγάλη σύναξη, την «Παναγιορειτική», κατά την οποία συντάχθηκε νέος καταστατικός χάρτης 188 άρθρων, που ευνοούσε τα αιτήματα των κελλιωτών. Το Ε.Α.Μ. τοποθετεί «Εθνική πολιτοφυλακή» στις Καρυές με διοικητή έναν καπετάνιο, μέχρι τον Απρίλη του 1945. Αμέσως μετά αποκαθίσταται η έννομη τάξη και τα σκηνώματα αρχίζουν την ανασυγκρότηση.

Δωροθέου Μοναχού ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου